Napelem rendszer

Cégünk által forgalmazott napelem rendszerek a következő szolgáltatásokkal kerülnek értékesítésre:

  • Napelem rendszer szakszerű telepítése
  • Napelem rendszer engedélyeztetése
  • Napelem rendszer garanciális ügyintézés
  • Energetikai pályázatírás vállalkozásoknak

Kérjük néhány lépésben töltse ki napelem kalkulátorunkat, hogy pontos, személyre szabott árajánlatot tudjunk Önnek készíteni.

Napelem kalkulátor

Akciós napelem rendszer

5 kW-os napelem rendszer ajánlatunk, egy tipikus magyar család évi villanyszámlájának kiváltására.
Ideális tájolás mellett, maximum havi 26.000 Ft-os általány villanyszámla fedezésére elegendő. Éves szinten 7000 kWh (kilowattóra) termelés. Megtérülési idő kevesebb mint 6 év, 30 év garancia!

5kW napelem rendszer ár, napelem kivitelező, napelem forgalmazó

Az 5,32kW-os napelem rendszer tartalma:

– 14 db TrinaSolar 380W monokristályos prémium napelem (30 év garancia)

– Világelső, osztrák Fronius Symo 5kW inverter (minimum 5 év garancia)

– Kiemelkedő K2 Systems német napelem tartószerkezet (15 év garancia)

– Minőségi, UV-álló, szabványos szolár vezetékek 50 m. (4mm)

– Minőségi, korrozióálló, speciális MC-4 solar csatlakozók

– Teljeskörű PE földelés (földelési anyagok, vezetékek, földelő szonda)

– Készre szerelt elosztószekrény, teljes AC/DC védelemmel ellátva

– Csatlakozási tervdokumentáció, teljeskörű engedélyeztetési ügyintézés

– Precíz és szakszerű, teljes kivitelezési munkálatok

– Kétirányú (ad-vesz) mérő (villanyóra) csere, beüzemelés

A rendszer ára: Bruttó 2.580.000 Ft,-

10 kW-os napelem rendszer ajánlatunk, fűtésre és villanyszámlára.
10 kW-os rendszerünk ideális tájolás és normál szigetelés mellett, 100-120 négyzetméteres családi ház éves fűtési és villamos energia igényének fedezésére elegendő. Megtérülési idő 5 év, 30 év garancia!

A 10,26kW-os napelem rendszer tartalma:

– 27 db TrinaSolar 380W monokristályos prémium napelem (30 év garancia)

– Világelső, osztrák Fronius Symo 12kW inverter (minimum 5 év garancia)

– Kiemelkedő K2 Systems német napelem tartószerkezet (15 év garancia)

– Minőségi, UV-álló, szabványos szolár vezetékek 200 m. (4mm)

– Minőségi, korrozióálló, speciális MC-4 solar csatlakozók

– Teljeskörű PE földelés (földelési anyagok, vezetékek, földelő szonda)

– Készre szerelt elosztószekrény, teljes AC/DC védelemmel ellátva

– Csatlakozási tervdokumentáció, teljeskörű engedélyeztetési ügyintézés

– Precíz és szakszerű, teljes kivitelezési munkálatok

– Kétirányú (ad-vesz) mérő (villanyóra) csere, beüzemelés

A rendszer ára: Bruttó 4.499.000 Ft,-

10kW napelem rendszer ár, napelem kivitelező, napelem forgalmazó

Ne fizesse ki 5-6 évente egy napelem rendszer árát! Szabaduljon meg végleg a számláktól! Kérje még ma személyre szabott ajánlatunkat, napelem kalkulátorunk kitöltésével, ami csak néhány percet vesz igénybe!

Napelem kalkulátor

Fontos tudnivalók!

Hogyan válasszuk ki a házunkra tervezett napelemet?

Már szinte a „csapból” is az folyik, hogy a hagyományos (fosszilis) energiahordozók – mint a kőolaj, földgáz vagy éppen a szén – folyamatosan kimerülnek. Utóbbiból következik, hogy az előttünk álló évtizedekben a fosszilis energiahordozók jelentős árnövekedésével kell majd számolnunk. A napenergia felhasználása napjainkban már a fejlett világban rendkívüli ütemben terjed és bizony jelentős részesedést hasít ki magának a megújuló energiaforrások alkalmazásának sokszínű világából. Nem véletlen ez, hiszen a napelemek energiaforrása ingyen süt és energiája belátható időn belül nem is fog elfogyni.

Tervezés nélkül nem megy!


Napelem rendszer
Bár a napelem rendszer – amely napelem-modulokból, tartómechanikából, kábelezésből, túlfeszültség-védelemből, transzformátorokból, kommunikációs rendszerekből, árammérő órákból és inverterekből áll – egy nagyon összetett technológia, a működési elvéről mindenki sokat hallott már.

Akárcsak a napelem rendszerek telepítésének előnyeiről, legyen szó a közüzemi szolgáltatók áremelésétől való függetlenségről vagy éppen a rendszer hosszú élettartamáról. Kevés szó esik viszont a napelem rendszerek telepítésének azokról a gyakorlati tudnivalóiról, amelyek választ adnak alapvető kérdésekre: Hová érdemes napelem rendszert telepíteni? Milyen alapvető szempontokat kell figyelembe venni és megtervezni egy jó hatásfokkal működő napelem kiépítésekor?

A várható energiafogyasztás előzetes becslése

Mivel egy jól telepített napelem rendszer – amely minimum 30 évig termel ingatlanunk számára elektromos áramot – várható megtérülési ideje csupán 8-10 év, megkerülhetetlen a jó tervezés. Ennek első lépése az, hogy a napelem rendszer méretezésének megtervezéskor, nagyságát a lakóingatlanunk áramfogyasztásához tervezzük. A havi áramfogyasztás persze minden lakóingatlan esetén szezonális eltéréseket mutathat, így érdemes a megtervezéskor az előző évi kWh fogyasztás ellenőrizni. Ennek birtokában tudjuk ugyanis pontosan meghatározni hány watt napelemre lesz szükségünk, ingatlanunk energiával történő ellátásához.

Egy ideális tájolású megfelelő üzemi körülmények között működő 1 kW beépített teljesítményű napelem rendszer megközelítőleg évi 1200 kWh energiát termel. Az éves villamos fogyasztás kWh-ban mért értékét 1200-al elosztva tehát jó becslést kapunk arra, hogy mekkora teljesítményű napelem rendszer fogja fedezni fogyasztásunkat. Mindez természetesen ideális körülmények esetén igaz, pontosabb számításért érdemes felkeresnünk a telepítést kivitelező hazai cégek szakembereit. A fentiekből is látszik, hogy a probléma nem ennyire egyszerű, mivel egy jó napelem rendszer nagyságát az ingatlan tetején elhelyezett tartószerkezet tájolása és dőlésszöge is döntően meghatározza.

Az előzetes becslés előtt nem árt azt sem figyelembe vennünk, hogy egy negyed századig egészen biztosan jó hatásfokkal funkcionáló napelemet nem érdemes egy néhány éven belül felújításra szoruló ház tetőszerkezetére felszereltetni. A kiépítés költségeit egy ilyen helyzet előállása önmagában is megnövelheti.

Optimális dőlésszög és jó tájolás

Napkövetős napelem rendszer (hátulról)


Napkövetős napelem rendszer (hátulról)

A napelem rendszerek telepítésének talán leglényegesebb és egyben legkritikusabb fázisa a napelemek tájolása és azok dőlésszögének megválasztása. A rosszul megválasztott tájolás és dőlésszög ugyanis nagyságrendekkel csökkenteni fogja a napelem rendszer villamos- energia termelését. A napelemek a működési elvüket meghatározó fizikai folyamatok miatt, ugyanis akkor adják le a legnagyobb teljesítményüket, amennyiben a napsugarak merőlegesen érik. Ehhez persze ideális esetben a napelemeknek le kellene követniük a Nap járását, amelyre már egy komplett mozgató mechanizmusra is szükség lenne. Utóbbi viszont annyival megnövelné a rendszer bekerülési költségét, hogy gazdasági szempontból már nem feltétlenül érné meg napkövetős napelem rendszerben gondolkodni.

Szerencsére a magyar családi házak döntő többsége ebből a szempontból teljesen alkalmas napelem rendszerek telepítésére. Egy átlagos napelem rendszer számára egy durván 25 m2-es szabad tetőfelület bőven elegendő. Az ideális kiépítés 30-40 fok közötti dőlésszöget követel meg, míg a helyi adottságok – például árnyékolás megléte – figyelembevételével a lehetőség szerinti legpontosabb déli irányú tájolást.

Nem mindegy, milyen a tartószerkezet!


S-Dome system napelem tartószerkezet
A napelem rendszerek telepítésének látszólag mellékes összetevője a tartószerkezet milyensége. A valóságban a rendszer rögzítését minden esetben az ingatlan tetőszerkezetének egyedi adottságai határozzák meg. Nem mindegy ugyanis, hogy napelemet nyeregtetőre, lapos tetőre, alapanyagát tekintve pedig lemez-, cserép- vagy éppen palatetőre tervezünk.

A mérnököknek hála napjainkra már mindegyik tetőtípusra létezik megfelelő rögzítési technológia. Léteznek persze olyan univerzális tartószerkezetek, amelyek bármilyen típusú tetőhöz összeszerelhetők, míg példának okáért az S-Dome System, egy olyan kifejezetten lapos tetőre szerelhető napelemes tartószerkezet, amelyet szintén sokáig teszteltek. A napelemekhez tartozó tartószerkezetek minőségi megjelenését a K2 Systems termékcsalád jelenti, amelynek termékei a 21. század napelem rendszereinek legmegbízhatóbb alkotóelemei. Ezek a tartószerkezetek már nem kizárólag alumíniumból valamint rozsdamentes acélból készülnek, de utóbbiaknak köszönhetően rendkívül hosszú élettartamúak is.

Hálózatra visszatáplálással éri meg igazán!

A 21. század napelem rendszereit mindenekelőtt ott igazán gazdaságos létesíteni, ahol kiépített villamos hálózat is rendelkezésre áll, így hálózatra visszatápláló rendszert tudunk alkalmazni. A családi házakra telepített napelem rendszerek esetében nagy szerencsénkre már törvény szabályozza a megtermelt felesleges energiának áramszolgáltató által történő átvételét. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a napelem rendszer által megtermelt elektromos áram tárolására nem kell akkumulátorba beruháznunk. A villamos hálózat ugyanis ebben az értelemben olyan ingyenes és korlátlan befogadó kapacitással rendelkező tárolóként működik, amely kiegyenlíti a napi és az éves termelés-fogyasztás időbeli eltéréseit.

A szigetüzemű napelem rendszer is megéri?

Szigetüzemű napelem rendszer


Szigetüzemű napelem rendszer

A fentiek alapján már kitűnik, hogy azokon a településeken, ahol az ingatlan közelében nincs kiépített villamos hálózat, esetleg a fogyasztás mértékéhez kis volumene miatt rendkívül bonyolult és költségeit tekintve aránytalan lenne az ahhoz való kapcsolódás, szigetüzemű energiatermelő napelem rendszer kiépítését ajánlják. Ezek a rendszerek egyszerűen és rendkívül megbízhatóan képesek a tanyák vagy az ahhoz hasonló gazdasági épületek energiaigényének elektromos árammal történő ellátására. A szigetüzemű rendszerek egyik hátránya ellenben az, hogy hálózat hiányában csupán annyi energiát tudunk felhasználni, amennyit a napelem előállít, de egy aggregátor segítségével, a jól megtervezett és megépített szigetüzemű napelem rendszerünk folyamatos energiaellátást tud biztosítani, ott is ahol nem áll rendelkezésre villamos energia hálózat.

Környezettudatosságra nevelés szempontjából nagyon innovatív rendszerről van szó, hiszen a napelemeknek ez a típusa szinte automatikusan fogyasztásunk csökkenését és energiatudatosságunk megerősítését vonja maga után. A szigetüzemű napelem rendszerek kiépítése némi többletköltséggel jár, hiszen a napelemek által megtermelt energiát nem a hálózatra történő visszatáplálással, hanem a rendszerekhez tartozó akkumulátorban tároljuk. A Fronius és más piacvezető cégek invertereinek segítségével az akkumulátorok által biztosított egyenáram 230V, 50 Hz-es váltakozó árammá transzformálható, amellyel természetesen a legtöbb elektromos fogyasztó működtethető. A mérnökök szerint egy szigetüzemű napelem rendszer bekerülési költségei plusz 50-60%-kal magasabbak, mint egy hálózatra tápláló rendszer kiépítése, ami döntően az akkumulátor beszerzési költségeire vezethető vissza.

Megéri vagy nem éri? A konklúziók…

Napjainkban a közvélemény egy jelentős része úgy hiszi, a napelem rossz befektetés. A hasonló vélekedések alapja döntően az, hogy Magyarország területén kétségtelenül sok rosszul, illetve nem optimálisan telepített napelem van kiépítve. Ha a telepítés előtti becsléseket elvégezzük, valamint a kiépítés legfontosabb kritériumait betartjuk – és azokat megbízható szakemberekre bízzuk – már jó előre kiderül, hogy mennyit fog a napelem rendszerünk termelni, illetve mennyi idő alatt fog beruházásunk megtérülni. Mindemellett számításba kell vennünk, hogy a villamos energiát a következő évtizedekben is meg fogjuk vásárolni a szolgáltatótól kivéve, ha egy napelem rendszer mellett döntünk, aminek hála már a rendszer telepítésétől kezdve többé nem kell a villanyszámla miatt aggódnunk.


A megújuló energiaforrások és a napenergia