Mi a napkollektor? Hogyan is működnek a napkollektorok?

Mi a napkollektor?

A napkollektor a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Nem összetévesztendő a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja át!

JÓ TUDNI!

Derült, napos időben körülbelül 1 kW erősségű sugárzás érkezik minden négyzetméternyi felületre. Az éves átlagos napsugárzás Magyarországon 3,17 kWh négyzetméterenként. Ennyi energiával xxxx liter vizet lehetne felmelegíteni!

Mikor éri meg a napkollektor?

A napkollektort a legtöbben melegvíz előállítására használják, de megfelelő hőszigetelés mellett, illetve alacsony hőmérsékletű fűtésvízigényű rendszerrel (pl. padlófűtéssel) és kombi vagy multifunkciós hőtárolóval fűtésre is alkalmas.

Vákuumcsöves napkollektor

mi az a napkollektor? miből áll egy napkollektor? mire jó a napkollektor?

Ez a típus egy dupla falú üvegcső belsejében lévő hőelnyelő felület segítségével gyűjti össze a hőt. A vákuumcsöves napkollektor kedvező árának köszönhetően nagyon elterjedt, azonban kiválasztásakor figyeljünk rá, hogy az egyes gyártmányok között akár 30%-os teljesítménykülönbség is lehet. Telepítését csak abban az esetben javasoljuk, ha megoldható az egész éven át tartó, egyenletes hasznosítás és működtetés.

 

Előnyei:
– telepítése egyszerű
– borúsabb, fátyolfelhős időszakban is hatékony

Síkkollektor

mi az a síkkollektor, sík kollektor, sík napkollektor

A napkollektorok legelterjedtebb, legismertebb változata, egy elől üvegezett, hátul hőszigetelt szerkezet, melyben egy jó fényelnyelő képességű lemezre (abszorberre) erősített csőkígyó található. A keletkezett hőenergiát a csővezetékben keringtetett hőátadó folyadék szállítja.

A síkkollektor kerete lehet fa vagy alumínium. A beszereléshez a különböző tetőfajtákhoz való készleteket használnak, amelyek biztonságosan rögzítik a napkollektorokat. A ma kapható jó minőségű síkkollektorok akár 20-30 évig is működnek.

Előnyei:
– a déli órákban és nyáron a leghatékonyabb
– esztétikus, belesimul a tető síkjába

Mekkora rendszerre van szükségem?

A körültekintő tervezéshez számos szempontot kell figyelembe venni, pl.:

• Hány főt kíván ellátni?
• Mennyi az átlagos melegvízfogyasztás?
• Milyen típusú kollektort tervez?(A vákuumcsöves kollektor teljesítménye kétszerese a síkkollektorénak)
• Milyen a tető fekvése, dőlésszöge?

TIPP:

egy ember átlagos 50 l/napos melegvízigényét 1 m2 felületű síkkollektor, vagy 0,5 m2 hasznos felületű vákuumcsöves kollektor képes ellátni.

Hogyan kell elhelyezni a napkollektort?

Fontos az optimális tájolás!

hogy működik a vákuumcsöves napkollektor, vákuumcsöves napkollektor hatásfoka

Az elhelyezést és a napkollektorok dőlésszögét az határozza meg, hogy a rendszert az év melyik részében szeretnénk elsősorban használni.

Egész éves, egyenletes használat esetén a napkollektorok optimális dőlésszöge az éves átlagos napmagasságnak megfelelően megközelítőleg 40-45°.
• Ha elsősorban a téli félévben szeretnénk használni a rendszert, például épületek fűtésére, akkor a téli alacsonyabb napmagasság miatt meredekebben kell elhelyezni kollektorainkat. Az optimális dőlésszög Magyarországon 55-60°.
• Ha a nyári félévben szeretnénk használni rendszerünket (pl. kempingekben, szállodákban, vagy kültéri medencék fűtésére), a napkollektorokat a nyári napmagasság miatt laposabban kell elhelyezni. Az optimális dőlésszög 25-30°.

Felkeltettük az érdeklődését? Nézze meg napkollektor rendszer ajánlatainkat!

Pályázati lehetőségek

Legfontosabb tudnivalók
• a különböző támogatásokra családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, valamint vállalkozások és közületi létesítmények, intézmények pályázhatnak
• pályázni csak még nem megkezdett beruházásra lehet, már megvalósult, vagy megkezdett beruházásokra utólag már nem adhat be pályázatot

Pályázni szeretne?

Vegye igénybe pályázatíró partnerük segítségét!

Nagyobb volumenű közületi pályázatok szakmai, energetikai dokumentációjának elkészítésében segítséget nyújtunk. Írjon nekünk!