Mi a napelem? Hogyan működik a napelem rendszer?

mi a napelem rendszer, miből áll a napelem rendszer, mi a napelem

Mit kell tudni a napelemes rendszerekről?

Az áram azé, aki megtermeli? Természetesen! A napelemek pedig önnek dolgoznak. Nézzük meg, hogyan! A következőkben röviden bemutatjuk a napelemes rendszereket és a bennük rejlő lehetőségeket.

A napelem rendszer másik elnevezése a fotovoltaikus napelem rendszer ami az angol Photovoltaics (PV) szóból ered. A napelem rendszereket nem szabad összekeverni a napkollektorokkal, mivel a napkollektor meleg vizet állít elő, míg a napelemes rendszer villamos energiát.

Mi a napelem?

A napelem a Nap sugárzási energiáját alakítja át villamos energiává. A napelemek anyaga félvezető (szilícium), az energia-átalakítás ebben a félvezetőben játszódik le. A napelem segítségével előállított villamos energiával működtethetjük elektromos készülékeinket.

Tények / Tévhitek

A közhiedelemmel ellentétben a napelemeknek nincs szükségük direkt napsütésre, bár az ideális villamos energia termeléshez elengedhetetlen. A napelemek a szórt fényt is hasznosítják!

TUDTA?

Azt az energiát, amely a Föld kitermelhető kőolajkészleteiben rejlik, a Nap másfél nap alatt sugározza a Földre. A Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné az emberiség egy évi energiafogyasztását.

Miért éri meg egy napelemes rendszer?

Mert Ön nem függ többé az áramszolgáltatótól,
hiszen a napenergia korlátlan mennyiségben és ingyen áll rendelkezésére. A megtermelt energia az Öné, arra használja, amire szeretné.

Mert hosszú távú megoldás
A rendszerek “lelkére”, a napelemtáblákra általában 25-30 év 90%-os teljesítménygaranciát adnak a gyártók. Ez azért lehetséges, mert a napelemek a külső környezeti és mechanikai hatásoknak tökéletesen ellenállnak. Nincsenek benne mozgó, kopó alkatrészek, karbantartást nem igényelnek és kialakításuknak köszönhetően ellenállóak a környezeti károknak (pl.: jégeső).

Mert bővíthető
A napelemes rendszer bármikor, bizonyos feltételek mellett, tetszőlegesen bővíthető, ráadásul az induló költségeknél jóval alacsonyabban.

bővíthető a napelem? napelem rendszer leírása, miért éri meg a napelem?

“Pár éve el sem tudtuk volna képzelni, hogy napelemes rendszerünk legyen, ma pedig már azt, hogy valaha visszatérjünk hagyományosra. Szerintem új ház építésénél elengedhetetlen beruházni egy komplett napelemes rendszerbe, mert megéri és ez a jövő! Fontos a pontos, körültekintő tervezés, precíz kivitelezés.”

Gál Tibor, családiház-tulajdonos

Hogyan működik?

A napelemek által megtermelt (egyenáramú) energiát, inverterrel alakítjuk 230V-os hálózati váltakozó feszültségre. A hálózatba történő visszatáplálás, úgynevezett ad-vesz villanyórán keresztúl történik, amely a megtermelt és fogyasztott energiát külön-külön méri. A szolgáltató az órát évente egyszer olvassa le, Önnek csak a megtermelt és a fogyasztott energia különbségét kell kifizetnie (ha van). Az napelemes rendszer által előállított többletenergiáért pedig a szolgáltató fizet Önnek!

JÓ TUDNI!

Az ad-vesz villanyóra cseréjét a szolgáltató 3 x 16 A-ig ingyen köteles elvégezni, nagyobb csatlakozás esetén a díj kb. 60 000 Ft + áfa.

Hálózatra visszatáplálós napelemes rendszer

Ez a napenergia-hasznosítás leggazdaságosabb módja. Álagos fogyasztás esetén a teljes éves villanyszámla kiváltható vele. Előnye, hogy a megtermelt energia nem megy veszendőbe, a nyáron megtermelt többletenergiát télen tudjuk hasznosítani. Családi házak és kisebb létesítmények esetében a megfelelően tervezett napelemes rendszerek képesek fedezni az éves villamosenergia-fogyasztást!

Hálózati visszatáplálás esetén a villamosenergia-szolgáltatóval való elszámolás éves szinten történik. Kisméretű napelemes rendszerek esetén (50 kVA teljesítmény alatt), ha az éves fogyasztás meghaladja vagy megegyezik a napelemek által a hálózatba visszatáplált energiamennyiséggel, az áramszolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát amennyiért mi vételezhetjük. Ez azt jelenti, hogy nekünk csak a különbözetet kell megfizetnünk. Ha az éves elszámolás fordulójában több villamos energiát táplált be a hálózatba napelemes rendszerünk mint amennyit elfogyasztottunk, az energia többletet a szolgáltató már csak a rendszerhasználati díjjal csökkentett áron (kb. 50%) veszi át tőlünk.

MINDENBEN SEGÍTÜNK!

A villamosenergia-rendszerhez való csatlakozás engedélyeztetése összetett folyamat, de ma már rutinszerűen működő eljárás. Cégünk vállalja a csatlakozással kapcsolatos adminisztrációt, az engedélyek beszerzését és a napelemes rendszer kivitelezését. Tőlünk kulcsrakész megoldást kap!

Szigetüzemű napelemes rendszer

Szigetüzemű rendszert akkor érdemes kialakítani, ha nincs a közelben villamos hálózat, vagy ha a kapcsolódás túlságosan bonyolult és drága. Egy ilyen önálló rendszer egyszerűen és megbízhatóan képes ellátni egy tanya vagy gazdasági épület energiaigényét. Fontos, hogy hálózati kapcsolat nélkül csakis annyi energiát tudunk felhasználni, amennyit a rendszer megtermel vagy letáról.

szigetűzemű napelemes rendszer, akkumulátoros napelem rendszer, napenergia tárolás

Hogyan működik a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszerek esetében a megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk. Inverter segítségével az akkumulátorok által biztosított egyenáramot 230 V, 50 Hz-es váltakozó árammá tudjuk alakítani, amellyel a legtöbb elektromos fogyasztó működtethető.

Költségek

A szigetüzemű napelemes rendszer költségei egységnyi hasznosított energiamennyiségre vonatkoztatva 50-75%-kal magasabbak, mint a hálózatra tápláló rendszer esetén. Ez az akkumulátortelep költségeinek és a tárolókapacitás korlátozott méretének eredménye.

SZÁMOLJUNK!

Havi villamosenergia-fogyasztásuk x 12 = éves energiafogyasztásunk

Éves energiafogyasztásunk x 0,8-cal = a kiépítendő rendszer teljesítménye kWp-ben

Mekkora napelemes rendszerre van szükségem?

Optimális esetben érdemes olyan rendszert tervezni, amelynek éves termelése fedezi egész éves energiafogyasztásunkat.

A napelemes rendszerek tervezése körültekintést igénylő, komplex feladat. Bízza ránk!

Kérjen testreszabott ajánlatot!

Hogyan helyezzük el a napelemes rendszert?

A tervezés folyamán meghatározzuk a panelek ideális dőlésszögét. Hazánk az északi féltekén helyezkedik el, így napelem telepítésére a déli tájolású, 30 fokos dőlésű tető a legalkalmasabb. Azonban abban az esetben sem kell nagy veszteséggel számolnunk, ha tetőnk tájolása a déli iránytól kissé eltér. 50-60 fokos eltérés csupán 5-10%-os teljesítménycsökkenést okoz!

Felkeltettük az érdeklődését? Nézze meg ajánlatainkat!