Vállalkozások és napelemes rendszerek…

Napelem rendszer vállalkozásoknak, napelemes rendszerek

Napelem pályázat vállalkozásoknak és cégeknek

A fosszilis energiaforrások előnyeinek hívei mai napig megkérdőjelezik a megújuló energiaforrások alkalmazhatóságában lévő lehetőségeket. Részint ez a tendencia is felelős a napenergia aktív felhasználásának mind szélesebb körben való terjedésének lassúságáért. A napelemekkel kapcsolatban persze mind a családi háztulajdonos magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak rengeteg kérdése merül föl. Egyre több cég gondolkodik el azon, hogy hosszú távon megéri- e napelemes rendszerbe beruháznia.

 

Modernitás és környezettudatosság…

De nagyban is megéri?

A szakemberek szerint a napelemes rendszerek által megtermelt áram mennyisége alapvetően – de persze nem kizárólagosan – a napsütéses órák számának függvénye. Modern korunk napelemes rendszerei természetesen a legtöbb elektromos energiát a 90 fokos beesési szögben érkező közvetlen napsugarak fényénél termeli. Az elektromos áram előállítása ellenben borús időben sem szűnik meg, igaz teljesítményük akár 25-40 %-al is csökkenhet.

vallalkozasok-es-napelemes-rendszerek

Napelemes rendszer vállalkozásoknak

A napelemek gyártását és kiépítését vállaló hazai és nemzetközi cégek átlagosan 25-30 év élettartamra vállalnak garanciát. Ezen túlmenően átlagosan 80%-os teljesítménygaranciát is vállalnak. A napelemek persze nem kifejezetten a legolcsóbb energiaforrások, ám tény az is, hogy a napelemek ára az elmlt években nem csekély csökkenést mutatott. Nem véletlen ez, hiszen a támogatási pályázatok révén több napelemet gyártó vállalkozás is beindult Európában. A termelési arány ugyan nem gyors ütemben, de folyamatosan nő, ami a napelemes rendszerek előállítási költségeinek csökkentését is eredményezi. Kijelenthető tehát: a napelemes rendszerek telepítése családi házak és vállalkozások esetében is megéri! Arról már jó két esztendővel ezelőtt is lehetett hallani, hogy 2014 és 2020 között mindenekelőtt a KEHOP valamint a GINOP keretei között cégek részére is várhatóak olyan pályázati kiírások, amelyekben vállalkozások is jó eséllyel pályázhatnak napelemes rendszerek telepítésére. A megújuló energiaforrások támogatása kétségtelenül nagy hangsúlyt kapott az elmúlt években, és itt elég a 2016 nyarától induló Otthon Melege Programban rejlő lehetőségekre gondolnunk, igaz mindenekelőtt magánszemélyek számára. A közelmúltban ugyancsak további bizakodásra adott okot a Nemzeti Reform Program vállalása is.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai és a jövő kilátásai…

A KEOP-4.2.0/A pályázati lehetőség a helyi hő, és villamos-energiaigény kielégítése megújuló energiaforrásokk címmel jelent meg még 2011-ben. A kezdeményezés akkoriban mintegy Maximum 50kW felhasználásáig támogatta olyan napelemes rendszerek telepítését, amelyek kizárólag saját villamosenergia-igény kielégítésére szolgálnak. A kezdeményezés nagy előnyének könyvelhető el, hogy napelemre, napkollektorra, szilárd biomassza tüzelőre, hőszivattyús rendszerre vagy ezek kombinációjára is lehetett pályázatot benyújtani. Nem kis nehézséget jelentett ellenben, hogy a pályázónak a teljesített végcél elszámolható összköltségének legalább negyedét kitevő igazolt saját forrással kellett rendelkeznie. A valamivel később megjelenő KEOP 4.10.0/C Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés elnevezésű pályázatot 2013 elején írták ki, mintegy 16,5 milliárd forint keretösszeggel. Az összegből 12 milliárdot vállalkozások használhattak fel, de továbbá átmeneti és technikai besorolású szervezetek számára is elérhető volt. Hálózatra kapcsolódó 500kWp alatti teljesítményű, valamint  hálózatra nem kapcsolódó fotovoltaikus rendszerekre egyaránt lehetett pályázni. A kezdeményezés támogatta az 50 kWp alatti villamosenergia-hálózathoz csatlakozó szélerőművek telepítését is, amennyiben a pályázó által megtermelt villamos energia teljes egészében saját felhasználásra került. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a hamarosan várható vállalkozásokat célzó pályázati kiírások megjelenésekor a pályázat benyújtásával járó komplex feladatok teljes elvégzésére vállalkozó szolgáltatások is megjelennek. A napelemes rendszer telepítésében gondolkodó vállalkozásoknak – akárcsak a családi háztulajdonosoknak – igénybevételük meggondolandó, hiszen nemcsak elkészítik az energetikai tanúsítványt, megírják és beadják a pályázatot, de sikeres pályázat esetén a komplett pályázati elszámolást is elkészítik. A vállalkozások számára kifejezett könnyebbséget jelenthet, hogy a fentieken túl a napkollektoros épületgépészeti rendszer megtervezése, a szükséges berendezések beszerzése és helyszínre szállítása, a kivitelezés garanciális elvégzése mind-mind tevékenységük közé tartozik. A pályázat benyújtását és a munkálatok kivitelezését vállaló szolgáltatások esetleges igénybevétele azért is kívánatos, mert a pályázat benyújtását követően rendkívüli ellenőrzésre már a döntés-előkészítés szakaszában, a döntés meghozatala előtt és a napkollektoros rendszer kiépítésnek befejezése után gyakorlatilag bármikor sor kerülhet.

A cégek által használt napelemes energia azért is megérheti, mert a napelem rendszer által előállított áramért az energiaszolgáltató fizet. A mechanizmust már hazánkban is törvény szabályozza, amelynek értelmében 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Ez persze nagyvállalkozások számára még kevésnek mondható, de az évek előrehaladtával az energiaszolgáltató által átvett áram felső határa egészen biztosan nőni fog.

A fotovoltaikus rendszer kiépítése vállalkozások számára is gyakorlatilag egy egyszeri beruházást jelent, amelynek nagysága a 2016-ra meghirdetett támogatási rendszereknek köszönhetően mind kevesebb megterhelést fog jelenteni az érintett cégeknek. A napelemeknek és a pályázatok révén nyert összegeknek köszönhetően nagyságrendekkel csökkenthetők a rendszer kiépítésének bekerülési költségei, amely ráadásul negyedszázadra kiszámítható módon láthatja el a vállalkozásokat tiszta energiával.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.