Vákuumcsöves napkollektor bemutatása

Közzétette: | július 12, 2016 | Megújuló energia magazin, Napenergia | One Comment
Vákuumcsöves napkollektor ára és megtérülése / megtérülési ideje

Vákuumcsöves napkollektorok és költséghatékonyságuk

A 21. századra kimerülő fosszilis energiahordozókat felváltó megújuló energiaforrások alkalmazásával jelentős mennyiségű energiát termelhetünk. Az egyik legnagyobb pénzügyi költségmegtakarítást kétségtelenül a napkollektorok segítségével érhetjük el azzal együtt, hogy kiépítése természetesen nem kis beruházást igényel, és persze mind az üzemeltetés, mind az időközönkénti karbantartás további költségekkel jár. A villamos hálózat gyakorlatilag korlátlan befogadóképességgel bír. Nem véletlen, hogy a nyugat-európai országokban a magánszemélyek és az energiaszolgáltatók között mind szélesebb körben alkalmazott elszámolási rendszer segítségével mára a napelemes rendszerek kifejezetten gazdaságosan valósíthatók meg.

Hazánkban is egyre több cég- és családi háztulajdonos teszi fel a kérdést: pénzügyi szempontból vajon megéri-e kiépíteni a napkollektoros rendszert? Ha igen, mennyi idő múlva térülhet meg a megvalósításra valamint a napkollektoros rendszer üzemben tartására fordított költség? Természetesen a kérdéskör megválaszolása komplex megközelítést igényel, hiszen függ a felhasznált energiamennyiségtől, a természeti viszonyoktól és sok más tényező mellett a napkollektor típusától is. Napjainkra működési elvük alapján ugyanis több napkollektor-típust megkülönböztethetünk, ráadásul ezek mindegyike beszerezhető már a hazai piacon is.

 

A vákuumcsöves napkollektor és teljesítménye

A vákuumcsöves napkollektor kétségtelenül az egyik legújabb és leghatékonyabb napkollektor fajta. A technológiát megelőző síkkollektorok hővesztesége – még a szakértők legóvatosabb becslése szerint is – átlagos körülmények esetén nagyjából 15% körül mozog. A napkollektorokat fejlesztő cégek hamar felismerték, hogy a nem csekély mértékű hőveszteség okozója a kollektorházban lévő levegő. A kollektorházban megbújó levegő kiszívásától függött tehát, a konvektív hőveszteség megszüntetésének egyedüli lehetősége. Pontosan ez a cél motiválta az un.  vákuumos kollektorok kifejlesztését. A síkkollektorokkal ellentétben a vákuumcsöves napkollektor a nap hőenergiáját a legnagyobb hatásfokkal tudja hasznosítani. Nagyságrendekkel több energiát ad át a hőhordozó közegnek és ezáltal a meleg-víztároló tartálynak. A korábbi fejlesztésekhez képes megnövekedett hatásfok a vákuumcsöves napkollektor működési elvében keresendő. A technológia alfája és ómegája ugyanis az a dupla falú üveg cső, amiben a két üvegfal között vákuum van. Utóbbi ugyan átengedi a fényt, de vissza már alig-alig engedi. A technológia kifejlesztői szerint a vákuumcsöves napkollektort épp ezért mindenekelőtt fűtésrásegítésre érdemes alkalmazni, hiszen télvíz idején a síkkollektornál akár 35%-kal képes többet termelni.

A fentieken túl a vákuumcsöves napkollektort a fejlesztők kifejezetten ajánlják medencefűtéshez, mert a nyári többlet meleg-víztermelést egyszerűen hasznosíthatjuk a medencében.

Vákuumcsöves napkollektor felépítése, működése

Vákuumcsöves napkollektor felépítése

 

A vákuumcsöves napkollektor ára és a várható megtérülés

Tartós és korszerű konstrukció a piacon…

A piacvezető gyártók és értékesítők a vákuumcsöves napkollektorokat mindenekelőtt azoknak ajánlják, akik ugyan hosszabb megtérülési idővel rendelkező, de megbízható technológiát keresnek cégük vagy családi házuk energiaköltségének csökkentésére. A vákuumcsöves napkollektorok többsége kifejezetten alkalmas – igen rövid felfűtési idővel fűtésrásegítés és medencefűtés ellátására, valamint – még az óriási létesítményekben használt meleg víz ellátásra is. A kínálatot szemügyre véve úgy tűnik, hogy a vákuumcsöves napkollektorok – a teljesítmény/ár arányt tekintve – igen jó árszinten kaphatók. Felhasználásuk a szakértők szerint azonos teljesítmény mellett a síkkollektorokhoz képest jóval alacsonyabb rendszerárat tesz lehetővé. A vákuumcsöves kollektorok teljesítménye a síkkollektorokhoz képest nagyságrendekkel nagyobb, így első ránézésre úgy tűnhet,  hogy kiépítésük  rövid megtérülési időt eredményez. A vákuumcsöves kollektorokra a gyártók többsége legalább 10 év garanciát biztosít, ezzel szemben élettartamuk várhatóan 20-25 év.

A vákuumcsöves napkollektorok megbízhatóságát jól mutatja, hogy míg a napelem árak a nyugat-európai országokban jellemző nagyobb támogatások hatására jelentősen zuhantak, addig a vákuumcsöves napkollektor ára gyakorlatilag stagnál. Az egyes forgalmazók által realizált elhanyagolható árnövekedés az alapanyag árak növekedésének – alumínium, réz – tudható be.

 

A megtérülési idő becslésének egyéb szempontjai…

A megtérülési idő reális megbecsléséhez persze önmagában nem elegendő a vákuumcsöves napkollektor árának tisztázása. Egyesek szerint ugyanis attól, hogy a vákuumcsöves napkollektor télen többet termel, nem feltétlenül jobb választás. A rendszer kiépítői a telepítés után a leendő felhasználok figyelmét gyakran felhívják arra, hogy a vákuumcsöves napkollektor a jobb hatásfok mellett sérülékenyebb, így alkalmazása a síkkollektorhoz képest nagyobb körültekintést igényel, meghibásodása valamivel nagyobb számban előfordulhat. A kivitelezéssel érdemes a leinformálható cégek ajánlatait választanunk, ugyanis a nem megfelelően méretezett vákuumcsöves napkollektoros rendszer könnyen többletköltséget okozhat. Ez pedig az esetek többségében a működtetés nem rendeltetésszerű ütemezéséből adódik. Nem alaptalanul szólalnak meg azok a hangok sem, amelyek a síkkollektoros rendszer kisebb hatékonyságának említése mellett az olcsóbb kiépítési költségeket hangsúlyozzák.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a hatásfok mellett a vákuumcsöves napkollektor ára sem elhanyagolható szempont. Mivel a vákuumos kollektorok ára legalább kétszerese a síkkollektorokénak, kérdéses, hogy a bekerülési költségből származó hátrányt behozzák-e teljes élettartamuk során. Úgy tűnik ellenben, hogy előbb utóbb a vákuumcsöves kollektorok árukban is versenyezni tudnak majd a legjobb síkkollektorokkal.

Vákuumcsöves napkollektor teljesítménye, hatásfoka

Egy hozzászólás

 • bartos péter szerint:

  Akkora butaságnak tartom ezt a megtérülési hisztit. A fürdőszoba szétverése és átépítése mikor térül meg? Az új cipőm ára mikor térül meg? SOHA, és mégsem merül fel meglépjük-e az új cipő, új fürdőszoba beruházást. Erre itt van a napelem, napkollektor ami pénzt hoz a házhoz , pontosabban pénzt takarít meg, sőt ami legalább olyan fontos, függetlenít a közösségi rendszerektől. És akkor számolgatunk megtérülést?
  Ha van pénz ebbe kell fektetni nem takarékbetétbe, államkötvénybe. Ez sem stabil hozamú, de legalább növekvő hozamú, mert ahogy az energia ára fölfelé megy, úgy egy rendszer hozama is fölfelé megy.
  El kell indulni kicsiben figyelni a hatást, és ahogy anyagilag lehetséges bővíteni (ezt egy Orosz bloggertől lestem el, mi is így csináljuk).
  Melyiket csináljuk? Napelem, vagy napkollektor? Nos, mi U-Pipe rendszerű napkollektor kiépítését folytatjuk (fűtés, HMV 1m3 -es tartállyal), de már elhelyezésre vár egy 400 wattos napelemes rendszer (2 db munka akkumulátorral), amit első körben kamera üzemelésre használunk, és ahogy bírja a rendszer (akuk) leterheljük a gépeink akujának töltésére, egy legalább egy fagyasztószekrény üzemeltetésére, aminek fogyasztását hónapok óta mérjük.
  Miért a napkollektorral kezdtünk? Nos, a rezsi télen a legnagyobb. A napelemek télen alig termelnek, így a rezsibe a napkollektor tud leginkább besegíteni a kérdéses időszakban. Másrészt a napelemes rendszert csak úgy és annyit építünk ki, amit el tudunk tárolni. A jelen elképzelésem szerint minden olyan fogyasztóhoz amit napelemmel akarunk majd üzemeltetni, egy falon kívüli új vezetéket kell majd kiépíteni. Nem válunk le a központi rendszerről, de az új rendszer csak olyan lehet amihez még engedélyeztetés terén sem kötődik a monopol helyzetben lévő állam és szolgáltatói. Láthatjuk, az áram/napelem kérdése bonyolultabb kérdés mint a napkollektor, így tehát logikus, hogy az egyszerűbb, és hatékonyabb rendszert építjük ki először. Vitatkozom a magyar szemlélettel, mely olyan elavult rendszereket épít ki amilyenek 99%-ban vannak ma. Ez játéknak kiváló, de komolytalan dolog egy olyan áramfejlesztő rendszer kiépítése milliókból ami csak akkor tud áramot adni amikor a hálózatban is van áram. Kicsinyes szemlélet a nyári túltermelésből a téli fogyasztásra áhitozva rendszert kiépíteni. Olyan rendszer kell ami a saját lábán megáll. Ezt a túlnyomó többség még nem érti.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.