Vákuumcsöves napkollektor bemutatása

Vákuumcsöves napkollektor ára és megtérülése / megtérülési ideje

Vákuumcsöves napkollektorok és költséghatékonyságuk

A 21. századra kimerülő fosszilis energiahordozókat felváltó megújuló energiaforrások alkalmazásával jelentős mennyiségű energiát termelhetünk. Az egyik legnagyobb pénzügyi költségmegtakarítást kétségtelenül a napkollektorok segítségével érhetjük el azzal együtt, hogy kiépítése természetesen nem kis beruházást igényel, és persze mind az üzemeltetés, mind az időközönkénti karbantartás további költségekkel jár. A villamos hálózat gyakorlatilag korlátlan befogadóképességgel bír. Nem véletlen, hogy a nyugat-európai országokban a magánszemélyek és az energiaszolgáltatók között mind szélesebb körben alkalmazott elszámolási rendszer segítségével mára a napelemes rendszerek kifejezetten gazdaságosan valósíthatók meg.

Hazánkban is egyre több cég- és családi háztulajdonos teszi fel a kérdést: pénzügyi szempontból vajon megéri-e kiépíteni a napkollektoros rendszert? Ha igen, mennyi idő múlva térülhet meg a megvalósításra valamint a napkollektoros rendszer üzemben tartására fordított költség? Természetesen a kérdéskör megválaszolása komplex megközelítést igényel, hiszen függ a felhasznált energiamennyiségtől, a természeti viszonyoktól és sok más tényező mellett a napkollektor típusától is. Napjainkra működési elvük alapján ugyanis több napkollektor-típust megkülönböztethetünk, ráadásul ezek mindegyike beszerezhető már a hazai piacon is.

 

A vákuumcsöves napkollektor és teljesítménye

A vákuumcsöves napkollektor kétségtelenül az egyik legújabb és leghatékonyabb napkollektor fajta. A technológiát megelőző síkkollektorok hővesztesége – még a szakértők legóvatosabb becslése szerint is – átlagos körülmények esetén nagyjából 15% körül mozog. A napkollektorokat fejlesztő cégek hamar felismerték, hogy a nem csekély mértékű hőveszteség okozója a kollektorházban lévő levegő. A kollektorházban megbújó levegő kiszívásától függött tehát, a konvektív hőveszteség megszüntetésének egyedüli lehetősége. Pontosan ez a cél motiválta az un.  vákuumos kollektorok kifejlesztését. A síkkollektorokkal ellentétben a vákuumcsöves napkollektor a nap hőenergiáját a legnagyobb hatásfokkal tudja hasznosítani. Nagyságrendekkel több energiát ad át a hőhordozó közegnek és ezáltal a meleg-víztároló tartálynak. A korábbi fejlesztésekhez képes megnövekedett hatásfok a vákuumcsöves napkollektor működési elvében keresendő. A technológia alfája és ómegája ugyanis az a dupla falú üveg cső, amiben a két üvegfal között vákuum van. Utóbbi ugyan átengedi a fényt, de vissza már alig-alig engedi. A technológia kifejlesztői szerint a vákuumcsöves napkollektort épp ezért mindenekelőtt fűtésrásegítésre érdemes alkalmazni, hiszen télvíz idején a síkkollektornál akár 35%-kal képes többet termelni.

A fentieken túl a vákuumcsöves napkollektort a fejlesztők kifejezetten ajánlják medencefűtéshez, mert a nyári többlet meleg-víztermelést egyszerűen hasznosíthatjuk a medencében.

Vákuumcsöves napkollektor felépítése, működése

Vákuumcsöves napkollektor felépítése

 

A vákuumcsöves napkollektor ára és a várható megtérülés

Tartós és korszerű konstrukció a piacon…

A piacvezető gyártók és értékesítők a vákuumcsöves napkollektorokat mindenekelőtt azoknak ajánlják, akik ugyan hosszabb megtérülési idővel rendelkező, de megbízható technológiát keresnek cégük vagy családi házuk energiaköltségének csökkentésére. A vákuumcsöves napkollektorok többsége kifejezetten alkalmas – igen rövid felfűtési idővel fűtésrásegítés és medencefűtés ellátására, valamint – még az óriási létesítményekben használt meleg víz ellátásra is. A kínálatot szemügyre véve úgy tűnik, hogy a vákuumcsöves napkollektorok – a teljesítmény/ár arányt tekintve – igen jó árszinten kaphatók. Felhasználásuk a szakértők szerint azonos teljesítmény mellett a síkkollektorokhoz képest jóval alacsonyabb rendszerárat tesz lehetővé. A vákuumcsöves kollektorok teljesítménye a síkkollektorokhoz képest nagyságrendekkel nagyobb, így első ránézésre úgy tűnhet,  hogy kiépítésük  rövid megtérülési időt eredményez. A vákuumcsöves kollektorokra a gyártók többsége legalább 10 év garanciát biztosít, ezzel szemben élettartamuk várhatóan 20-25 év.

A vákuumcsöves napkollektorok megbízhatóságát jól mutatja, hogy míg a napelem árak a nyugat-európai országokban jellemző nagyobb támogatások hatására jelentősen zuhantak, addig a vákuumcsöves napkollektor ára gyakorlatilag stagnál. Az egyes forgalmazók által realizált elhanyagolható árnövekedés az alapanyag árak növekedésének – alumínium, réz – tudható be.

 

A megtérülési idő becslésének egyéb szempontjai…

A megtérülési idő reális megbecsléséhez persze önmagában nem elegendő a vákuumcsöves napkollektor árának tisztázása. Egyesek szerint ugyanis attól, hogy a vákuumcsöves napkollektor télen többet termel, nem feltétlenül jobb választás. A rendszer kiépítői a telepítés után a leendő felhasználok figyelmét gyakran felhívják arra, hogy a vákuumcsöves napkollektor a jobb hatásfok mellett sérülékenyebb, így alkalmazása a síkkollektorhoz képest nagyobb körültekintést igényel, meghibásodása valamivel nagyobb számban előfordulhat. A kivitelezéssel érdemes a leinformálható cégek ajánlatait választanunk, ugyanis a nem megfelelően méretezett vákuumcsöves napkollektoros rendszer könnyen többletköltséget okozhat. Ez pedig az esetek többségében a működtetés nem rendeltetésszerű ütemezéséből adódik. Nem alaptalanul szólalnak meg azok a hangok sem, amelyek a síkkollektoros rendszer kisebb hatékonyságának említése mellett az olcsóbb kiépítési költségeket hangsúlyozzák.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a hatásfok mellett a vákuumcsöves napkollektor ára sem elhanyagolható szempont. Mivel a vákuumos kollektorok ára legalább kétszerese a síkkollektorokénak, kérdéses, hogy a bekerülési költségből származó hátrányt behozzák-e teljes élettartamuk során. Úgy tűnik ellenben, hogy előbb utóbb a vákuumcsöves kollektorok árukban is versenyezni tudnak majd a legjobb síkkollektorokkal.

Vákuumcsöves napkollektor teljesítménye, hatásfoka

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.