Újabb öt tévhit a napelemekről

Napelem tévhitek, napelem rendszer megtérülési idő számítás

Egy biztos, hogy a megújuló rendszerek jelentik a jövő energiakérdésének a kulcsát. Legyen az szélenergia, vízenergia, vagy a roppant nagy szerepet kapó és hatalmas fejlődést mutató napenergia. A nap energiájával az emberiség már több ezer éve tisztában van, és nélküle az élet nem is alakulhatott volna ki a Földön. Az elmúlt húsz harminc évben egyre nagyobb szerepet kap a napenergia, és ez teljesen érthető, ugyanis rendkívüli pozitívumokkal kecsegtet, mellyel nem sok energiaforrás veheti fel a versenyt, legyen az megújuló vagy nem megújuló energiaforrás. A Földre körülbelül 174 petawattnyi energia érkezik a napból az atmoszféra felső részeibe, és ez a szám óriási értéket takar. A földfelszín, az atmoszféra és az óceánok által elnyelt napenergia közel négy millió exajoule évente. Ez adat alapján a Földre jutó egy óra napsugárzás több energiát jelent, mint amennyit az emberiség egy év alatt felhasznál. Ennek tudatában nem csoda, hogy az emberiség a napenergia felé fordítja a figyelmét, és olyan rendszerekre összpontosít, melyek teljes mértékben ki tudják aknázni ez a páratlan energiaforrást. Ilyen szerkezet a napelem is, melyet egyre többen választanak energiatermelés, hő, meleg víz előállítása érdekében. Ám sokan ódzkodnak az ötlettől, és sajnos sok esetben ezeknek a háta mögött egy tévhit áll, vagy akár több is együttesen. E cikkünkben a napelemekkel kapcsolatos öt tévhiteket szeretnénk megcáfolni, rávilágítva a napelemek változatos előnyeire.

 

Napelem rendszer megtérülési ideje, napelem gazdaságossága

Gazdaságos a napelem rendszer és még környezet barát is!

Első sorban fontos kiemelni, hogy az egyik legelterjedtebb tévhit a napelem rendszerrel kapcsolatban a ház fekvését érinti, pontosabban, hogy ha a ház tájolása déli, akkor az nem jelent biztos energiatermelési megoldást a napelemmel. Fontos tudni, hogy az esetek nagyon kevés százalékát érintve fordul elő, hogy egy tető tájolása teljes mértékben déli. A dél-keleti illetve dél-nyugati tájolás is teljes mértékben megfelelőnek bizonyulhat, hisz az egész éves energiatermelésben nem jelent nagy eltérést, ha pár fokkal eltér a délitől. Szimuláció segítségével viszonylag pontosan meghatározható a várható energiatermelés. Rengeteg példa van rá, hogy a kis eltérésű, sőt akár a nagyobb eltérés esetén is teljes mértékben fedezni lehet az energiatermelést a napelem segítségével. A tájolást illetően még egy tévhit felvetődik, melyet fontos tisztázni. Ez nem más, mint az, hogy sokan azzal az indokkal utasítják el a napelemet, hogy a ház, épület tájolása semmiképp sem alkalmas napelem rendszer felszerelésére, így nem is próbálkoznak a napelem használatával. Ám nem árt tudni, hogy sík tetőre vagy talajra is lehet telepíteni a napelemeket. Ezek bizonyos előnyökkel is járhatnak, például, hogy a tájolás pontos beállításával maximalizálni lehet az energiatermelést. Itt meg kell jegyezni azt is, hogy a talajos tartószerkezetek alig növelik a beruházás összegét, valamint esztétikailag sem változtatnak sokat az épület összképen. Összegezve kijelenthető, hogy a tájolási gondokra is biztos megoldást lehet találni minden egyes esetben.

Napelem rendszer speciális helyekre is!

Napelem rendszer speciális helyeken

Rengetegen vannak, akik utolsó percekig várnának a napelemekkel, mindezt arra fogva, hogy csak akkor érdemes napelemeket telepíteni, amikor már csúcstechnológiával rendelkeznek, amikor már a fejlődés tetőfokát érték el e téren. Ám e tekintetben tényként lehet kezelni, hogy a mostani gyártási technológiát már húsz és harminc évvel ezelőtt kidolgozták és precízre tökéletesítették. Ezután a hatalmas támogatásoknak köszönhetően rengeteget telepítettek Európába számos országába. A mostani gyártókapacitás lecseréléstechnológiailag sem és gazdaságilag sem szükséges. A napelemeket folyamatosan fejlesztik és rendszeresen lehet hallani híreket 40% feletti hatásfokról, de ezek nagy mennyiségű előállítása korántsem kiforrott. Ezen túl az alapanyag költsége is magasabb, mint a jelenlegi, szilícium alapú napelemek esetében.

Sok eset van rá, hogy a potenciális vásárlók és beruházók a garanciával kapcsolatos tévhiteknek dőlnek be, és ezt azzal indokolják, hogy a napelem semmiképp sem bírja ki és működik rendesen harminc éven keresztül. Természetesen a harminc év az tényleg egy hosszú időnek tűnik, főleg úgy, hogy ezalatt működő képes napelem szerkezetet garantál az eladó, gyártó. Ám teljesen hihető, hogy nem csak a világ több országában kapható ilyen megbízható napelem, de Magyarországon is. Mindezeknél biztosított a harminc éves garancia, és valljuk be, amire harminc év garanciát adnak, az általában ki is tart és sikeresen is működik.

Végezetül pedig arról a tévhitről szeretnénk lerántani a leplet, amely az éjszakai, nap nélküli időszakokra vonatkozik a napelem használatát illetően. Sokan attól félnek, hogy ilyenkor majd nem lehet használni a háztartási berendezéseket. Itt sem kell megijedni és bedőlni a félelemnek, hisz a hálózatra tápláló napelemes rendszer esetében folyamatosan a hálózatra kapcsolódik, így amikor nem termel a rendszer vagy csak nem termel eleget, a hálózatból vételezi a szükséges áramot.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.