Tudta-e, hogy…?

Hasznos információk a napelemekről, tények a napenergiáról

A következőkben szeretnénk néhány hasznos és érdekes tényt megosztani a napelemekről nemcsak azok számára, akik még nem jártasak a témában, hanem azok számára is, akik sokat olvastak már róla, de szeretnének új dolgokat megtudni. Az általános felfogás a napelemekről az, hogy környezetbarát tulajdonsága hozzásegít egy egészségesebb és tisztább jövőhöz, valamint hosszú távon pénzt spórolhatunk meg a számlánkon. Mi azonban szeretnénk most mélyebbre ásni és érdekesebb szempontokat is megmutatni a napelemekről és a napenergiáról.

 1. Leonardo Da Vinci már kísérletezett ezzel: annak ellenére, hogy a napenergia felhasználása a 21. században vált közismertté, a híres művész már az ő korában, azaz a 15. században is élvezte a napenergiából származó előnyöket. Mégpedig úgy, hogy vizet melegített ennek a segítségével.
 2. Több energia, mint amennyire szükségünk van: a Földet egy óra alatt sokkal több napenergia éri, mint amennyire szükségünk lenne egész évben! Ez hihetetlen mennyiség, ha arra gondolunk, hogy ennek a sugárzásnak csupán a legapróbb töredékét tudjuk jelenleg felhasználni. Képzeljük csak el, mi lenne, ha minden jelenleg használt, nem-megújuló energiaforrást helyettesíteni tudnánk egy megújulóval!
 3. Nem mindegyik panel egyforma: két típust különböztetünk meg. Az egyik a fotovoltaikus panel, vagyis a napelem, amelyik a napfényt elektromos energiává alakítja. A másik pedig az úgynevezett napkollektor, amelyik magába szívja, elnyeli a sugarakat és hőenergiát állít elő. Bár hasonló az elnevezésük, nem szabad összekeverni őket, hiszen teljesen más dolgokra szolgálnak.
 4. Egyre többen döntenek a napenergia mellett: az elmúlt 50 évben a napelemek gyártása hihetetlen mértékben kezdett el növekedni. Ami az utóbbi 5 évet illeti, a lakosság által használt napelemek megduplázták az áramtermelést, a gyártó cégek száma pedig ugyancsak jelentősen emelkedett.
 5. Hasznos információk a napelem erőművekről, napenergiaáról

  Naperőmű

  A legnagyobb napelem rendszer California egyik sivatagában található. Ez a berendezés annyi elektromos energiát termel, hogy a mesterségesen előállított áram 90 százalékát teszi ki!

 6. Csökkenti a környezetszennyezést: a napelemek használata nem károsítja sem a levegő összetételét, sem pedig a környezetünket, tehát a víz szennyezése teljes mértékben kizárható és az üvegházhatás szempontjából is előnyös.
 7. Védjük a földünket: jól tudjuk, hogy a napenergia jelenti a kiutat egy fenntartható jövőhöz. A napelemek, melyeket egy családi házra szerelünk, csupán 2-3 kW-al képes megtermelni közel 3000 kW-ot. Hihetetlen, de igaz! Ha pedig igaz, akkor mindenki láthatja, hogy a napelem rendszer használatából csakis előnyök származnak.
 8. A németek a vezetők: Németország áll az első helyen a napelemek használatában, akit majd Olaszország, Japán és az Amerikai Egyesült Államok követ.
 9. Olcsóbb, mint ahogy azt gondolnánk: egyre nagyobb terjedelmüknek köszönhetően a napelemek most jóval olcsóbbak, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Továbbá számos pályázattal is elnyerhetünk egy bizonyos mértékű támogatást a telepítésükhöz és megvásárlásukhoz.
 10. Garancia: a gyártók annyira biztosak a sikerben és a rendszer időtállóságában, hogy több évtizednyi garanciát vállalnak a termékekre. Tehát akármi is történik a napelemmel, nekünk semmiféle anyagi kiadással nem jár majd a karbantartása.

Jól hangzik, igaz? Kérdezzen meg akárkit: gyártót, telepítőt, vagy napelem rendszerrel rendelkező egyéneket, mindenki megmondja, hogy a beszerelés után a karbantartásra már szinte egyáltalán nincs szükség. Nagyon ritka esetekben kell megszerelni a napelemeket, de ilyenkor még garancia van rá. Miután felszerelték és telepítették, nekünk jóformán semmi más dolgunk nem lesz, csak élvezni és kihasználni a termelt energiát.

Íme néhány tévhit is, röviden, amit szeretnénk eloszlatni egyszer és mindenkorra:

 1. A napelem túl gyenge ahhoz, hogy versenybe álljon a többi energiatermelő rendszerrel: ezt nem lehet ilyen egyszerűen kijelenteni, hiszen számos tényezőt figyelembe kell venni a napelem telepítésekor. Optimális körülmények mellett azonban nagyon jól képes az áramtermelésre.
 2. Csak napos időben hatékony: ezt már nagyon sokszor letisztáztunk, de szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy a napelemek felhős vagy borús időben is képesek energiatermelésre. Természetesen nem olyan hatékonyan, mint napsütésben, de az áramtermelés nem áll le.
 3. Túl drága és nincs haszna: a napelemek telepítése egy hosszú távú befektetés, aminek a hasznát nem érezhetjük azonnal. El kell telnie néhány évnek, amire a pénztárcájában is érezheti a változást. Azonban azt figyelembe véve, hogy a pénzünkért egy olyan energiatakarékos rendszert kapunk, ami akár 30 vagy 40 évig is árammal lát el bennünket, teljesen megváltoztatja az anyagiak kérdését.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.