A Tesla Powerwall - avagy Tesla akkumulátor

Tesla akkumulátor, tesla Powerwall, szigetüzemű napelemes rendszer, háztartási akkumulátor, Tesla Powerpack

A Tesla név mindenkinek ismerősen cseng, két okból is. A név hallatán sokaknak elsősorban a szerb származású Nikola Tesla jut eszébe, aki minden kétséget kizáróan a világ egyik leghíresebb, legelismertebb és legjelentősebb feltalálója volt, akinek a tevékenysége főként az elektromosság, mágnesség és gépészet területén nyilvánult meg. Emellett nem szabad elfelejteni az amerikai Tesla nevű céget sem, amelyik a kezdetekben elektromos meghajtású autókat tervezésével és gyártásával foglalkozott, majd később egyre nagyobb érdeklődést mutatott a jövőt jelentő megújuló energiaforrások felé. Ezt bizonyítja a tény, hogy alig 2 éve a vállalkozás bejelentette, hogy forradalmi megoldásaival szeretne a háztartási és ipari energiatárolás piacára belépni két elképesztő termékkel, a Tesla Powerwall és Tesla Powerpack nevű produktummal.

Mit is takar a Tesla Powerwall akkumulátor?

Alapjában véve ezek olyan nagy kapacitással rendelkező integrált lítium-ion akkumulátorok, amik főként a napelemekkel előállított energia helyben történő tárolására szolgálnak. Az egyediséget az tükrözi, hogy ezek akár teljesen önálló áramellátással rendelkező és központi elektromos hálózattól független háztartásokat és ipari létesítményeket is létrehozva. Ez egyöntetűen forradalmi lépést jelenthet a megújuló energiaforrásokat tekintve, ami a Tesla cég vezérének, Elon Musk-nak egyik fő célja. A Tesla Powerwall adottságait illetően nem szabad kifelejteni, hogy a fent említett mellett egy másik felhasználási lehetőség is létezik, ugyanis ez a már meglévő elektromos hálózattal integrálva biztosítani tudja a folyamatos áramellátást, egyfajta egész épületet ellátó szünetmentes tápegységként.

A magas teljesítményre is képes akkuk két típusa vásárolható majd meg. Napi 7 és napi 10 kilowattórát biztosító lítium-ion berendezésekről van szó, amik az átlagos háztartások igényeit maximálisan ki tudják elégíteni. A hatékonyságot és időtálló jelleget igazolja, hogy a vállalat 10 év garanciát ad a termékekre. Akinek egy akkumulátor nem bizonyul elégségesnek, az össze is vonhat párat abban az esetben, ha a háztartás nagyobb áramellátást igényel. Ekkor a 7 kilowattórásokból összesen 63 kilowattórás hozható össze, míg a 10 kilowattórásokból 90. Fontos megjegyezni, hogy az eszköz nem csak a napenergiából származó áramot képes elraktározni úgy, hogy az akármikor elérhető, hanem az áramszolgáltatótól érkezőt is. Ilyen adottságok mellett senkit sem lep meg, hogy a Tesla Powerwall akku sikeresnek bizonyul, hiszen a 3 ezer dollárt érő produktumból egy évre előre eladták az összes legyártható darabot. Ez az összeg körülbelül 800 ezer forintnak felel meg, és az ár a 7 kilowattórás verzióra vonatkozik. Természetesen a Tesla még nem gondolkozik tömegtermelésben, hiszen az előre legyártott darabok is csak közel 40 ezer példányszámot jelentenek. Ezen változtatni szeretne a vállalat, amit igazol az, hogy 2020-ra a tervek szerint félmillió Powerwall kerülhet az otthonokba világszerte. Az akkumulátorból Tesla Powerpack néven egy sokkal nagyobb darabot is készített a Tesla, ezt kifejezetten ipari célokra szánják. A gyártó állítása szerint körülbelül 2 milliárd Powerpack, a hozzájuk csatolt napelemekkel együtt, a Föld teljes energiaigényét biztosíthatná.

Miért lehet előnyös a Tesla Powerwall?

Hagyományos 6kW-os szigetüzemű napelem rendszer akkumulátorai

Hagyományos 6kW-os szigetüzemű napelem rendszer akkumulátorai

Nyilvánvalóan a műszaki adatok mellett az átlagembernek több, talán érthetőbb információra van szüksége annak érdekében, hogy valóban meggyőződjön arról, hogy ez a termék igenis minden háztartásban elengedhetetlennek számít. A fő érvet az jelenti, hogy a Tesla a napelemek legfőbb problémáját szeretné megoldani a berendezés segítségével. Amellett, hogy ez a szerkezet elegáns, letisztult és ízléses, még roppant hatékony is. A falra szerelhető akku a napelemek segítségével tölthető, így az energia akkor is tiszta forrásból származik otthonunkban, ha éppen este van, vagy felhős az idő. A pozitívumokat tekintve említést érdemel az is, hogy ez este is használható, teljes mértékben függetleníthetjük otthonunkat az energiaszolgáltatóktól, de ha mégsem, akkor központi áramszünet esetén sem áll meg az elektronikus élet lakásunkban. Ezzel a három lényeges érvvel mondhatni kimagaslik a kellék a többi, piacon is fellelhető alternatíva mellett. Azonban a valóban forradalmi jelleget az jelenti, hogy Tesla Powerwall teljesen automatikus, könnyen felszerelhető és nem igényel karbantartást. A Powerwall lítium-ion akkumulátorai a Tesla autókban már bevált technológiával bírnak, ezt Elon Musk számtalan esetben kijelentette. Mi se bizonyítja a fent említetteket jobban, mint az, hogy a Powerwall panel 6.4 kWh energiát képes elraktározni, ami bőven elég egy átlagos lakás éjszakai fogyasztásához, de nagyobb igényű lakásokba több panel is beszerelhető. Azok lakástulajdonosok számára, akik nem biztosak abban, hogy pontosan mekkora is a fogyasztás, a Tesla néhány példát is említ, így egy könnyed számolással meg lehet állapítani, hogy elég-e egy panel az otthonba. A példa a legfontosabb otthoni kellékekre, elektromos berendezésekre tér ki, tehát például egy televízió átlagosan 0,1 kWh fogyaszt, egy szoba bevilágításához is körülbelül ugyan ennyi energiára van szükség. A laptop vagy személyi számítógép ennek felével is megelégszik. Egy hűtőszekrény pedig nagyjából 1,6 kWh igényel naponta.

Kinek válik be majd a Tesla háztartási akkumulátor?

A kérdés megválaszolása előtt tisztázni kell egyes fogalmakat. Ez a modern, csúcstechnológiás eszköz a megújuló energiaforrások felhasználását egy egészen más dimenzióba emelheti. A nap és a szél által megtermelt energia az úgynevezett kényszer-menetrendes erőművek csoportjába tartozik. Ez annyit jelent, hogy a termelés nem egyenletes, függ az adott légköri körülményektől, míg a nukleáris és a fosszilis hordozók felhasználása folyamatosan és egyenletesen szabályozható az igények függvényében. Az energiatermelésnek mindig egyenletesnek kell lennie, függetlenül az időjárástól. Pontosan erre a gondra kínál remek megoldást a Tesla Powerwall, melynek lítium-ion akkumulátorai képesek tárolni a megújulók által megtermelt zöld villamos energiát. A fent említett kisebb 7 kWh és nagyobb 10kWh tárolókapacitású berendezés sajátos kialakítása és működése révén kiváló lehet számos háztartásban. Azt azonban tudni kell, hogy az aksik leginkább azoknak válnak be, akik rendelkeznek megújuló energiaforrást használó kiserőművel (napelemmel). Az egyes országokban eltérő módon támogatják a háztartási zöld termelést, azonban a szolgáltatók a megtermelt energiát kötelesek átvenni az általuk megszabott áron, melyek kötelező átvételi tarifának hívják. Abban az esetben, ha ez az ár kisebb, mint az általuk kínált eladási ár, akkor a Powerwall előnyei kihasználhatóak, mivel a termelt energiát el lehet tárolni, az olcsó árú értékesítés helyett. Az intelligens és időzíthető vezérléssel rendelkező egység számos különböző beállításra programozható, így a befektetett összeg biztosan megtérül. Az eszköz épületen belül és kívül is nyugodtan rögzíthető és képes akár a 2 kW folyamatos és 3,3 kW maximális teljesítmény leadásra is, míg a hatásfok 92% fölött lesz. A berendezés mérete sokakat meglep, ugyanis ez 1300 x 860 x 180 milliméter, és 100 kg-nál nem nyom többet.  A Tesla nem csak háztartásoknak, hanem cégeknek, nagyobb telepeknek, épületeknek számára is kínál opciókat, a Tesla Powerpack mely hasonló felépítésű minimum 100 kWh tárolókapacitású egységekből építhető fel.

A Powerwall jövője

Ezen szerkezetek elterjedését csakis a tömegtermelés jelentheti. Elon Musk kijelentette, hogy ez a gigagyárnak hívott üzem legalább részleges elindítása után indul majd be, amit a Tesla a Panasonic-kal együtt épít. A gyár a tervek szerinti elkészülte után, teljes mértékben önellátó lesz, és legkésőbb 3 év múlva, azaz 2020-ra évi 50 GWh-nyi gyártókapacitással fog rendelkezni.

Az elektromos autóiról és rakétakísérleteiről híres gyártó egyébként az eddigi visszajelzések alapján hatalmas igényre számít, ezért alapanyagból is igyekszik biztosítani a kellő mennyiséget. Ennek garantálása érdekében a vállalat már időben több bányatársasággal is megállapodott új, direkt a Teslának szánt lítium-bányák építéséről.

Számos szaklap és újság is nagy érdeklődéssel figyelte a berendezéssel és a Tesla céggel való fejleményeket, és például a Powerwall bejelentésekor a napelem-telepítéssel foglalkozó Solar City adataira hivatkozva, amit szintén Elon Musk alapított, a The Wall Street Journal azt írta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az 5 kWh-s otthoni akkumulátor átlagára 2 éve, körülbelül 23 ezer dollár volt. Ehhez képest a Tesla Powerwall készülékek árszintje elképesztően alacsony, amihez még hozzátartozik az is, hogy az élettartam is elképesztő lehet, hiszen a cég minimum 10 éves garanciát ad a termékre.

Kétségtelen hát, hogy a Tesla a mintapéldája egy modern, forradalmi, környezettudatos cégnek. Mind a tevékenységnek, mind a kommunikációjuk, arculatok tükrözi azt, hogy ők mindent megtesznek a zöld jövő elérése érdekében, mely új lökést adhat a megújuló energiaforrások, elsősorban a napelemek elterjedéséhez.

Tesla akkumulátor, napelem rendszerhez és elektromos autó töltéshez - Tesla Powerwall és Tesla Powerpack

3 hozzászólás

  • Mészáros György szerint:

    A hitelességet rontja, ha a kilowatt*órát (kWh) összekeveritek a kW/órával.

  • Patachich Csilla szerint:

    Nemcsak ez a probléma, hanem az is hogy például nálunk a Balatonnál egyik szállodát a másik után építik (az építők kapnak építési engedélyt, attól eltekintve, hogy van-e áram kapacitet, vagy nincs), az E-ON-nál nem dolgoznak hozzá értők akik ki tudnák számolni, hogy mekkora kapacitást kell kiépíteni egy-egy városban, amikor növekszik az igény, ìgy Szántód nagy resze áram nélkül van szinte naponta többször, vagy húzamosabb ideig mint most, már hat órája, már egy hónapja! A használati gépek leállása, újra inditása megviseli a gépeket, s elrontja. Akik bérelik a házakat, s nagy összegeket fizetnek ezért, hanyat-homlok menekülnek innen. Tehát ezért is jó a háztartásoknak elkülönülni a hatalommal visszaélőktől!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.