Szigetüzemű napelemes rendszer avagy akkumulátoros napelem rendszer

Szigetüzemű napelemes rendszer ára, méretezése, tervezése

Szigetüzemű napelemes rendszerek és alkalmazhatóságuk…

A szigetüzemű napelemes rendszerek onnan kapták a nevüket, hogy a hálózatra kapcsolt napelemes technológiával szemben – amelyek optimális működéséhez nélkülözhetetlen a közüzemi villamos hálózat – önálló működésre képesek. Már első olvasatra is nyilvánvaló, hogy ily módon a szigetüzemű rendszerek kiépítése során csupán annyi energiával gazdálkodhatunk, amennyit a telepített rendszerünk megtermel. Igaz, a technológia révén kinyert áram akkumulátorokban történő tárolására, majd későbbi felhasználására természetesen van lehetőség.

 

Kinek és miért előnyös? Mégis, mennyibe kerül?

A szigetüzemű napelemes rendszerek kiválóan alkalmasak a vidéki városok és községek  határaitól messze eső tanyák, hétvégi házak, nyaralók valamint hobbitelkek villamos energia ellátására. Az ilyen ingatlanok esetében a villamos hálózatra történő csatlakozás ugyanis rendszerint nem megoldott, illetve  csak jelentős költségráfordítással megoldható. Ezekben az esetekben tehát kizárólag a szigetüzemű napelem rendszerek felelősek a ház elektromos árammal történő ellátásáért. Az ilyen épületek rendszerint kis teljesítményű fogyasztókkal – szobavilágítás, telekommunikációs eszközök, esetleg szivattyú – vannak ellátva, sőt rendszerint a fogyasztás sem folyamatos. Kevesen tudják, de amennyiben az ingatlanba 230 V váltakozó feszültségről nem használunk fogyasztót, a szigetüzemű napelemes rendszerhez inverterre sincs szükségünk, amely már önmagában is a rendszer hatásfokának növelését jelentheti. Elég arra gondolnunk, hogy a napelemeken, valamint az energia esetleges tárolásához szükséges akkumulátorokon kívül a tartószerkezetek, valamint az invertek teszik ki a bekerülési költség legalább 35-40 %-át. Ezt annál is inkább érdemes hangsúlyoznunk, mert a technológia kiépítésére specializálódott cégek szerint a szigetüzemű napelemes rendszer bekerülési költsége a hálózatra tápláló rendszerét akár 50-60%-al is meghaladhatja. Persze az árkülönbség legfőbb oka nem kizárólag az akkumulátorok magas költségeiben keresendő, hanem abban is, hogy a szigetüzemű napelemes rendszerek inverterét a lehető legnagyobb fogyasztásra kell méretezni, míg a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén ilyen körülmény nem áll fenn. Ezzel együtt is kijelenthető, hogy azokon a területeken, ahol villamos hálózat nem található, vagy nagymértékben bonyolult és drága volna az ahhoz való kapcsolódás érdemes megfontolni a szigetüzemű energiatermelő rendszert kialakítását, mert éppen az önálló rendszerben való működés a technológia alapvető feladata. Kiszámíthatóan, hangtalanul és egyszerűen képesek egy tanya vagy éppen gazdasági épület energiaigényének ellátására.

 

A szigetüzemű napelemes rendszer és felépítése…

Szigetüzemű napelemes rendszer felépítése

Szigetüzemű napelemes rendszer felépítése

A napelemek, akkumulátorok, töltésszabályzók, inverterek és a fogyasztók minden szigetüzemű napelemes rendszer működéséhez elengedhetetlen alkotóelemek.
A Földre teljesen ingyen érkező energia megtermelését természetesen ebben az esetben is a napelemek végzik. A rendszer által előállított, illetve az akkumulátorban tárolt energia felhasználására a technológia többféle módot is kínál.  Amint arról fentebb már szóltunk, egy kisebb rendszer esetében a működtetéshez gyakran nem szükséges inverter, mivel kisszámú és igen egyszerű fogyasztónk van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a fogyasztók átlag 24V egyenfeszültséggel működnek, akkor egy jobb töltésvezérlő elektronika is elégséges a rendszer irányításához. Természetesen amennyiben konnektorba csatlakoztatható fogyasztókkal rendelkezünk, akkor már a 230V-os váltakozó feszültség előállítása elkerülhetetlen, amelyhez inverter is szükségeltetik. Léteznek a piacon olcsóbb és drágább készülékek, ám a kiválasztásnál minden esetben mérlegeljük a felhasználási terület, ugyanis a legtöbb villamos készülék valódi szinuszos feszültséget igényel.

 

A szigetüzemű napelemes rendszer és méretezése…

A szigetüzemű napelemes rendszerek tervezése és a különböző igényekkel fellépő fogyasztókhoz történő – egész éves működést biztonsággal garantáló – méretezése még a szakemberek számára sem könnyű feladat.  Amennyiben ingatlanunk elektromos energiával történő ellátásához szigetüzemű napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni, a tervezést érdemes a fogyasztási szokásaink figyelembevételével elkezdeni. Terveinkben hány nagyobb teljesítményű villamos fogyasztó szerepel?  Mennyi lesz az egyes fogyasztók várható működési ideje? Érdemes többek között azon is elgondolkodnunk, hogy az év minden napján, vagy csupán a nyári hónapokban szeretnénk használni a rendszerünket? A szigetüzemű napelemek felszerelési helyének dőlésszöge, tájolása és ezzel összefüggésben a napsugárzás várható energiahozama már megszabja az ingatlanunk ellátásához szükséges napelem-felület nagyságát. A fogyasztás felméréséhez hasonlóan különösen fontos a megfelelő kapacitású akkumulátor kiválasztása és persze a helyes töltőáram arányának megválasztása. A szigetüzemű technológia alkalmazásához elengedhetetlen egy un. autonómia idő tervezése annak érdekében, hogy még egy napsütésben szegényebb téli időszakban is elegendő betárolt energia álljon rendelkezésre. A szigetüzemű napelemes rendszereknél alkalmazott akkumulátorok általában 72 órára képesek tartalékenergiát képezni.  A kiszolgáltatottságot persze az akkumulátorok kapacitásának megnövelésével tovább csökkenthetjük.

A szigetüzemű napelemes rendszerek elsőre talán legnagyobb előnye, hogy teljesen függetlenek vagyunk az áramszolgáltatótól. Hátrány viszont a nagyméretű és rendkívül drága akkumulátor telep, amelynek használatához – és ezt a rendszer kiépítését kivitelező cégek általában nem hangsúlyozzák eléggé – külön töltésvezérlő szükséges. Az akkumulátorokat rendszeresen karbantartani, és tönkremenetelük esetén cserélni is kell, ami jelentősen megnöveli a technológia költségeit.

Szívesen állunk rendelkezésére amennyiben hagyományos vagy szigetüzemű napelemes rendszerek iránt érdeklődik. Amennyiben rendelkezésre áll villamos hálózat érdemes lehet a hagyományos napelem rendszereket választani. Tekintse meg hagyományos, hálózatra visszatápláló napelem rendszer ajánlatainkat.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.