SunPower napelemek

Közzétette: | szeptember 19, 2015 | Megújuló energia magazin, Napenergia | Nincs hozzászólás
SunPower.

Ismét egy nagy múltra visszatekintő napelem gyártót és egyedi szabadalmát mutatunk be. A SunPower három évtizede van jelen a napelem iparban. Sikerük több faktornak köszönhető. Legfontosabb és egyben dicséretes ismérvük a vásárlói visszajelzésekre fektetett nagy hangsúly. Ez az információforrás adott többek között irányt a fejlesztéseiknek. A harminc év alatt nem kevesebb, mint 200 szabadalmat mondhat magáénak a SunPower. Ezek közül a legmeghatározóbb a napelem cella technológiájuk. Hitvallásuk a hosszú távú hatékony megoldások keresése. A napelem celláik 25 év alatt összességében lényegesen több energiát termelnek a konkurencia termékeihez képest. Figyelemre méltó megközelítés, mivel a napelem rendszereket hosszú távra tervezik, nagy előnyük a napelemeik minimális hatásfokvesztesége az idő múlásával és meg sem említettük a meghibásodott napelemek hihetetlenül alacsony százalékát.

SunPower

Méltán büszke a SunPower az egyedülálló napelem technológiájára, ettől függetlenül nem ülnek a mérnökeik a babérjaikon, folyamatos fejlesztéseket folytatnak a legelőrehaladottabb megoldások és termékek létrehozásának érdekében. A SunPower vállalatának minden része az évek során úgy lett fejlesztve és alakítva, hogy ezt a célt maximálisan szolgálja. Szó szerint a legapróbb részletekig, az alkalmazott szoftverektől kezdve a gyártósoron át egészen a raktározásig és logisztikai feladatokig. Környezettudatosságuk és elhivatottságuk ékes bizonyítéka, hogy nem csupán tiszta és környezetbarát energiaforrást biztosítanak, de folyamatos oktatási programokat is működtetnek a napenergia fontosságának széles körű megismertetéséről.

SunPower logó.

SunPower.

SunPower története

1985 óta a SunPower napelemei összesen 18,000,000MWh energiát termeltek, a napelemes rendszerek minden típusáról nagy tapasztalattal rendelkeznek, és ezek alapján fejlesztik folyamatosan a különböző felhasználói igényeket kielégítő termékeiket. A világ leghatékonyabb napelem panelját állítják elő a SunPower Maxeon napelem cella szabadalmuknak köszönhetően. A napelemes iparban több mint 200 szabadalmuk ismert.

A 70-es évek

 • A SunPower története az egyik alapító, Dr Richard Swanson nevéhez fűződik, aki az egyre nagyobb olajválság megoldására keresett alternatívákat. Akkoriban a napelemek az űrkutatásban voltak használatosak, műholdak energiaellátását biztosították a napelemes technológiával. Dr Swanson nagy kérdése az volt, lehet-e napelemeket jóval olcsóbban is előállítani? Így indult a kaland, ami majd negyven évvel később a SunPower-t a világvezető napelem gyártók közé repítette.

A 80-as évek

 • 1985-re Dr Swanson elektromérnök professzor lett, és mecénásokra lelt az Electric Power Research Institute és az U.S. Department of Energy személyében, támogatva lett a napelem kutatása. Másik két nagyvállalat figyelmét is sikerült felkeltenie, és az összegyűlt anyagi támogatással 1985 áprilisában hivatalosan megalapult a SunPower vállalat.

A 90-es évek

 • A SunPower kezdeti támogatá kapott a Associate Venture Investors-tor és a Technology Founding-tól, továbbá egy R&D szerződést kötött a EPRI-vel és a US DONE-val. Ennek keretén belül a SunPower napelemmel meghajtott versenyautók és repülök fejlesztésében volt technikai partner. Kutatásaikkal forradalmian új felhasználási területeket hódítottak meg. 1993-ban egy Honda típusú kocsi SunPower napelemekkel felszerelve vett részt egy napelemes autóversenyen. Elsöprő győzelmet arattak az Ausztráliát átszelő versenyen, a befutó nem sikerült valami szorosra, a második helyezett egy egész nappal később ért célba, mint a SunPower Honda.1997-ben a NASA Pathfinder távirányítással vezérelt nagy magasságban repülő, napelem meghajtású gépére kerültek nagy teljesítményű SunPower napelem cellák.

A 2000-es évek

 • Ez az évtized eredményekben gazdag volt, új világrekordot állított be a SunPower a napelem cellák hatékonyságában. 2001-ben a NASA Helios projekt a SunPower A-300-as napelemeivel elérte a rekordnak számító 29523,9 méteres magasságot. 2002-ben 8 millió amerikai dollárt fektetett a Cypress Semiconductor a SunPower-ba. 2003, Tom Werner lép a vezérigazgatói posztra és egy új dimenzióba viszi a vállalatot. Egy évvel később beindul az első gyártósor a Fülöp-szigeteken és Bavaria-ba elkezdi az áramtermelést a SunPower első naperőműve. 2007-ben sorozatgyártásra kerül a nagy teljesítményű napelem cellájuk. Megszerzik a PowerLight vállalatot, mellyel még jobban meg erősül a pozíciójuk a napelem piacon. A Fülöp-szigeteken a második gyártósor is elkezdi a termelést. 2008-ban a SunPower bemutatja a világrekord hatékonyságú (23,4%) monokristályos napelem celláját. 2009-ben Floridában egy 25 MW SunPower naperőművet létesítenek, a PlanetSolar a SunPower napelemeivel szereli fel a rekordkísérletre készülő napelemes katamaránt.

2010-es évek

 • SunPower Maxeon cella keresztmetszet.

  SunPower Maxeon cella.

  A folyamatos fejlesztéseknek és együttműködéseknek köszönhetően a SunPower világ szinten is bekerült a vezető napelem gyártók közé. Új monokristályos napelem cellájuk a saját rekordjukat is megdöntve már 24,2% hatékonyságú. Új partner csatlakozik a Total SA személyében. Még egy úttörő rekordkísérlet partnere a SunPower, a Solar Imoulse repülőgépet a vállalat Maxeon napelem celláival szerelik fel a világot megkerülő útja előtt. 2012 a további terjeszkedés éve, a SunPower felvásárolja a francia Tenesol SA vállalatot, Ausztráliában piacra kerülnek a napelemeik, és a Japán piacra is betörnek. 2013-ban a Greenbotics vállalat robot takarítógépeket biztosít a SunPower naperőművekhez. 2015-ben ünnepelte a SunPower a 30 éves fennállását.

SunPower napelem cella technológia

A Maxeon napelem cellák alapjaiban különböznek más gyártók termékétől, lényegesen fejlettebbek és jobbak. A napelem cellák réz alaplemeze páratlanul megbízhatóvá teszik a Maxeon cellákat és lehetővé teszik az egyedülállóan magas hatékonyságú napelemek készítését.

 • Nincs rácsszerkezet a Maxeon cellák elülső oldalán, több napfényt képesek hasznosítani és meg kell hagyni esztétikai szempontból is egyedi megoldás. Hosszútávon a rácsszerkezet hiánya miatt a napelem cella ellenáll a korróziónak.
 • Szilárd és tartós réz hátlap erősíti a napelem cellát, szinte teljesen ellenáll a korróziónak. Más napelem cellák könnyebben sérülnek, csökken a hatásfokuk hőingadozás hatására.
 • Vastag csatlakozások a cellák közt problémamentesen ellenállnak a hőingadozás szerkezetre káros hatásának. Élettartam meghosszabbodása.
  SunPower Maxeon napelem cella.

  SunPower Maxeon.

SunPower vezetősége

 • Tom Werner, elnök és vezérigazgató.
 • Peter Aschenbrenner, ügyvezető alelnök.
 • Lisa Bodensteiner, ügyvezető alelnök.
 • Charles D. Boynton, ügyvezető igazgató és pénzügyi vezető.
 • Eric Branderiz, alelnök, számviteli vezető.
 • Jorg Heinemann, ügyvezető alelnök.
 • Marty T. Neese, ügyviteli igazgató.
 • Erin Mulligan Nelson, ügyvezető alelnök.
 • Jack Peurach, ügyvezető igazgató.
 • Douglas J. Richards, ügyvezető igazgató, adminisztráció.
 • Howard Wenger, elnök.

SunPower termékeivel, a vállalattal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk a rendelkezésére! Tekintse meg akciós napelem rendszer kínálatunkat!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.