Napkollektorok: A síkkollektor és a vákuumcsöves kollektor összehasonlítása

vákuumcsöves napkollektor és a síkkollektor összehasonlítása

A napelemek után vitathatatlanul a napkollektorok jelentik a legjobb megoldást a napenergia felhasználását illetően. Egyik fő előnyük, hogy tökéletes megoldást jelentenek a meleg víz előállításánál, és még fűtés szempontjából is remek berendezésnek bizonyulnak. Emellett nem szabad azt sem elfelejteni, hogy semmilyen negatív hatással nincsenek az ökoszisztémára, így nem is csoda, hogy sokan döntenek a napkollektor mellett a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben.

A napkollektorokat két nagy csoportra lehet osztani: a síkkollektorok és a vákuumcsöves napkollektorok. A síkkollektor nem más, mint egy olyan berendezés, amely a a Nap fényenergiáját alakítja át hőenergiává. Ez a folyamat az úgynevezett abszorber segítségével történik. A hatékonyabb fényelnyelő képesség érdekében az abszorbert egy különleges bevonattal látják el. A modern, szelektív bevonatok többrétegűek, s megakadályozzák a visszaverődést. Ez a bevonat különböző válogatott fémek púdernél is finomabbra őrölt porából készül. A vákuumcsöves kollektor ehhez hasonló, ám működési elvében különbözik. Fő elemét a vákuumcső képezi, amely egy másfél vagy két méter hosszú üvegből készült cső. Ebben található egy réz cső, ami a hőt begyűjtéséért felel. A vákuum szigeteli el az összegyűjtött hőt a környezettől, biztosítva a legmagasabb hatásfokot hidegebb időben is. A vákuumcső hengeres formájából adódóan a napsugárzás hosszabb ideig közvetlenül éri az abszorber lemezt, így nagyobb hatékonyságot eredményez a kora reggeli és a késő délutáni órákban, sőt, kevésbé napos és felhősebb időben is igazán hatékonynak bizonyul.

 

síkkollektor összehasonlítás vákuumcsöves napkollektorokkal

Egy kép a vákuumcsöves napkollektorokról.

A két fő napkollektor fajta esetében felmerül a kérdés, hogy pontosan melyiket érdemes választani? E tekintetben mindenképp elemezni kell a fő jellegzetességeket, mint például a hőátadás, hatásfok, hőszigetelés, technológia fejlettség és a hőveszteség.

  1. A hőátadást tekintve fontos kiemelni, hogy a síkkollektor esetében ez konvekcióval történik, míg a vákuumcsöves kollektor esetében párologtatással megy végbe a hőátadás. A hőátadást tekintve nagy különbség nem figyelhető meg, ugyanis az eltérés műszaki eredetű, így komolyabb befolyással nem rendelkezik.
   Síkkollektorok, sík napkollektorok a tetőre szerelve

   Síkkollektorok, sík napkollektorok a tetőre szerelve

 

  1. Az összehasonlításnál fontos szerepet kap a hőszigetelés is. A síkkollektorok esetében a hőszigetelés fontos eleme a működésnek, ezért minden egyes síkkollektor esetében fontos a hőszigetelés. Ezzel ellentétben a vákuumcsöves kollektor nem igényel hőszigetelést, ugyanis műszaki értelemben nincs rá szüksége.

 

  1. Nagy szempontnak számít az összehasonlítást tekintve a hőveszteség is, amely nagyban befolyásolja a hatásfokot. A síkkollektor esetében a hővesztés igen nagy, ezért nem is érhető el akkora hátősfok. Ezzel ellentétben a vákuumcsöves napkollektor kevés hőveszteséget garantál.

 

  1. Kiemelkedő szerepet kap a hatásfok is, ugyanis ez szabja meg, hogy mennyire tudjuk kihasználni a szerkezetünket, és mennyi idő alatt térül meg az ára. Természetesen ez nagyban függ az adott alkalmazási területtől is. A síkkollektor, mint említettük, rosszabb hatásfokkal rendelkezik, ám legtöbb esetben az alkalmazási területe nem is igényel nagy hatásfokot. A vákuumcsöves kollektor viszont ehhez képest kimagasló hatásfokkal bír, ezért bátran alkalmazható különböző szerepeknél is, legyen szó akár meleg víz előállításról, vagy fűtés-rásegítésről vagy egy helyiség teljes fűtéséről.
   Vákuumcsöves napkollektor farm Budapest

   Vákuumcsöves napkollektor farm

 

  1. A síkkollektor és a vákuumcsöves napkollektor esetében fontos szerepet kap a felépítés, a műszaki elv és a technológia is. Technológiai értelemben a síkkollektor egyszerű berendezésnek bizonyul, melynek előállítása sem bonyolult, így árban is sokkal kedvezőbb. Ezzel szemben a vákuumcsöves kollektor technológiailag bonyolultabb, ami ugyan teljes mértékben megmutatkozik a hatásfoknál, de sajnos az árban is érződik.

 

 1. Végezetül pedig az ár sem maradhat ki a sorból, meg sok esetben ez határozza meg, hogy a vásárló melyik mellett dönt. A síkkollektor az egyszerű technológiának, kisebb hatásfoknak és kevesebb alkalmazási területnek köszönhetően megfizethetőbb, olcsóbb, míg a vákuumcsöves napkollektor jobb hatásfoknak, számos alkalmazási területnek és komplexszebb felépítésnek köszönhetően drágábbnak bizonyul

Ezeket tudva talán könnyebb döntést hozni, hogy pontosan melyik napkollektor fajtát érdemes beszerezni. Ám az összehasonlítás mellett fontos kiemelni azt is, hogy sok minden függ az alkalmazási területtől is, attól, hogy pontosan mire is használják a napkollektort. Bármelyik napkollektor típusra is essen a döntés, a fő szempont, hogy a vásárló olyan megújuló energiaforrást felhasználó berendezés mellett döntött, amely idővel még inkább háttérbe szorítja a káros fosszilis tüzelőanyagokat, ezzel megteremtve egy tisztább és egészségesebb ökoszisztémát.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.