Napkollektor típusok - A légkollektor és annak alkalmazási körülményei

Napkollektor típusok, légkollektor, sörkollektor

A 80-as éve közepén, az olajválságot követően, az emberiség ráeszmélt, hogy a nem megújuló energiaforrások, amelyekre oly biztonsággal támaszkodtunk eddig, már nem tudják azt nyújtani, amit eddig. Ekkor terelődött a figyelem más megoldásokra az energiatermelést tekintve, és ekkor került egyre nagyobb hangsúly a megújuló energiaforrásokra. Ezek olyan energiaforrások, amelyek összhangban vannak az ökoszisztémával, azt semmilyen módon nem károsítják, és tartalékaik végtelennek, illetve hamar regenerálódónak tekinthetőek. E tekintetben számtalan típus kiemelhető, ám mi e cikkünkben a napenergiára szeretnénk koncentrálni, de legfőképp arra azt egy eszközre, amellyel ezt a forrást kielégítő módon fel lehet használni. Ez az eszköz nem más, mint a napkollektor, amely nem csak szerte a világban, de Magyarországon is nagy sikernek örvend. E cikkünkben az egyik legelterjedtebb típusára szeretnénk koncentrálni, a légkollektorra, bemutatva azt és annak alkalmazási körülményeit.

Első sorban fontos tisztázni, hogy pontosan mit is jelent a légkollektor. A légkollektor nem más, mint egy olyan speciális napkollektor, amely napenergiát felhasználó légfűtésre, azaz szoláris légfűtésre alkalmazható. A légkollektor nagyon is hasonló rokonának lehet nevezni az úgynevezett a tromble-falat, a „japán napházat” és a „napkéményt” is. Ezek a speciális napkollektorok a téli nappályát követik, és épp ezért a legtöbb esetben ezeket függőleges helyzetben szerelik fel a házak falára. Arra sok példa van, hogy meredek vagy meredekebb tetőszerkezetbe integrálják a kollektorokat. Működésüket tekintve bizonyos folyamatokat érdemes közelebbről megismerni. A légkollektor esetében a levegő a szerkezet belsejében halad, a hőcserélőn keresztül haladva az felmelegszik, és ezek után a fűtendő térbe áramlik be. Nyáron, a meleg hőmérsékletnek köszönhetően az összegyűjtött és forró levegőből vizet lehet nyerni a speciális légkezelőt alkalmazva. Ezzel el lehet érni, hogy a falak és a tetőszerkezet átszellőztethetővé válik, ezáltal a túlmelegedéstől egyfajta védelmet lehet biztosítani. A levegő mozgására is ügyelni kell, mely fontos szerepet játszik a gondmentes működést tekintve, és e szerepet a ventilátor, vagy ventilátorok oldják meg. A légkollektor belsejében egy szabályozó tag található, amelynek egyik szerepét az jelenti, hogy nem engedi a levegőt a belső terekbe vagy a légkezelőbe. Mindezt csak abban az esetben, ha az már vízmelegítésre vagy fűtésre alkalmas hőmérsékletűvé válik. Legtöbb esetben a légkollektorok fűtés szempontjából bizonyulnak előnyösnek, és épp ezért alkalmazzák őket e célra. Ám napjainkban már olyanokra is van példa, mint a légkezelős használati-melegvíz készítő rendszer. Léteznek az úgynevezett vizes napkollektorok is, amelyek egy kevésébe összetett szerkezettel rendelkeznek. Ez érződik az árukon is, illetve azon, hogy szervizelésüket és karbantartásukat tekintve kevés anyagi ráfordítás szükséges. Sőt, előállításuk sem kerül annyiba, mint más, komplexebb napkollektorok. Közkedveltnek minősül a házilag elkészített napkollektor is, akárcsak az olyan légkollektor, melynek megépítési háztartási hulladékon alapszik. Itt a fő alapanyagot az üres aluminium palackok jelentik; ezeket nevezik előszeretettel sörkollektornak is. E típusokat építői sokszor versenyeket, rendezvényeket szerveznek a szerkezetek bemutatása érdekében. Hazánkban is több ilyen jellegű rendezvényre volt már példa,. Az első ilyen verseny Solton került megrendezésre 2007-ben, mely a Sörkollektor verseny nevet viselte. A légkollektor akár pillepalackból is készülhet, és alkalmazását tekintve aszalónak is megfelelhet.

Az alkalmazási körülményeket tekintve nem árt tisztázni bizonyos fontos tényezőket. Fontos tudni, és ez nyilvánvaló is, hogy a decemberi napsugárzás körülbelül huszonöt százaléka a júliusinak. Épp ezért is lehet egész éves szinte mindezt meleg víz előállítására alkalmazni. Csak a fűtést tekintve a hazai körülményeket figyelembe véve a kollektort abban az esetben éri meg igazán használni, ha például a nyári medencefűtésre már rendelkezésre álló kollektorok téli hasznosításáról vagy hőszivattyús talajhős szezonális tárolóról van szó. A fűtésrásegítést tekintve alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerrel és rétegzett multi funkciós hőtárolóval működik jól. A napjainkban elterjedt árammal működű elektromos villanybojlerek az villamos energiát hővé átalakítva használják, ezért ennek kiváltását tekintve a napkollektor mindenképp gazdaságosnak bizonyul. Abban az esetben, amikor a meleg vízre több személynek is szüksége van egész éven keresztül, akkor a kollektor kihasználtsága még jobbnak bizonyul. Ilyenre példa egy nyugdíjas otthon, kórház, szálloda, vagy uszoda.

Ezeket tudva bizonyossá válik, hogy a napkollektor számtalan esetben bizonyul elengedhetetlen energiatermelő eszköznek, mely minden egyes területen megállja helyét. a vásárlás előtt csupán csak annyit kell tisztázni, hogy pontosan milyen célra is kell a napkollektor, légkollektor.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.