Napkollektor házilag – Jobb mint a gyári síkkollektor? Így csináld!

Közzétette: | február 19, 2017 | Megújuló energia magazin, Napenergia | One Comment
Napkollektor házilag készítés rejtelmei. Jobb mint a gyári síkkollektor?

A napkollektor lényegében a Nap által kibocsátott hőt hasznosító berendezés, melyet egyetlen szóval hőcsapdának nevezhetünk. A napkollektor a napsugarak révén bolygónkra érkező hő felhasználásával állít elő használati meleg-vizet, melyet akár fürdőzésre, akár fűtésrásegítésre is részben felhasználhatunk. A hazánkban napjainkban megtalálható és működőképes napkollektoros rendszereket utóbbiakon túl kerti medencék fűtésre is alkalmazzák, igaz valamelyest elhanyagolhatóbb mértékben. Cikkünkben a napkollektor házilag készítését fogjuk tárgyalni.

Nyugat-Európa számos országában ugyanakkor rohamosan terjednek az olyan napkollektoros rendszerek is, amelyek képesek a nyári hónapokban rendelkezésre álló felmelegített vizet eltárolni a téli hónapokra. Rendszerint az adott lakóház alatt kialakított hatalmas méretű tartályokat használják erre a célra. A fenti eljárás nyugat-európai alkalmazása már jelzi: a napkollektoros rendszerek tervezése – s ez hazánkra különösen igaz – egyáltalán nem könnyű feladat. Magyarországon ugyanis a nyári és a téli napsütéses órák száma között nem csekély különbség van.

Miről is van szó: Ha az adott családi ház napkollektoros rendszerét nyárra tervezzük, akkor télen nem fog elegendő meleg-vizet termelni. Ha pedig a téli hónapokra méretezzük, akkor egyfelől igen költséges rendszert kell kiépíteni, másrészt nyáron problémát jelenthet a rendelkezésre álló meleg-víz mennyiség felhasználása, melynek elmaradása a rendszer túlhevülését eredményezheti. Hazánkban tehát minden esetben olyan méretezésű napkollektoros rendszer telepítése ajánlott, amely egyrészt elegendő meleg vizet képes termelni az év legnagyobb részében, ugyanakkor a téli időszakban rendelkezésünkre áll kiegészítés gyanánt más fűtési lehetőség is.  Amennyiben a fentieket figyelembe vesszük, az éves használati meleg-víz szükséglet megtermeléséhez felhasznált energiának akár 80%-át is megtakaríthatjuk.

Napkollektor házilag? Lehetséges?

Környezettudatos valamint műszaki vénával megáldott emberként egészen bizonyosan megfogalmazódott már bennünk a kérdés: tudunk-e olyan napkollektor házilag készíteni, amelynek egyrészt előállítási költsége lényegesen olcsóbb, de képes a vásárolt készülékhez hasonló teljesítmény produkálására?  Mielőtt azonban első felindulásból belevágnánk az egész évben használatban lévő napkollektoros rendszerünk házilag történő kiépítésébe, egészen pontosan ismernünk kell a technológia működési elvét. Fel kell készülnünk ugyanis az olyan üzemzavarok kezelésére is, amelyek például túlmelegedésből vagy éppen túlnyomásból erednek.

A napkollektor működési elve rendkívül egyszerű és ebből fakad a rendszer házilag történő telepítésének is a lehetősége. A napfény napkollektorba történő bejutását követően elnyelődik és közben a hője nemes egyszerűséggel felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot.  Mivel minden napkollektor megspórolhatatlan alkotóeleme a speciális szigetelés, a szerkezet által az elnyelt hő már nem tud kijutni a rendszerből. A napkollektor optimális működéséhez egy szivattyúra is szükség van, amely a napsugarak által immár felmelegített folyadékot folyamatosan keringeti a napkollektor csöveiben, ily módon szállítva el a hőt egy hőcserélőig. A folyadék hőjét minden esetben utóbbi közvetíti a tartály vizéhez. A napkollektor rendszerek kivétel nélkül automatikusan üzemelnek. Előre beállított egyedi értékek alapján egy vezérlőelektronika szabályozza és biztosítja a rendszer optimális működését. Ha már tudjuk a napkollektor működési elvét, ismerjük hatékonyságát és alkalmazhatóságának korlátait elviekben hozzáláthatunk házi készítéséhez is.

Praktikák, megoldási lehetőségek, korlátok…

Napkollektor készítés házilag!

Napkollektor készítés házilag!

Cikkünkben a napkollektor építés gyakorlati lépéseinek vázlatos ismertetésén túl választ kaphatunk arra is, hogy milyen körülmények fennállása esetén van értelme a napkollektor házi megépítésnek, illetve mik azok a buktatók, amelyek szem előtt tartása megkímélhet minket a későbbi csalódásoktól. A témával foglalkozó szakcikkek döntő többsége elsősorban a síkkollektorok házi készítésének mikéntjét összegzi, mivel ez az a kollektor típus, amely egyszerűségével nagy népszerűséget vívott ki magának a technológia alkalmazóinak körében. A napkollektor házilag való elkészítésének hagyományosan 5 fázisát különböztethetjük meg: a hőelnyelő (abszorber) gyártását vagy megvásárlását (ajánlott), a keretszerkezet gyártását, az összeállítás, a szigetelés és a polikarbonát burkolat felhelyezését.

Így készül a házi készítésű napkollektor

Kevesen gondolnák elsőre, de napkollektor házilag készítése esetén, az elkészült rendszer elviekben akár a gyárinál is jobb hatékonyságú lehet. Az alapkeretet példának okáért az átlagos 7-8 cm helyett 9-10 cm széles profilból is készíthetjük, amely nagyságrendekkel vastagabb hőszigetelést – polikarbonát, esetleg hőszigetelt üveg – tesz lehetővé. A hőszigetelő anyag fajtáját már említettük, a keretszerkezet alapanyagának megválasztását sem kell túlbonyolítanunk, hiszen annak a szinte mindenütt beszerezhető gipszkarton profil tökéletesen megfelel. Az előre elkészített gipszkarton profilnak számos előnye van. Azon túlmenően, hogy olcsó, könnyen beszerezhető és megmunkálható, horganyzott szerkezetének köszönhetően nem igényel különösebb felületkezelést vagy festést.

Házilag készített napkollektor és az abszorber

Házilag készített napkollektor

A napkollektor házi készítését már elvégzők egyöntetű véleménye szerint ellenben – bár gyakorlati akadálya nincs – a hőelnyelő (abszorber) berendezést nem érdemes magunknak készíteni, annak bonyolultsága miatt. A kollektor hátsó borításához szükség van egy tábla lemezre. Ezt nem fogja a nap érni, az eső sem áztatja, ezért készülhet szinte bármilyen anyagból. Az üvegezés előtt kerül sor a keret összeállítására. Az üvegtáblák rögzítése többféle módon történhet, jóllehet a legpraktikusabb módszer a saroklemezes rögzítés. Üveg helyett – mint említettük – használhatunk polikarbonátot is, amely ugyancsak számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nemcsak könnyen vágható, de nehezen is törik. Üreges szerkezetének köszönhetően továbbá az üvegnél sokkal jobb hőszigetelő is. Kisebb szilárdságából adódóan ellenben a hó nagyságrendekkel jobban megterheli.

Napkollektor házilag konklúziója

A fentiekből is látszik, hogy a házi napkollektor készítésének bár számos előnye van, olcsóságával nem büszkélkedhet. Az előállításához felhasznált alapanyagok beszerzése nem csekély összegeket jelent, nem is beszélve az egyes munkadarabok készítése során keletkező hulladékról. Az igazság az, hogy közel egy jó kivitelezésű gyári napkollektor árából gyárthatjuk le otthoni körülmények között napkollektorunkat. Nem árt azt sem szem előtt tartanunk, hogy míg egy gyári síkkollektor élettartama meghaladhatja a 3 évtizedet, addig a házi napkollektor egy-két kivételtől eltekintve nem rendelkezik ilyen hosszú élettartammal. A síkkollektor házi készítése komoly szakmai felkészültséget és – amennyiben a beszerzés helyett a hőelnyelő (abszorber) saját magunk által történő gyártása mellett döntünk – komoly eszközparkot igényel.

 

Egy hozzászólás

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.