Napkollektor ár - mikor és kinek éri meg beruházni?

Vákuumcsöves napkollektor ár, síkkollektor árak

A napenergiára való hagyatkozás csakis pozitívumot tartogat azoknak, akik időben felismerik, hogy a naprendszerünk egyetlen csillaga elképesztő energiával látja el a Földet az év minden napján. Természetesen vannak olyan helyek, ahol a napelem vagy épp a napkollektor valósággal kötelező lehet, illetve léteznek olyan területek, ahol nem mondhatóak tökéletesnek az időjárási körülmények, de ezen rendszerek kiépítésével sem jár rosszul a ház, lakás és egyéb létesítmény tulajdonosa.

Sokan azt gondolják, hogy ezek 20. század végi vagy 21. század elejei berendezések, azonban ez távol áll az igazságtól. A napenergia megannyi pozitívumára nagyobb hamar, több száz éve rájöttek már az emberek. Emiatt a napkollektor története, mint meleg vizet készítő szerkezet, a 19. századra nyúlik vissza. Természetesen tudni kell, és ez érthető is, hogy az első fajták szimpla kis műszaki megoldások voltak, olyan feketére festett víztartályok, melyeket ablaküveg mögé helyeztek. Ezeknek a kezdetleges eszközöknek jóformán az egész nappalra szükségük volt, míg felforrósították a vizet, majd mihelyt a Nap lement, a tartályok gyorsan visszahűltek a hőszigetelés teljes hiánya miatt. Ugyanakkor természetesen beindult a termék műszaki fejlesztése, ennek nyomán az USA-ban az első ilyen témájú szabadalmat 1891-ben jegyezték be, melyet számtalan új találmány követett. Ezt követően a fejlődés egyre érezhetőbb és szemmel láthatóbb lett, körülbelül 1950-ig, amíg az olcsó fosszilis energiahordozók szinte monopóliumot élveztek a piacon.

Pár évtizednek kellett eltelnie, míg az emberiség rájött, hogy ezekre nem szabad alapozni, nem csak azért, mert a tartalékok rohamosan fogynak, hanem azért sem, mert ezek számos környezeti veszélyt tartogatnak. A 70-es években bekövetkezett olajválság után egyre világosabbá vált, folytatni kell a napkollektorok modernizációját.

A napkollektor

A történeti áttekintés, bemutatás után fontos tudni, hogy milyen szerkezetről is van szó. A napkollektor egy olyan speciális kialakított épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Ha azonban a fűtésről van szó, akkor bizonyos feltételeknek teljesülniük kell a maximális siker érdekében. A kiemelkedő hatékonyság csak akkor érhető el, ha az adott épület profi módon hőszigetelt és nem túl magas hőmérsékletű fűtésvíz-igényről van szó. A napkollektor általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés használatos, az úgynevezett kombi vagy multifunkciós hőtároló segítségével.

Nyáron természetesen kétség sem fér hozzá, hogy a napkollektor kiválóan teljesít. A hatalmas kánikulában egy percig sem kell tartani attól, hogy a csapból kifolyó víz hideg lesz. A meleg víz elkészítésére fordított hőmennyiség az épületenergetikai számítások szerint az egyre alacsonyabb energiafelhasználás miatt nagyjából azonos értékű a fűtési energiaigénnyel, ezért a hőtermelő napkollektorok jelentősége fokozatosan növekszik. A legfőbb előnynek például egyesek azt tartják, hogy ez lehetőséget adhat a meleg víz készítésben a hőtermelő elektromos energia kiváltására is.

Hogyan működik a napkollektor

Vákuumcsöves napkollektor ár, napkollektor árak

Vákuumcsöves napkollektor közelről

A napkollektor hatékonyságáért az az elnyelő réteg felelős, amit általában egy matt fekete, fényt nem visszaverő festékkel bevont hővezető, amit abszorbernek hívnak. Ennek a komponensek a felmelegedése a napsugárzás elnyelésével megy végbe. A hőt az úgynevezett kemény forrasztott vagy lézer hegesztett csőháló veszi fel, majd egy előremenő és egy visszatérő cső segítségével vezetik be a házba. Ennek az elérésében általában szükség van egy keringető szivattyúra. A kielégítő teljesítmény elérése érdekében nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a csőháló alsó oldalán hőszigetelő réteg van.

Gyakran felmerül a kérdés a potenciális vásárlókban, hogy megéri-e Magyarországon a napkollektort választani? Nos, mivel az éves, átlagos napsugárzás országunkban 3,17 kWh négyzetméterenként naponta, ami teljes mértékben kielégítőnek mondható. Emiatt napos időben nagyjából 1 kW erősségű sugárzás érkezik minden négyzetméternyi felületre. Itt érdemes azt is tudni, hogy hazánk a 47. szélességi fokon, körülbelül 2000 óra/év napsütésessel kedvezőbb helyen van, illetve a maximális beesési szög a vízszinteshez délben nyáron 66°, télen 19°, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy remek napkollektor elhelyezési lehetőséget ragadhatnak meg azok, akik belevágnak a rendszer kiépítésébe.

A napkollektor alkalmazási körülményei

Természetesen minden potenciális vásárló felteszi a kérdést magának és a szakembereknek, forgalmazónak, telepítést biztostó cégnek, hogy miként érné meg a napkollektor, mikor garantált a jó teljesítmény? Ilyenkor a szakértők elmondják, hogy a nyáron, például az augusztusi, júliusi napsugárzás miatt nem kell tartani attól, hogy nem lesz meleg víz. Nyilván azt is hozzáteszik, hogy télen nagy hatékonyságra nem lehet számítani, mert az adatok is alátámasztják, hogy a decemberi napsugárzás a júliusinak körülbelül a 25%-a, de ennek ellenére a  meleg víz készítésére egész éves üzemben jól ki lehet használni a napkollektort.

Sokan persze a fűtésre is gondolnak, nem csak a meleg víz előállítására. Kifejezetten fűtés céljára a hazai viszonyok mellett vizes kollektort alkalmazni igazán akkor éri meg, ha például a nyári medencefűtésre már rendelkezésre álló kollektorok téli hasznosításáról vagy hőszivattyús talajhős szezonális tárolóról van szó. Közvetlen fűtésrásegítés általánosan alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerrel, akárcsak a padló- vagy falfűtés, esetleg fan-coil, és a rétegzett multifunkciós hőtárolóval működik jól. Az alkalmazási lehetőséget tekintve azt is ki kell emelni, hogy a napkollektor számos más berendezést egyöntetűen helyettesíteni tud. Például a mostanság elterjedt, úgynevezett nappali árammal működő elektromos villanybojlerek a drága csúcsidejű áramot hővé alakítva használják, ami nem épp mondható energiatakarékosnak és emiatt a spórolás sem történhet meg. Ezeknek a kiváltására lehet alkalmas a napkollektor, ami hamar visszahozza a beruházási költséget és aztán a tulaj szinte ingyen állítja elő a hőt és az ebből eredő pozitívumokat.

Kinek éri meg a napkollektor?

Síkkollektor ár, sík napkollektor árak

Síkkollektor avagy sík napkollektor

A napkollektor nagy előnye az is, és ezt mindig el kell mondani, hogy ha a meleg víz igény több személyes, illetve egész éves üzemidőben jelentkezik, akkor a napkollektor kihasználtsága javul. Gondolni kell itt például a szállodákra, uszodákra, nagyobb medencékre, kórházakra és nyugdíjas otthonokra. A nyári meleg víz csúcsigényre méretezve elkerülhető a túlmelegedés, és inkább télen van szükség második energiaforrásra. E fölé kizárólag akkor szabad méretezni, ha mindig van olyan fogyasztó, ami fölveszi a nyári többlet hőt. Abban az esetben, ha a tulajdonos felismeri, hogy a napkollektoros rendszert több célra is lehet használni, és a tervezéskor, kialakításkor ez is számításba kerül, akkor rengeteget lehet megtakarítani, éves szinten is. Itt gondolni kell például a tetőfedést kiváltó, tetőbe integrált kollektor, vagy árnyékoló-esővédő ablakok, ajtók fölötti megoldásról.

A napkollektor elhelyezése

Nem szabad elfelejteni a beruházási költséget és a közben jelentkező megtakarítást sem. A modernebb megoldások és tervezési módszerek miatt hamar kiderült, hogy a napkollektorok beruházása más esedékes építészeti, épületgépészeti felújítással együtt előnyös, mert eloszlanak a költségek. Emellett az is pozitívumot jelenthet, ha a napkollektor és például egy tároló között kicsi a távolság, mert egy déli ferde tetőre helyezett napkollektor és az északi oldali földszinten elhelyezett vizes helyiség között túl nagy lehet a csővezeték költsége. Fűtetlen helyiségen, padlástéren átmenő napkollektorvezetékek nagyságrendekkel nagyobb szigetelésvastagságot igényelnek, mint a fűtött téri meleg víz-vezetékek. Természetesen a maximális siker elérése érdekében nem szabad elfelejteni a pontos tájolásról sem, tehát az elhelyezésről. Ezért érdemes  a napkollektort szerelését olyan csapatra bízni, ahol adott a szakértelem és szakavatottság, ezáltal a magas hatékonyság nem marad el, így még télen is lehet örülni a meleg víznek.

Amennyiben konkrét teljes kivitelezői napkollektor ár érdekli, ide kattintva megtekintheti cégünk ajánlatát!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.