Napkollektor ár és megtérülés – mi mennyi, és miért annyi?

Vákuumcsöves és sík- napkollektor ár és megtérülés

Előtérben a napenergia!

Ma már idehaza is megfizethetővé vált a napenergia, és a napkollektorok ára is folyamatosan csökken.

A 21. századra az un. fejlett országok társadalmaiban általánosan elfogadott tézissé vált: a környezeti hatások szempontjából, a legtisztább energia a fel nem használt energia. Családi házunk összes energiaigényének legalább a felét mindenekelőtt a fűtés és a melegvíz biztosítására fordítjuk. Napjainkra az is teljesen egyértelmű lett, hogy a hőszigetelő anyagok újabb és újabb variánsainak megjelenésével ugyan csökkenteni tudjuk a lakóingatlanunk hőveszteségét, ám megszüntetni teljesen nem tudjuk.

Az otthonunk komfortigényének legminimálisabb kielégítése érdekében hőre mindenképp szükségünk van. Ugyan a magyar háztartások leggyakoribb hőtermelési formái még mindig a fosszilis energiahordozók – szén, gáz, olaj – elégetéséből származnak, ám ezen a területen is egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaformák, közülük is mindenekelőtt a napenergia!

 

Napelem és napkollektor

Napkollektor ár és megtérülés

Napkollektor ár és megtérülés

Napjainkra evidenciává vált, hogy a napenergia felhasználásának legelterjedtebb eszköze a napelem, illetve a napkollektor. Míg az előbbi fotovoltaikus rendszer keretében az elektromos energiánkat fedezheti, addig utóbbi kifejezetten a hőtermelés előmozdítására szolgál. Jóllehet, a napelem-rendszer által biztosított elektromos energiát egy háztartáson belül akár több irányban is hasznosítani tudjuk, a napkollektorból azonos felületnagyságon akár háromszoros energia is nyerhető. A napkollektorok évtizedek óta használatban vannak világszerte és a hőtermelő napkollektoros berendezéseket a felhasználók többsége a fűtőberendezések kiegészítésére használja. A tapasztalatok szerint napkollektorral – hatásfokának, nagyságának, illetve a helyi természeti adottságoknak figyelembevételével – egy átlagos családi ház évi melegvíz igényének akár 60%-át fedezni lehet, sőt a nyári időszakban a berendezés gyakran teljes egészében képes átvenni a vízmelegítés feladatát. Az elmúlt évtizedek távlatában érdemes körbejárnunk a kérdést: a telepített napkollektor vajon mekkora beruházást igényel? Mekkora költséget ró háztartásunkra az üzemeltetése, esetleg karbantartása? Mindent figyelembe véve egyáltalán megéri- e a napkollektor az árát, s ha igen a befektetés mennyi idő alatt térül meg ?

 

A technológia és ami a működési elvből következik…

 A napkollektorok hatásfokának és költséghatékonyságának kiszámítására rengeteg számítási mód létezik, amelyhez persze sok-sok tényezőt figyelembe kell venni. A napenergiát felhasználó megújuló energiaforrások technológiai fejlődése a napkollektorok két fő típusát fejlesztette ki. Egyrészt a költséghatékonyabb előállítást feltételező un. síkkollektorokat, valamint a kettős falú üvegcsőből álló un. vákuumcsöves rendszereket, amelyeknek belső fala között nagy vákuum uralkodik. Síkkollektorokat nagyjából 20-30 éve használnak. A vákuumcsöves napkollektorok összetettebb szerkezetek, így élettartamukat egyenlőre nehéz megjósolni. A napkollektor működési elvének lényegéből adódik, hogy a felületére érkező napsugárzás egy részét hasznos hőenergiává alakítja át, amelynek átlagértéke nagyjából 20-80% között mozog. Ez az érték, amelyet hőhordozó közeg segítségével a napkollektorból elvezetve hasznosíthatunk.

 

Napkollektor árának megtérülése

Síkkollektor, sík napkollektor ár és megtérülési idő

Síkkollektor, sík napkollektor ár és megtérülési idő

Egy családi ház által alkalmazott napkollektor árának megtérülése igen sok tényező függvénye lehet. A berendezés költséghatékonysága nem kizárólag a terület földrajzi- és természeti adottságainak – mindenekelőtt a térségre eső napsütéses órák számának – függvénye. Nagymértékben függ az ingatlanban élők – mint felhasználók – számától, de a folyamatosan változó energiaáraktól is.

Ennek fényében világos az is, hogy még egy konkrét esetben sem lehet pontosan a beruházás megtérülési idejét meghatározni, így azok az okfejtések, amelyek a témában pontos adatokkal szolgálnak fenntartásokkal kezelendők. A napkollektor gyártásával, telepítésével foglalkozó szakemberek is rendszerint egy átlagos magyar családi házra olyan adatokkal tudnak szolgálni, amelyek átlagértéknek tekinthetők. A napkollektor megtérülési ideje nagyon eltérő lehet önmagában már abból adódóan is, hogy szimplán a fűtés rásegítésére, vagy egyebek mellett például melegvíz előállítására lett telepítve.

A megtérülés idejét döntően csökkentheti a lakóház szerkezetének és szigetelésének minősége, amely magával vonzza a fa-, vagy műanyag nyílászárók szerkezeti minőségét, illetve hőáteresztő képességének mértékét, nem is szólva a szellőztetési szokásainkról. Kevesen gondolnak arra, hogy a fűtéssel ellentétben a meleg víz előállításánál a megtérülési idő fordítottan arányos a felhasznált vízmennyiséggel. Minél több meleg vizet fogyasztunk ugyanis, a megtérülési idő is annál gyorsabb lehet.

 

A napkollektor megtérülése a gyártó és a felhasználó szemével

Kérdések, dilemmák, előrejelzések…

Rengeteg táblázattal találkozunk a napkollektor gyártását és telepítését kivitelező cégek honlapján, amelyekben számadatokon keresztül mutatják ki a napkollektor 10-20 év alatti megtérülését, illetve azt, hogy a technológia ennyi és ennyi energiát termelhet évente. Érdemes figyelnünk viszont arra, hogy ezek a táblázatok a nyári energiatermelést rendszerint az egész évre kivetítik, jóllehet télvíz idején nyilvánvalóan kevesebbet termel a napkollektorunk. További dilemmát okoz annak megválaszolása, hogy a napkollektor által előállított nyári hőenergiából vajon fel tudjuk-e az egészet használni. Mielőtt döntünk kérjünk lehetőség szerint pontos számítást.

A konklúziókról…

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy egy napkollektor megtérülése akár gyors is lehet, de kétségtelen az is, hogy a napkollektor mellett döntő háztartások rezsijében minden esetben költségcsökkenést okoznak a technológia által működtetett vízmelegítő berendezések. Ilyen értelemben tehát már rövidtávon jól járunk. Sajnos tényként könyvelhetjük továbbá el, hogy az energia árak folyamatosan növekednek, amely tendencia a fosszilis energiaforrások kimerülésének előrehaladásával több évtizedes távlatokban csak fokozódni fog. Nem utolsó szempont az sem, hogy a lakóingatlanunkba fektetetett napkollektor beszerelésével nem kis lépést teszünk annak modernizációja felé, így az értékét csak növeli. Sokkal könnyebb az olyan ingatlanok értékesítése, amely környezetbarát technológiát tartalmaz, valamint a mindenkori energiaszolgáltatóktól független energiaforrásokkal felszerelt.

Ma már a napkollektorok gyártásában érdekelt cégek rendelkeznek olyan saját fejlesztésű számítógépes méretezési programokkal, amelyek segítségével otthonunkból nagyságrendileg mi is megbecsülhetjük, hogy a napkollektoros rendszer segítségével mennyi hőenergiát tudunk megtakarítani, illetve amelyek segítséget jelenthetnek a befektetés megtérülésének valamint gazdaságosságának alaposabb vizsgálatához.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.