Napenergia hasznosítása, napelem, napkollektor

Napenergia, napkollektorok, napelemek

Ez a három fogalom, a napenergia, napelem és napkollektor már-már elválaszthatatlanok egymástól, hiszen mindhárom úgy ivódott be a köztudatba, mint egy energiatakarékos rendszer, amely segítségével jelentős mértékben spórolhatunk a számláinkon. A továbbiakban bemutatjuk, hogy pontosan mit is takar mindegyik fogalom önmagában, milyen előnyei vagy hátrányai vannak egy ilyen rendszernek, és mennyi idő alatt térül meg a befektetett pénz és energia.

Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások

Napenergia: a Napból származó energia felhasználása számos téren válik előnyünkre. Mivel ez egy megújuló energiaforrás, bátran kijelenthetjük, hogy amíg van Nap, addig van napenergia is. Ez pedig nagyon biztató egy olyan korban, amelyben a nem-megújuló energiaforrások egyre csak fogynak, hiszen hihetetlenül gyors iramban használjuk fel őket. A napenergia használata egyre elterjedtebbé válik, egyrészt azért, mert nemcsak napelem, de napkollektorok vagy egyéb fotovoltaikus rendszerek területén is felhasználható, másrészt pedig azért, mert egyre több pályázatot hirdetnek meg az érdeklődők számára épp azért, hogy biztassanak bennünket a napenergia hasznosítására.

 

A napenergia előnyei közé sorolhatjuk azt, hogy állandóan jelen van, nem függünk mástól, ha az energiatermelésről esik szó. Ugyanakkor a napenergia által működtetett berendezések nem szennyezik a környezetet, nem bocsátanak ki káros anyagokat, ezáltal céltudatosan haladunk egy tisztább jövő felé. Hátránya abban rejlik, hogy vannak olyan időszakok, amikor természetesen a napsugarasak nem olyan intenzívek, mint általában. Ilyenkor csökken a berendezések teljesítménye, de ez különböző berendezésekkel orvosolható.
Napelemek: ez a fogalom talán már mindenki számára ismert, azonban szeretnénk azt is bemutatni, hogyan működik ez a rendszer. Röviden, a napelemek segítségével a napenergia villamos energiává alakul. A sugárzás elnyelődésekor olyan töltött részecskék alakulnak ki, amelyek képesek mozogni az elektromos térben. Így jön létre az elektromos áram. Fontos itt is megemlíteni, hogy ez a folyamat nem károsítja a környezetet, tehát teljes mértékben környezetbarát.

Napelem mint napenergia hasznosító energiaforrás

Napelem mint napenergia hasznosító energiaforrás

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig bírják a napelemek. Nos, átlagosan 20 és 40 közötti élettartamuk van, ez azonban függ a napelemek árától és minőségétől is. Természetesen egy profi módon telepített napelem, amely korszerű és minőségi alkatrészekből áll, probléma nélkül megéri a 40 évet is. Ezen felül a napelemekre 20-25 évnyi garancia is jár, tehát ha már a telepítésen túl vagyunk, nem kell a karbantartás miatt aggódnunk.

 

Az előny-hátrány párbajban az előnyöké a többség, mivel hátránynak csak a magas ár számítható be, valamint a tény, hogy valóban bizonyos időszakokban csökken a napelemek teljesítménye (este, túl nagy árnyékolás esetén stb). Mellettük szól azonban az, hogy ez a hosszú távú befektetés biztosan megtérül, és attól kezdve már jelentős mértékű csökkenést észlelhetünk a számláinkon. Továbbá a napelemek által túltermelt energiát akkumulátorokban elraktározhatjuk arra az esetre, ha például árnyékosabb időszak következik, és a rendszer nem teljesít úgy, ahogy nekünk szükségünk lenne rá.
Ráadásul annak érdekében, hogy minél többen férhessenek hozzá egy ilyen energiatakarékos berendezéshez, számos pályázatot nyitottak meg, és az új év kezdetével még több áll majd a lakosság rendelkezésére. Egy ilyen pályázat során a napelemek telepítésére szükséges összes jelentős, de akár teljes mértékét is megnyerhetjük. Ugyanezek a lehetőségek állnak a napkollektorra pályázók részére is.

 

Napkollektor szintén napenergiát hasznosít

Napkollektor szintén napenergiát hasznosít

Napkollektor: a napenergia felhasználásának segítségével olyan hőenergiát állít elő, amelyet fűtésre vagy akár vízmelegítésre is fel lehet használni. A napelemekkel ellentétben a napkollektorok azonban általában kiegészítő berendezésként használhatóak, például fűtésre. Ezért évszaktól függő a teljesítménye. Kevés napsütésnél csökken a hatékonysága, napos időben azonban nagyon jól teljesít. Fontos biztosítani a megfelelő körülményeket egy ilyen rendszer telepítéséhez, tehát a szakértővel való konzultálás elengedhetetlen. Ebben az esetben is érvényes a környezetbarát tulajdonsága, mivel a hőenergia biztosítása során nem szabadulnak fel mérgező gázok, ezáltal a környezetünket sem szennyezzük.
Mennyi időt kell várnunk arra, hogy megtérüljön a befektetés?

Erre sajnos pontos válasz nincs. Sok tényezőtől függ a napelemek és a napkollektorok teljesítménye, de optimális körülmények között körülbelül 10 évre kell számítani. Bizonyára ez nagyon soknak hangzik, de gondoljunk csak bele, hogy ez alatt a 10 év alatt folyamatosan csökkentjük az áramra vagy fűtésre költött pénzt, ráadásul nem függünk semmiféle energiaközponttól. Összegzésként elmondhatjuk, hogy a napenergia számos előnye hosszú távú megtérülést jelent mindenki számára, aki telepíti az energiatakarékos berendezéseket.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.