Napenergia hasznosítás - Tények és tévhitek

Napenergia hasznosítás, tények és tévhitek

A napenergia egy olyan megújuló energiaforrás, amely segítségével elektromos áramot állíthatunk elő. Korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre és nagyon hatékony, ha a megfelelő módon használjuk fel. A napelemek segítségével tehát nagy mennyiségű villamos energia állítható elő úgy, hogy az úgynevezett fotovoltaikus rendszer elnyeli a nap sugarait, majd elektromos árammá alakítja. Ezek olyan tények, melyeket nagyon sokan ismernek és hallottak már, viszont számos olyan tévhit kering a napelemek körül, amelyeket szeretnénk eloszlatni.

  1. Tévhit: a napenergiával működő berendezések nem működnek éjszaka.

Tény: A legtöbb ilyen rendszer a nap folyamán gyűjti be a napenergiát azért, hogy később felhasználhassa az éjszaka folyamán.

Számtalanszor hallhatjuk azt, hogy a napelemek csak ideiglenesen tudnak energiát termelni. Őszintén szólva nem tudjuk, hogy honnan ered ez a tévhit, de aki egy kicsit is ért ehhez a berendezéshez, az el tudja mondani, hogy nemcsak nappal működik az energiatermelés. Sőt, lehetőség van arra is, hogy különböző akkumulátorokban tároljuk a feleslegesen előállított elektromos áramot, hogy a későbbiekben elővehessük és felhasználhassuk azt de az áramszolgáltató is ingyen tárolja a megtermelt áramot bizonyos esetekben.

  1. Tévhit: Napelemmel felhős időben nem alakítható át a napenergia

Tény: Bár nem annyira hatékonyan, mint egy napos délután, a napelemek mégis működhetnek borús időben is. A napelemek telepítésében Németország áll az első helyen, annak ellenére, hogy nem tartozik olyan égövbe, ahol folyamatosan süt a nap. Tehát láthatjuk, hogy a napsütés nem egy meghatározó tényező a teljesítmény terén. Számít, hogy milyen intenzitású napfényt kap a rendszerünk, de ez még nem jelenti azt, hogy felhős időben nem termel energiát. Termel, csak kevesebbet.

Ez pedig főleg azok számára fontos, akiknek nincs szükségük arra, hogy egy egész üzletláncot vagy egy nagyobb épületsort lásson el árammal. Otthoni használatra például nincs szükségünk a napelemek teljes mértékű kapacitására. Ettől függetlenül tegyük magasra a mércét és úgy szereljük be a rendszert, hogy a legjobban termeljen.

  1. Tévhit: A napelemekkel előállított fény nem erős

Tény: A technológia fejlődésével a fény minősége is folyamatosan javul. Tehát ez a tévhit lehet, hogy aktuális volt néhány évtizeddel ezelőtt, azonban mára már lehetőség van arra is, hogy a fényerősséget mi magunk állítsuk be.

Nem kell tehát attól tartani, hogy a szobánkban gyenge lesz a fény, vagy hogy a napelemek nem fogják biztosítani azt a minőséget, mint amit a mesterséges szolgáltató biztosít.

  1. Tévhit: A napelemek túl drágák

Tény: Az elmúlt években jelentős mértékben csökkentek a napelem árak, hiszen számos napelemet gyártó cég dobta piacra a berendezéseit. Épp ezért, a napelemek 60 százaléka az USA-ban az elmúlt 3 évben lett telepítve. Tehát az ottani napelem rendszerek több mint felét csupán az elmúlt 3 évben vásárolták meg. Ez még jobban szemlélteti azt, hogy az árak folyamatosan csökkennek.

Ráadásul ha hosszú távon gondolkodunk, akkor azt is tartsuk szem előtt, hogy egy kb. 30 éves befektetésre költünk, ugyanis a napelemek élettartama ezt is elérheti. Ha elosztjuk a pénzünket ezzel az idővel, akkor egyáltalán nem lehet okunk panaszra. Ráadásul a megtérülési ideig is folyamatosan spórolhatunk a számlánkon, hiszen a napból nyerjük ki azt az energiát, ami ingyenes, és amiből mi elektromos áramot nyerünk.

  1. Tévhit: A napelem jobban működik a forró égövekben

Tény: Ez nem igaz, mivel a napelemek napfényt, nem pedig hőt használnak az áram termelésére. Tehát a magas hőmérséklet nem befolyásolja a napelemek teljesítményét!

Ezeket a tévhiteket nem szabad elhinni, legalábbis addig nem, amíg nem járunk utána. A legtöbb ilyen félrevezető tény abból adódik, hogy sokan nem ismerik részletesen a napelemek működését és a feltételeket, amelyek szükségesek hozzájuk. Tehát semmiképp se adjunk teret ezeknek az információknak addig, amíg meg nem győződünk arról, hogy igazak-e. Számos fogalom ugyanis megtévesztően hangozhat, akárcsak a napelemek és a napkollektorok jelentése. Nagyon sokan ezt a két berendezést is összetévesztik, épp azért, mert hasonló a hangzásuk. Viszont a kettő teljesen más: a napelemek elektromos áramot, míg a napkollektorok hőenergiát biztosítanak. Ha tehát bármilyen bizonytalansággal találnánk szemben magunkat, olvassunk utána a tényeknek és csak azután mérlegeljünk a rendszer telepítése mellett vagy ellen.

Napenergia hasznosítás napelemmel és napkollektorral

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.