Napelemes rendszerek kontra napkollektoros rendszerek

Napelemek kontra napkollektorok

Korábbi cikkeinkben már betekintést nyújtottunk a napenergiát hasznosító rendszerek világába. Mind a napkollektorok, mind a napelemek fajtái, felépítésüket, működési elvüket, hatásfokukat bemutattuk és külön-külön össze is hasonlítottuk őket. Így elérkezettnek láttuk az időt, hogy a két különböző rendszert is összehasonlítsuk egymással. Arra ne számoljon senki, hogy a cikk végére győztesnek hozzuk ki vagy a napelemes vagy a napkollektoros rendszereket, mivel ez nem lehetséges. Sokat nyom a latba hogy kinek mire, milyen rendszerre van szüksége. Például ha valaki a kerti medencéjének a fűtését szeretné napenergia felhasználásával megoldani, egyértelműen a napkollektor lesz a favorit. Viszont egy háztartás elektromos energia igényének a fedezéséhez keressük az ideális megoldást, szóba se jöhet más, mint egy napelemes rendszer.

A napkollektoros rendszerek

Egy vákuumcsöves és egy sík napkollektor.

Vákuumcsöves és sík napkollektorok.

A napkollektoros rendszerek a napsugárzás energiáját kétféle technológia segítségével hővé alakítják át. A napkollektoroknak két fajtája van, a kicsit gyengébb hatásfokú, de egyben kiforrottabb technológiát képviselő sík kollektorok és a jobb hatásfokú, de nem olyan nagy múltra visszatekintő vákuumcsöves napkollektorok. Aki nem olvasta esetleg a napkollektorokat bemutató cikkünket, itt egy gyors áttekintés. A sík kollektorok jóval régebb óta vannak jelen a napenergiát hasznosító rendszerek világában. Ennek köszönhető, hogy rengeteg technológiai változáson ment már át a gyártási folyamatuk és mára eléggé kiforrott és letisztult, precíz eljárásokkal találkozhatunk. A sík napkollektor panelek, főleg a megbízható gyártóktól származóak, minden egyes alkotóeleme két fő tulajdonsággal rendelkeznek, ezek a hatásfok maximalizálás és a hosszú élettartam. Legyen szó a sík kollektorok esetében a szolár üveg, az abszorber lemez, a réz csőrendszer minőségéről és gyártási technológiájáról. Mint arra már egyszer rávilágítottunk, a napkollektoros rendszerek működési elve igen egyszerű és kézenfekvő, a kifogásmentesen működő rendszer kiépítése viszont jóval nagyobb feladat, mint azt gondolnánk. A nagy kihívást a napkollektoros rendszereknél a rendszer telepítése jelenti. A napkollektorok mind zárt, nagy nyomás alatt működő rendszerek, megtervezésük és kivitelezésük épületgépészeti munkák, melyek komoly szaktudást és tervezést igényelnek. A napelemes rendszerekhez képest a napkollektoros rendszerbe invesztált összeg megtérülési ideje hosszabb. A napkollektorok teljesítménye érzékenyebb az évszakok közti időjárási és napsugárzás mennyiségében jelentkező különbségekre.

Három sík napkollektor.

Sík napkollektorok.

A napkollektoros rendszerek igen összetettek és finomhangolásúak. Ezzel együtt jár az is, hogy igen sok meghibásodási lehetőség áll fent. Fontos hogy a napkollektoros rendszerek tervezését, alkotó elemeinek kiválasztását és telepítését tapasztalt szakemberre bízzuk. Adjunk minden esetben a szakember véleményére, elképzelhető hogy mi már utána olvastunk a napkollektorok működésének, nem biztos, hogy az általunk kiválasztott napkollektorok lesznek az ideálisak a számunkra. Érdemes a költségesebb megoldásokat választani, a minőség nagyon fontos az ilyen rendszereknél, főleg hogy a lényegük és fő értékük a hosszú távú felhasználásukban rejlik.

A napelemes rendszerek

Napelemes rendszerek tetőre telepített napelemes paneljei.

Napelem panelok.

A napelemes rendszerek napjainkban széles körben elterjedt és alkalmazott megoldások. A napkollektorokkal szemben a napelemes rendszerek a napsugárzást elektromos energiává alakítják át. Ebből fakad, hogy felhasználásuk jóval sokrétűbb, mint a napkollektoroké. Mint arról már beszámoltunk, komoly és figyelemfelkeltő eredményeket tett már le ez a technológia az asztalra. Bizonyítást nyert, hogy nem csupán háztartások villamos energia igényét képesek kielégíteni, napelemes rendszerekkel meghajtott autók, hajók és repülőgépek is léteznek. A napelemes katamarán például 1012-ben már problémamentesen és a környezetre káros anyagok kibocsátása nélkül hajózta körbe a földet. Napjainkban hasonló Föld körüli utazást hajtanak végre egy napelemekkel meghajtott repülővel.

De koncentráljunk a már elterjedt felhasználási módjára a napelemes rendszereknek, a háztartások, ipari vagy középületek energiaellátása. A napelemes rendszernek számtalan előnye van. Mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaznak ezért a szervizigényük minimális. A meghibásodások előfordulási lehetősége is jóval kisebb, mint egy napkollektoros rendszer esetében. A napelemes rendszer akár az elektromos hálózatba visszatölteni is képes, ez annyit jelent, hogy a hónap végén a szolgáltató fizet nekünk az általunk a rendszerbe visszatáplált energiáért, nem pedig mi kapunk befizetendő csekket tőlük. Ebből fakad a napelemes rendszerek gyorsabb megtérülési ideje is. A rendelkezésre álló költségvetés sem érinti olyan érzékenyen egy napelemes rendszer kiépítését, mivel azok idővel, amint például visszatermelték a befektetett összeg egy részét vagy teljes egészét, könnyedén bővíthetőek. Amennyiben egy kisebb rendszerre van csak jelenleg pénzünk, de a jövőbeli terveinkben szerepel egy nagyobb napelemes rendszer telepítése, ezt jelezzük előre a kivitelezőnek. Ilyen esetekben a kisebb rendszer már úgy lesz megtervezve és összeállítva, hogy annak a bővítése mondhatni gyerekjáték.

Napelemes rendszerek monokristályos napelem panelokkal.

Monokristályos napelemek.

A napelemes panelek gyártásának technológiája igen kifejlett, a közelmúltban viharos fejlődésen ment át. Ennek eredmény, hogy a napelemek hatásfoka és élettartama igen magas, hatásfokcsökkenésük pedig szinte elhanyagolható. A nevesebb gyártók 25-30 évet adnak meg az általuk gyártott napelem panelek élettartamának, viszont tapasztalatból tudhatjuk, hogy a panelek akár 50 év elteltével is kifogásmentesen működnek.

Napelem/napkollektor összegzés

Mint láthatjuk, a két rendszer csak két dologban egyezik, a Nap energiáját alakítják át a számunkra, és ami nagyon fontos, mind a két rendszer ezt hosszútávon és káros anyag kibocsátása nélkül teszi. A napkollektoros rendszereket főleg tömbházak lakóinak ajánlanánk fűtés kiegészítés és/vagy meleg víz előállításának céljából. A tömbházak tetőfelülete megfelelő méretű egy a lakásokat ellátni képes napkollektoros rendszer telepítésére, mely a lakók költségeit jelentősen csökkentheti. Magazinunkban rendszeresen írni fogunk a napkollektoros rendszerekre vonatkozó pályázatokról, melyek anyagi támogatása mellett egy ilyen beruházás még kedvezőbb lehet. Napkollektoros rendszereket még ajánljuk medencék fűtéséhez vagy ipari, mezőgazdasági felhasználásra (az ipari és mezőgazdasági felhasználási módokról a jövőben fogunk cikkeket megjelentetni).

Napelemes és napkollektoros rendszer egy épületen.

Napelemes és napkollektoros rendszer.

A napelemes rendszerek felhasználhatósága sokoldalúbb a napkollektorokhoz képest. A napelemes rendszer elektromos áramot állít elő, ezért megoldható vele bármilyen elektromos berendezés energiaigényének a megteremtése. Nagy előnye hogy a már kiépített rendszer könnyen bővíthető és más rendszerekkel is kombinálható. Akár egy napkollektoros rendszer szivattyúját is üzemeltethetjük a segítségével. Érdemes még a napelemes rendszert elektromos fűtési rendszerrel kombinálni egy háztartáson belül, így két legyet üthetőnk egy csapásra. Mind a villanyszámlák, mind a fűtésszámlák megszűnnek. A nyári időszakban, mikor nem használjuk az elektromos fűtést a napelemes rendszer többletenergiát fog termelni. Ezt eladhatjuk a szolgáltatónknak visszatáplálással, aminek a mennyiségét egy két irányba mérni képes villanyóra felszerelésével tudunk nyomon követni. A téli hónapokban a ház fűtését is meg tudjuk oldani a napelemes rendszer segítségével, nyáron pedig klíma berendezéseket tudunk energiával ellátni, tehát egy napelemes rendszer az év tizenkét hónapjában az igényeinknek és az évszaknak megfelelően teheti kellemesebbé és olcsóbbá az életünket.

 

A napelemes rendszereket és napkollektoros rendszereket összehasonlítani, mint azt már leírtuk, nem igazán lehet. Olyan ez, mint a körte meg az alma. Ami biztos, bármelyik, vagy akár mindkét rendszer beszerzésén gondolkozik, csak biztatni tudjuk. A napenergiát felhasználó rendszerek a környezet- és jövőtudatos világ eljövetelének a hírnökei. Minden esetben megérik a rájuk költött pénzt, más befektetési formákhoz viszonyítva megtérülési idejük gyors, hamar elkezdenek profitot is termelni, egy jó minőségű és precízen kiépített napkollektoros vagy napelemes rendszerek több generációt is szolgálhatnak.

Az alábbi linkekre kattintva megtekinthetik napelemes rendszereinket és napkollektoros rendszereinket.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.