A napelemes rendszer vásárlásának buktatói

Közzétette: | január 23, 2017 | Megújuló energia magazin, Napenergia | One Comment
Napelemes csalások, napelemes átverések, NAV

Manapság egyre többen döntenek a napelemes rendszer megvásárlása és telepítése mellett. Ez azért fontos, mert az egyik fő cél napjainkban a megújuló energiaforrások felhasználása, ugyanis ennek következtében környezettudatos életmódot folytathatunk és a jövő generációira is figyelünk. Az viszont kétségtelen, hogy aki nem jártas a napelemekkel foglalkozó cégekben, esetleg nem tudja, mikre kell odafigyelnie egy ilyen komoly rendszer vásárlásakor, az számos buktatónak van kitéve, hiszen a csalások és trükközések sajnos ebből a területből sem hiányoznak. Lássuk, mikre kell odafigyelnie, mielőtt napelem vásárlásba fogna.

A szlovák/román számla adókerülésről árulkodik

Természetes, hogy az ember hajlamos a legolcsóbb, legkedvezőbb árak mellett dönteni, főleg akkor, amikor egy nagyobb összeget kell kiadnia valamire. Ezért is kell komolyan beszélni arról a problémáról, ami ebből fakad, mégpedig a szlovák vagy román cégek „kedvező” ajánlatairól. A jelenlegi piacon ezek a cégek körülbelül 15%-al olcsóbb termékeket bocsátanak eladásra, a magyar cégek átlagos áraihoz viszonyítva. Felmerülhet Önben a kérdés, hogy ennek mi az oka és miért kaphatja meg olcsóbban ugyanazt a berendezést egy szlovák cégtől, mint egy hazaitól?

Nos, a szlovákok esetében csak egy 20%-os ÁFÁ-ról van szó, ráadásul a napelem adóval sem kell elszámolni. Tehát a környezetvédelmi termékdíjat nem kell befizetni. Úgy a szlovák, mint a román cégek esetében is, máris megvan a körülbelül -10%-os árkülönbség. A maradék pedig a különböző vállalkozásokat segítő állami kedvezményekből tevődik össze. Ezért is van az, hogy számos hazai vállalkozó üzemeltet szlovák céget, valamint ezen keresztül számláz a magyarországi ügyfeleknek.

Miért jelent ez komoly gondot?

Elsősorban tudnia kell, hogy ez a cselezés adóelkerülést jelent. A jogszabály szerint úgy a vevő, mint az eladó is egyaránt tettesnek minősül. A fent említett cégek, bár szlovák számlát állítanak elő, mégis Magyarországon végzik a tevékenységüket. Ez azt jelenti, hogy úgy a tulajdonos, mint a raktár, az ügyfélkör és a telepítés is magyarországi. Ezeket a szempontokat figyelembe véve pedig csakis arra a következtetésre lehet jutni, hogy a szlovák számlázási eljárás célja az adóelkerülés.

Hogyan lehet erre rájönni?

Nem véletlenül hangoztatják annyian, hogy a kisbetűs rész mennyire rizikós. Ezek a cégek pedig pontosan ezt használják ki és arra alapoznak, hogy a potenciális ügyfelek nem fogják észrevenni az árulkodó jeleket. Azonban több tényező is gyanakvásra adhat okot. Ilyen az, hogy a vállalkozás magyarnak tünteti fel a weboldalát, tehát .hu-s domain névvel rendelkezik. E mellé csatlakozik az is, hogy az oldalon mindent magyarul talál meg, a termékekről szóló leírásoktól kezdve a telepítési információkig vagy az árakig egyaránt. Talán még magyar telefonszámot is megtalál, ha elég ügyesen keres, de ezzel körülbelül ki is merült a hozzáférhető adat. A cégről ugyanis nem található egyéb információ, esetleg csak apró betűk utalnak erre. Szintén a kisbetűs részben szokták olykor feltüntetni, hogy szlovák számlát állítanak ki, de aki nem kifejezetten ezt az információt keresi az oldalon, annak elég kevés az esélye, hogy ezt kiszűri. A tulajdonosok szerint ezzel letudták a tájékoztatási kötelezettségüket, holott ez vitatható téma marad.

Ezekre a szempontokra tehát mindenképp érdemes odafigyelni. Ellenkező esetben csak akkor jön rá a trükközésre, amikor a napelem rendszer már telepítésre került, de a számlát kézhez kapva a KFT helyett azt látja, hogy „S.R.O.” Amikor ezt észreveszi, már késő, hiszen Önt sem menti fel ez a helyzet az adóelkerülés vádjától. Azzal ilyenkor már senki nem mentegetőzhet, hogy ő ezt nem tudta vagy nem szándékosan csinálta, ugyanis kézhez kapta a számlát, amin fel van tüntetve, hogy nem magyar cégtől vásárolt, viszont nem lesz feltüntetve a kötelező napelem adó. Mivel pedig a beruházónak is el kell számolnia, ezért előbb vagy utóbb fény derül arra, hogy kinek van befizetve az adója és kinek nincs. Hogy miért nem lehet kibújni ez alól? Azért, mert a napelem rendszer telepítése a villamos hálózatba engedély alapján végezhető el, tehát ez alapján könnyen ki tudják majd szűrni, hogy kinek van ilyen berendezése, és ki az, aki nem fizetett utána adót.

Mi a helyzet a garanciával ezen cégek esetében?

Azt biztosan tudja már, hogy a napelemes rendszerek igen hosszútávú befektetésnek minősülnek. Tehát az élettartamuk garantáltan minimum a 40-50 év, amennyiben megfelelő céggel működik együtt és szakértő végzi a telepítést. Ebből a néhány évtizedből a felét körülbelül a garancia teszi ki. Tehát, bármilyen karbantartásra is lenne szüksége a napelemmel kapcsolatban, azt garanciálisan elvégzik Önnek. De csak akkor, ha nem engedi magát becsapni.

Az adókerülő cégekről nem mondható el, hogy hosszú távra terveznek és fontos számukra az ügyfelek elégedettsége, a jó hírnév, valamint a színvonalas szolgáltatások. Ezek a vállalkozások csupán néhány éve vannak a piacon, ráadásul csak néhány évig is működnek, lévén, hogy adókerülési céllal nem terveznek hosszú távra. Tudta, hogy már 500.000 Ft-ból is alapíthat szlovák céget? Ez azt jelenti, hogy a cég felelősség vállalása ez az összeg, ennyi a törzstőkéje. Pontosan ezért nem is érdekli ezeket a vállalkozásokat, ha néhány év múlva eljárás indul ellenük, hiszen addigra általában már meg is szüntetik a céget. Ennek még az is az oka, hogy körülbelül ekkorra kezdenek tönkremenni vagy meghibásodni a beépített napelemes rendszerek, és természetesen nem szeretnék, ha a beruházók felkereshetnék őket a garanciális jogaikkal.

Az ilyen cégektől vásárolt berendezések körülbelül 5 éven belül már nem jelentenek energiatakarékos megoldást, hiszen a rendszer tönkremegy. Ezért nem is számolhatunk el a 7-8 éves megtérülési idővel, mivel a berendezés már jóval előtte használhatatlan lesz és nem termel energiát. Mire erre sor kerül, az adókerülő cég természetesen eltűnt, arról nem is beszélve, hogy a weboldalon feltüntetett telefonszámmal sem megyünk már semmire.

Milyen egyéb kockázatai vannak az adókerülő cégektől való vásárlásnak?

Azonban egy másik módszert is előszeretettel alkalmaznak ezek a trükközni próbáló cégek. Mégpedig azt, hogy magyar cégként végzik el a telepítést és a kivitelezés minden részét, viszont az eszközök beszerzésére szlovák beszállítót ajánlanak. Tehát, ha a későbbiekben bármilyen problémája adódik majd a berendezéssel kapcsolatban, a cég nem fogja vállalni a felelősséget egy szlovák vállalkozás termékeiért. Ez pedig Önnek roppant nagy kellemetlenséget jelent, ugyanis az eszközök teszik ki a rendszer teljes költségének a 90%-át. Ha bekövetkezik a gond és a napelem kivitelező céget keresik fel ezzel kapcsolatban, akkor szinte biztos lehet abban, hogy a cég nem fogja kicserélni egy szlovák cég eszközeit, mivel ezt nem ő értékesítette. Ráadásul, ha esetleg bíróság elé tudja vinni az ügyet, akkor az is rizikós, hogy kit vonnak majd felelősségre: azt, aki a telepítést végezte, vagy az eszközök szállítóját?

Egy másik buktató akkor jelentkezhet, amikor a napelem rendszer felmondta a szolgálatot, az átvert ügyfél nem tudja elintézni a garanciális javításokat, ráadásul még az adóhivatalnál is elkezdődik a nyomozás. Ilyenkor már nem tudja kimagyarázni magát az alól, hogy miért nem fizetett adót, vagy elhitetni velük, hogy nem szándékosan kerülte el ennek kifizetését. Ráadásul a legtöbb esetben mindenki tisztában van azzal, hogy miről van szó, a beruházótól kezdve az adóhivatalig egyaránt.

A napelem vásárlás morális kérdés is

A napelem rendszerek forgalmazása, elkészítése és telepítése azért válik egyre elterjedtebbé, mert egy remek alternatívát kínál a villamos energia előállításának. Ezzel pedig számos előny jár, a környezetkímélő tulajdonságától kezdve a spórolási lehetőségekig egyaránt. A napelem rendszerek telepítése egy hosszú távú befektetés, aminek a fő célja egyrészt az, hogy a beruházó önálló energiaszolgáltatóvá váljon, másrészt pedig az, hogy éljen a számos lehetőséggel, amit a megújuló energiaforrások ajánlanak. Mindemellett csökkenthetjük a fosszilis energia felhasználását, aminek következtében az életterünket is kímélhetjük. Ennek a szakmának tehát a lényege az, hogy alternatívát kínáljon az energia előállítására és felhasználására. Sokan mégis nem ezt a szempontot tartják elsődlegesnek és úgy érzik, hogy ennyi csalás még belefér a szakmába. Mindezzel pedig pontosan az ellenkezőjét képviselik annak, amiről a napenergia felhasználása és a napelemek telepítése szól.

Mindezt figyelembe véve, megéri kockáztatni?

Összegzésként elmondható, hogy az adókerülő cégek segítségével Ön körülbelül 10-15%-ot tud spórolni. Ezzel a „kedvezménnyel” azonban igen nagyot kockáztatnak a beruházók, ugyanis ez átlagosan egy évvel kevesebb megtérülési időt jelent. Ezzel az egy év rövidítéssel viszont számos buktatóval kell szembenéznie, amelyek folyamatosan ott lapulnak majd a beruházásban. Elég, ha ezekből a rizikófaktorokból csak egy bekövetkezik, és máris komoly bírsággal és büntetéssel találja magát szemben vagy egy nem működő drága napelemes rendszerrel. A napelem rendszerek lényege pontosan az, hogy környezetbarát életmódot folytat és biztosítja a jövőt a következő generáció számára is, nem pedig az, hogy minél többet tudjon nyerni az adókerüléssel, aminek a vége úgyis mindig az, hogy fény derül mindenre.

A döntés az ügyfél kezében van, de nagyon fontos, hogy vásárlás előtt alaposan utána járjon a kiszemelt cégnek, esetleg tanácsot kérjen a szakértőktől is. A napelem rendszer egy hosszú távú beruházás, aminek már a kezdeti lépéseit is alaposan kell megtenni, hogy aztán évtizedeken keresztül élvezhesse a rendszer számos előnyét.

Egy hozzászólás

 • bocsó nemecsek imre szerint:

  A NAPELEM VÁSÁRLÁS MORÁLIS KÉRDÉS IS
  A napelem rendszerek forgalmazása, elkészítése és telepítése azért válik egyre elterjedtebbé, mert egy remek alternatívát kínál a villamos energia előállításának. Ezzel pedig számos előny jár, a környezetkímélő tulajdonságától kezdve a spórolási lehetőségekig egyaránt. A napelem rendszerek telepítése egy hosszú távú befektetés, aminek a fő célja egyrészt az, hogy a beruházó önálló energiaszolgáltatóvá váljon, másrészt pedig az, hogy éljen a számos lehetőséggel, amit a megújuló energiaforrások ajánlanak. Mindemellett csökkenthetjük a fosszilis energia felhasználását, aminek következtében az életterünket is kímélhetjük. Ennek a szakmának tehát a lényege az, hogy alternatívát kínáljon az energia előállítására és felhasználására. Sokan mégis nem ezt a szempontot tartják elsődlegesnek és úgy érzik, hogy ennyi csalás még belefér a szakmába. Mindezzel pedig pontosan az ellenkezőjét képviselik annak, amiről a napenergia felhasználása és a napelemek telepítése szól.
  Hát igen. A napenergia hasznosítás egy új korszakot kellene, hogy jelentsen, a morális kérdések területén is, ahol a közérdeknek a”Napnál világosabb módon kellene megjelennie.

  Felsorolok egy pár területet:

  1. Az alacsonyabb ÁFA kulcson megvásárolt szolár termék természetes bevétel csökkenést eredményez a magyar államnak, de csak a megvásárlás pillanatában. Van-e arról elképzelés, hogy az önkormányzati intézményekhez oda irányított, valamilyen módon államilag támogatott kivitelezők egy jelentős része több évtizeden keresztül hány millió Ft bevételkiesést eredményezhet a tulajdonos mikrogazdasága, de végső soron összeadódva a magyar makrogazdaság számára is. A szabályosan, magyar piacon beszerzett termékek egy részénél, lehet, hogy 7%-al több ÁFÁ-t fizetek, de a kivitelezés 20-30%-al azt kisebb hatékonysággal működtetheti.
  2. Hozzávetőlegesen kiszámolta-e már valaki , hogy a Magyarországon telepíteni szándékozott napelem szerelő üzemek, miután a támogatási költségeket felhasználták majdnem mindegyike felszámolódott, így a 25 éves garanciális időre tervezett ÁFA tartalma 25 éven keresztül minden évben “0” A moralitásnak a makrogazdaság szintjén még nagyobb szinten kellene, hogy működjön..

  3. Melyik kategória sérti jobban az EU moralitását? Az EU szerte nem egységesen értelmezett és működtetett ÁFA, vagy a nem minden országban jóval az indokoltsága előtt beszedett környezetvédelmi, termékdíj, aminek egy része áttételesen szerény sejtéseim szerint, a napjainkban tömegesen szemünkbe ötlő, számomra gyomorforgató választási plakáttá változott.

  4. Nagy erkölcsi előre ugrás lehet a jelenleg hivatalosnak tekinthető kormányprogram . 50% nukleáris energia, 50% napenergia.Ez túl szép ahhoz, hogy bő egy éve a napenergia számára még csak alig 10% működési teret engedélyeztek. Engedtessék meg itt két erkölcsi kétkedés . Hol marad hely a megújuló energiák többi részének, a szélnek, a víznek és a biotechnológiai jellegű zöld energiáknak. Nem csak politikai indoklás megerősítése, hogy mégis csak szükséges Paks II. megépítése.

  5. Ha megvalósul az ország energetikai szerkezetében az 50% napenergia részesedés, ki lesz annak a tulajdonosa . Mert ha ez a tulajdonos, a fosszilis energiák területéről átmentett tőke, főképpen ha az egy két magánkézben összpontosul, akkor jaj neked rezsicsökkentés és jaj neked elviselhető magyar élet.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.