Napelemes rendszer mint befektetés

Miért jó befektetések a napelemes rendszerek

A napelemes rendszereknek számtalan előnye ismert. A napelemes rendszer a Nap energiáját hasznosítja, így biztosra vehetjük, hogy az energiaforrás nem fog kimerülni és nem kerül pénzbe. A befektetés egyszeri, ez maga a napelemes rendszer megvásárlásának és telepítésének a költsége. Megtérülési ideje gyors. A napelemes rendszer szerviz igénye alacsony, mivel mozgó, kopó alkatrészeket nem tartalmaz, mint például egy benzinmotor. Ráadásul környezettudatos befektetés egy napelemes rendszer vásárlása, semmilyen a környezetre káros anyagot a napelem rendszer működése közben nem bocsát ki. És még egy, talán a legfontosabb érv: kiváló gyorsan megtérülő befektetés. A pénztárcánk legjobb barátja, ha úgy tetszik.

 

Mi mindenre jó egy napelemes rendszer?

Hagyományos cseréptetőre telepített napelemes panelok.

Cseréptetőre telepített napelemes rendszer.

Egy helyesen, az igényeinknek megfelelően kiválasztott napelemes rendszer okos megoldás az villamos energia igény fedezésére. Ez pontosan mit is jelent? Ha vásárolok egy napelemes rendszert ingyen jutok áramhoz? Igen a válasz amennyiben csak felületesen érintjük a témát. De ha jobban utána nézünk, vagy szakember véleményét kérjük láthatjuk, hogy többről van szó. A napelemes rendszer által megtermelt energiával nem csak a háztartásunkban megtalálható elektromos berendezések energia igényét fedezhetjük. Egyik példa a fűtés, vagy a meleg víz. Napjainkban már megbízható és esztétikus elektromos fűtési rendszereket találhatunk a piacon. Megfelelő felmérés és tervezés után egy olyan napelemes rendszert is vásárolhatunk mely a háztartási elektromos berendezések, világítás mellett egy elektromos fűtési rendszert is képes működtetni.

A napelemes rendszer méretének meghatározása

A napelemes rendszerek tartószerkezete.

K2 napelemes panel tartószerkezet.

Első lépés az ingatlan felmérése ahova a napelemes rendszert telepíteni szeretnénk. Sok esetben ehhez pár kép is elég az ingatlanról, igény esetén helyszíni felmérésre is sor kerülhet. A napelem panelokat az esetek túlnyomó részében az ingatlan tetőszerkezetére erősítik fel. A napelem tartószerkezet kiválasztása a tetőfedő típusától függ. Külön a tartószerkezetek gyártására szakosodott cégek, mint például a K2, kiváló minőségű és bármilyen tetőfelülettel kompatibilis tartószerkezeteket kínálnak. A költségeken növelhet, ha napelem panelek telepítésére kiválasztott felület egy sík tető. Ilyen esetekben növelhet az összköltségen a tartószerkezet, mivel több elemből fog állni. A talajra telepített napelem panelok esetében a költségek tovább nőhetnek, mivel ilyenkor egy önálló tartószerkezetet kell elhelyezni. A sík felületre telepített napelem panelek összetettebb tartószerkezetet igényelnek. Ez azért van, mert a napelemes rendszert energiával ellátó napelem paneleknek egy bizonyos szögtartományon belül kell, hogy legyen a dőlésszöge, ezzel biztosítva a napelem panelek maximális teljesítményét. A napelemes rendszer napelem paneljai kiválasztásánál meghatározó a napelemes panelek telepítésére alkalmas felület. Ez az esetek igen nagy részében nem szokott problémát okozni. Amennyiben a felület tájolása és dőlésszöge megfelelő a mai technológiákkal készült napelem panelek magas hatásfokuknak köszönhetően kisebb számban is biztosítani tudják a szükséges energia mennyiséget. A napelemes rendszerek szíve az inverter, ez a berendezés alakítja át a napelem panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá. A költségvetésen sokat lehet spórolni a megfelelő napelem inverter kiválasztásával. A piacon széles a kínálat, a legolcsóbbakat nem ajánlott megvásárolni, de nem szabályszerű hogy a legdrágább inverter egyben a legjobb is. Például a német SMA és az osztrák

SMA gyártmányú napelemes inverterek.

SMA gyártmányú inverterek.

Fronius cégek inverterei magas minőséget képviselnek a világpiacon és napelemes invertereiket elérhető áron lehet beszerezni. A megfelelő inverter kiválasztása után már csak egy, az inverter elhelyezésére alkalmas helyet kell találni. Ez a rendszerhez szükséges vezetékek mennyiségét tudja befolyásolni annak függvényében, hogy a napelem panelek és a napelemes inverter közt mekkora lesz a távolság. A napelemes rendszer még egy AC/DC védelemmel ellátott szerelt elosztószekrényből, csatlakozókból és egy DC oldali tűzvédelmi kapcsolóból áll. Egy, a napelemes rendszert inkább technikai oldalról megközelítő cikkünkben ezen alkotórészekről bővebb információval is szolgálunk. Most már csak egy lépés választ minket el a megfelelő teljesítményű napelemes rendszer kiválasztásától, ez pedig nem más, mint a szükséges energia igény kiszámítása. Ez nem bonyolult, igen egyszerűen megtudhatjuk. Vagy a havi villanyszámlánkat megszorozzuk 12-vel, vagy összeadjuk egy év villanyszámláit. Az így megkapott teljes éves energiafogyasztásunkat megszorozzuk 0,8-cal. A kapott összeg kWp-ben fogja mutatni az éves villamos energia felhasználásunkat, a napelemes rendszerek teljesítménye is éves szinten kWp-ben van megadva, így könnyedén ki tudjuk választani az igényeinknek megfelelő méretű napelemes rendszert. Fontos hogy a napelemes rendszer teljesítménye 10%-20%-kal nagyobb legyen, mint az éves villamos energiafogyasztásunk, mivel a fogyasztói szokások megváltozhatnak.

A napelemes rendszer elemzése, befektetésként

Hogy tisztán látás kedvéért egy napelemes rendszert egy banki befektetést fogunk összehasonlítani. Mielőtt rátérnénk a számadatokra, felsorolnék pár előnyét a napelemes rendszereknek befektetési szempontból a banki befektetéssel szemben.

  • Hosszútávon élvezhető, a napelem panelek 25 év gyári teljesítmény garanciával kerülnek forgalomba, várható élettartamuk ennél is hosszabb. Lényegében minimális teljesítmény csökkenésről beszélünk az idő múlásával. A napelemes rendszerünk tehát több évtizeden át szolgál minket.
  • Független, mivel a napelemes rendszer által megtermelt energia fedezi a villamos energia igényt, és még elektromos fűtést is üzemeltethetünk vele.
  • A már meglévő napelemes rendszerünket igény szerint bármikor bővíthetjük, ráadásul a banki opcióval szemben jelentősen alacsonyabb az induló költsége.

Az összehasonlításhoz egy olyan háztartást veszünk alapul ahol a havi villanyszámla átlagosan 12.000 forint. Ebben az esetben az éves energiafogyasztás 3280 kWh. Mint azt már említettük, a napelemes rendszereket úgy tervezik meg, hogy az energia termelése nagyobb legyen egy kicsivel az energiafogyasztásnak. A példában szereplő háztartást felszereljük egy 3,5 kWp méretű napelemes rendszerrel, ennek a napelemes rendszernek a várható éves teljesítménye 4375 kWh lesz. Bruttó áfás bekerülési költsége a napelemes rendszernek 1,850,000 forint.

Ezzel szemben egy átlagos banki befektetésbe elhelyezett 1,850,000 forintra durván 5% éves kamatot kapunk, a diszkont ráta pedig 6,54% (ez a ráta a 10 éves inflációs átlag, a használt számadat a 2000-2010 közötti diszkont ráta).

A napelemes rendszerünk megtérülési időpontja nem sokkal több, mint 6 év. Ezzel szemben a banki befektetés megtérülési pontja 10 év.

Reméljük cikkünkkel sikerült jobban bemutatni a napelemes rendszerek előnyeit befektetési szempontból. Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődését a napelemes rendszerek iránt, az alábbi linkre kattintva megtekintheti aktuális, előre kialakított napelemes rendszer csomagárainkat. Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal hozzánk!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.