Napelemes rendszer: Mennyire hatékony ez Magyarországon?

Napelemes rendszer telepítés Magyarországon

A folyamatos fejlesztéseknek, innovációknak köszönhetően nagyon sokat fejlődtek a napelemek, így olyan teljesítményre és hatékonyságra is képesek, ha adottak a megfelelő időjárási körülmények, amelyekkel gondmentesen fel tudják venni a versenyt a gázkazánokkal, villanybojlerekkel és egyéb ilyen jellegű berendezésekkel. A napelemes rendszer bizony hazánkban is egy jó választást jelent, ugyanis Magyarországon a napsütéses órák száma nem csak tavasszal és nyáron, de még ősszel is kielégítő. Természetesen télen kicsit rosszabb a napelemek termelése, de egy jól megtervezett napelemes rendszer esetében, ezt a veszteséget a nyári többlettermeléssel kompenzálható.

 

A Nap, a tökéletes energiaforrás

Ma már számtalan modern kutatás is igazolta, hogy a megújuló energiaforrások közül az egyik leginkább megbízható, egyedülálló és stabil a Napenergia. A Nap sugárzásának intenzitása a Nap felszínén 6000˚C hőmérsékletnél nagyjából 80000k W/négyzetméter, ami egy elképesztő mennyiség. Természetesen a Föld ennek az intenzitásnak csakis a töredékét kapja, átlagosan 1370 W/négyzetméter, de ez is bőven elég egyes országokban, és ide sorolható Magyarország is, hogy egy nagyobb családi ház energiaellátása zökkenőmentes legyen.

Az intenzitás csökkenése azért van, mert a Föld légkörén áthatoló sugárzás egy része elvész, és ezáltal például szép napsütéses időben átlagosan 1000 W/ négyzetméter energia lesz hasznos. A légkört elérve a napsugárzás 23%-át a légköri gázok és a vendéganyagok elnyelik és hővé alakítják át, majd a másik 26%-át a légkör visszaveri. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából 50%-nyi napsugárzás az, ami a Földet éri, de ebből körülbelül 32% a direkt és 18% a szórt sugárzás. A Földre mintegy 174 petawatt (1,74 × 1017 W) energia érkezik a napból az atmoszféra felső részeibe. Emellett azt is érdemes tudni a Napról, hogy azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolaj készletekben rejlik, naprendszerünk központi csillaga 1,5 nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné.

 

A napelem rövid bemutatása

Mielőtt a napelemek magyarországi hatékonyságára kerülne a szó, érdemes bemutatni ezt a rendszert, megismerve a főbb adottságait. A napelem egy olyan berendezés, amelyik a nap sugárzását képes elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől. Épp ezért nem mindegy, hogy napelemeket milyen tájolás és dőlésszög szerint helyezteti el a tulajdonos. Egy rosszul megválasztott beállítás miatt csökken a villamos energia előállításának mennyiség. Magyarországon déli tájolás és 30-40 fokos dőlési szöget szokás megadni. Igen elterjedt a fixen beépített napelem, amelyik maximum 6-8 órán keresztül képes napfényt (szórt fényt) elnyelni.

Napkövetős napelemes rendszer

Napkövetős napelemes rendszer

Ahhoz, hogy egész nap az időjárás által megengedett maximális teljesítménnyel tudja gyűjteni a napenergiát, a nappal folyamán vízszintesen kell forogjon, függőlegesen dőljön, úgy, hogy a napsugár beesési szöge a lehető legkisebb mértékben térjen el a merőlegestől. Ezeket hívják napkövetős napelem rendszereknek. Ehhez plusz elektronikát és mechanikus elemeket kell felhasználni, és a telepítési hely megválasztására is nagyobb gondot kell fordítani. Ellenben a fix beépítésnél elegendő a ház tetőszerkezetét felhasználnunk a napelemek tartójának.

Nyilván sokakat a magas teljesítmény érdekli, és ezért döntenek a napkövetős megoldás mellett. A befektetőknek ezért jó tudni, hogy a napelem táblákat úgy is el lehet helyezni, hogy egy napkövető rendszer kerül kiépítésre, ami követi a Nap mozgását és így jóval optimálisabb teljesítményt ad. Ennek a napkövetős rendszernek a hátránya, hogy bonyolult automatizálási rendszer szükséges és megnöveli a napelem rendszer költségét 30-40%-ban nagyobb napelemes rendszerek esetében. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy ez csak egy egyszeri beruházást jelent, amit követően maximálisan ki lehet élvezni a teljes napelem előnyeit. Ha már valaki egy ilyen modern megoldást választ, akkor érdemes komolyan fontolóra venni a napkövető rendszert, főleg azért, mert ez akkor, amikor kevesebb napsütéses napok száma egy hónapban, ezzel garantálható a szükséges energiamennyiség.

Régebben a napelemek terjedését az gátolta, hogy az akkor megjelent darabok igen drágák voltak. Ennek okai közé sorolható előállításuk energia- és csúcstechnológia-igényessége, a kis széria, továbbá, hogy ekkor leginkább csakis a nagyon napos időben tudtak hatékonyan működni. Az elmúlt években azonban ez sokat változott, és folyamatosan csökken a napelemek ára. Ez természetesen a magyar piacra is értődik, ahol már jóval olcsóbban lehet beszerezni már egy napelemes rendszert.

 

Magyarország napsugárzása és az éves napsütéses órák száma

Természetesen egy magyar családot legfőképp az érdekli, hogy hazánkban miként lehetne a Nap energiáját maximálisan kihasználni és mit is tud valójában egy korszerűbb napelemes rendszer. Ennek a megértése érdekében kötelező adatokra és statisztikákra hagyatkozni. A meteorológusok és a szakemberek a napsugárzást általában a MJ négyzetméter formában szokták megadni. Persze egy könnyű számítással ezt át lehet alakítani W/négyzetméterre (1 kWh/négyzetméter/nap = 3,6 MJ/négyzetméter/nap). Magyarországon a legtöbb besugárzás a Tiszántúl déli területein tapasztalható, viszonylag nagyobb még a sugárzás a Dunántúlon illetve az Alföld déli vidékein. Legkevesebb besugárzásban a nyugati határszél és az Északi-középhegység térsége részesül, de a Magyarország területén jelentkező különbségek elhanyagolhatóak.

A besugárzás területi eloszlását két tényező határozza meg: a földrajzi szélesség, valamint a felhőzet mennyisége. Hazánk területén (az országon belül tapasztalható kis szélességkülönbség miatt) a felhőzet nagysága a besugárzás döntőbb tényezője. Tudni érdemes, hogy Magyarországon legnaposabb a Duna-Tisza közének déli fele 2000 óra fölötti évi napsütéssel, legkevésbé napos területeink pedig az Alpokalja és az ország észak-keleti régiója, 1800 óránál is kevesebb évi napfényösszeggel. Télen magasabb hegyvidékeink másfélszer annyi napfényes órában részesülnek, mint az alföldi területek, mivel télen gyakoriak az olyan inverziós helyzetek, amikor az alacsonyabban fekvő vidékeket megülő ködből magasabb hegyeink kiemelkednek, és zavartalan napsütésben részesülnek. Nyáron ellenben a hegységek borultabb, csapadékosabb időjárása miatt mindegy 10 százalékkal kevesebb a napsütéses órák száma az alacsonyabb fekvésű sík fekvésű területekhez viszonyítva.

 

A napelemes rendszer telepítések alakulása Magyarországon

Családi ház méretű napelemes rendszer

Családi ház méretű napelemes rendszer

Bár sajnos tényként kezelendő, hogy magyar napelemes piac ugyan lényegesen el van maradva a Nyugat-Európaitól, azonban itthon is egyértelműen növekszik a telepített napelemes rendszerek száma. A napelemes rendszerek túlnyomó részét a hálózatra tápláló rendszerek teszik ki. A szigetüzemű rendszerek száma elhanyagolható az összes telepített rendszer viszonylatában. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerekről pontos nyilvántartást vezetnek az áramszolgáltatók. 2013-ig összesen 7930 rendszer telepítése történt meg, és ez a szám rohamosan nő. Ezt bizonyítja, hogy például az elmúlt 3 évben több mint kétszer annyi napelemes rendszert telepítettek és engedélyeztettek évről évre.

A legtöbb hazai napelemes beruházás a fővárosban és annak vonzáskörzetében található. Ezt követi az Észak-Dunántúl és Dél-Dunántúl. Sőt, az elmúlt években a főváros vonzáskörzetében és Észak-Dunántúlon 70 %-os növekedés tapasztalható, az EDF-DÉMÁSZ területén 60%, míg az ÉMÁSZ és a TITÁSZ területén is kiemelkedő 50 % volt a növekedés mértéke. Azt is érdemes megjegyezni, hogy A telepített napelemes rendszerek átlagos mérete hullámzó trendet mutat. 2008-ban 3 kWp felett volt, 2009-ban 3 alá csökkent, majd a következő 3 évben felment egészen 6,5 kWp fölé. A tavalyi évben ez kicsit csökkent, de még mindig 6 kWp felett van. A kiserőművek, azaz az 50-500 kWp teljesítményű napelemes rendszerek mindössze az elmúlt három évben kezdtek terjedni. Hazánkban egyre több ilyen napelemes rendszer található, és számuk lassan bővülő tendenciát mutat.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.