Napelemes rendszer családi ház támogatás

Napelemes rendszer családi ház támogatás pályázat

Napelemes pályázat családi házra: mire pályázzunk és milyen pályázatok lesznek?

A napelemes rendszerek telepítése előtt – mivel nem kis összegű befektetésről van szó – minden háztulajdonos egyik legtermészetesebb kérdése: mennyi hozamot várhatok el a napelemes rendszertől? Pontosan hány kWh-t fog megtermelni a hosszabb távon megtérülő beruházás? A napelemes rendszerek teljesítményének pontos kiszámolására az európai országokban már évtizedekkel korábban is felmerült az igény. Napjainkra mindenki számára hozzáférhetővé váltak azok a kalkulátorok, amelyek nem kizárólag a lakóhelyünkre jellemző éves átlagos napsugárzással, a hőmérsékleti ingadozásokkal valamint a napsugarak adott tájegységre jellemző beesési szögével számolnak, de a rendszer olyan energiaveszteségeivel is, mint amit a kábelek vagy éppen az inverterek áramvezetése okozhat. A témával foglalkozó hazai és külföldi szakértők egyöntetű véleménye szerint Magyarország teljes villamos-energia ellátása akár már három évtized múlva lehetséges lenne a napelemes rendszerekkel, valamint a hasonló megújuló energiaforrások kiaknázásával.

Minden olyan hazai családi háztulajdonos tehát, aki napelemes rendszert telepít házának tetőszerkezetére, döntően járul hozzá a nyugat-európai országokban nagyságrendekkel népszerűbb környezetkímélő energiaellátás elterjesztéséhez, az ökológiai lábnyom csökkentéséhez valamint a szén-dioxidot kibocsátás visszaszorításával a minket körbevevő levegő tisztaságának megteremtéséhez. Nem új keletű a felismerés: Minél több megújuló energiaforrás felhasználásában gondolkodó ember lesz, annál inkább várható a napelemes rendszerek telepítését megkönnyítő állami támogatások növekedése is.

Mire is pályázunk?

A napelem rendszer telepítésének folyamatáról dióhéjban…

A családi házakra alkalmazott napelemes rendszerek telepítésének lényegében 5 fő szakaszát különböztetjük meg. A napelem adott helyi viszonyokra szabott tervezésére, teljes ügyintézésére, kivitelezésére, utóellenőrzésére valamint időközönkénti karbantartására napjainkra több hazai cég is specializálódott. A családi ház helyszínének felmérése, a befektetés mielőbbi megtérülését szolgáló egyedi tervezés – a háztető dőlésszögének, tájolásának a család villamos energia felhasználásának megállapítása – mind-mind megkerülhetetlen folyamatok. Akárcsak az esetlegesen kiírt pályázatokhoz szükséges dokumentáció precíz elkészítése.

Támogatások tegnap, ma… holnap?

Utóbbira a közelmúltban sajnos nem volt szükség, hiszen magánszemélyeknek szóló napkollektor pályázatot csaknem négy évvel ezelőtt írt ki az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely lényegében a meglévő fűtési rendszerek korszerűsítésére nyújtott összegeket a költségvetési keretből. Persze a szóban forgó fűtéskorszerűsítési pályázat célja is az volt, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében hozzájáruljon vissza nem térítendő állami támogatás juttatásával – a magánszemélyek tulajdonában lévő családi házak, sorházak energiahatékonyságának javításához. A pályázatból nyert összegeket kondenzációs kazánok, napkollektorok vagy egyéb megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek telepítésére lehetett fordítani.

Napelem rendszer családi ház támogatás / pályázat

Napelem rendszer családi ház támogatás / pályázat

2016 nyarán napvilágot láttak viszont a napkollektor pályázat és napelem pályázat sokak számára rég várt új lehetőségei. Azok a családi ház- és lakástulajdonosok ugyanis, akik otthonukat megújuló energia felhasználásával működő napkollektoros rendszerrel valamint napelemes rendszerrel szeretnék ellátni, akár 55%-os állami támogatást is igényelhetnek, a 2016-os un. Otthon Melege Program keretében. Mivel a napelemes rendszerek telepítését elősegítő pályázatokat rendszerint a benyújtás sorrendjében dolgozzák föl, csak a pályázatokhoz rendelkezésre álló források kimerüléséig juthatunk a nem csekély összegű állami támogatáshoz. Az Otthon Melege Program 2016 – családi házak energetikai korszerűsítése tárgyú pályázati felhívásból – bár több támogatható tevékenységet meghirdetett – a legnagyobb érdeklődést már eddig is kétségtelenül a megújuló energiafelhasználás kialakításának vagy növelésének támogatása váltotta ki. Utóbbi ugyanis támogatja magánszemélyek számára – melegvíz előállítás és fűtésrásegítés céljából – napkollektoros rendszer telepítését, valamint napelemes  rendszer  kiépítését is  a kizárólag háztartási  méretű  kiserőmű áramtermelés elősegítésére.

A program hatalmas előnye, hogy önállóan napelemes rendszerre is lehet pályázni.

Igénybevételre jogosultak esetén történt némi korlátozás is, ugyanis a napelemes rendszerhez igényelhető támogatást kizárólag hagyományos technológiával 1996 előtt épült, és 1995 végéig kiadott építési engedéllyel rendelkező, magánszemély tulajdonában álló és lakott családi házak felújítására lehet igénybe venni. A pályázat napvilágra kerülésekor azonnal megjelentek azoknak a cégeknek az ajánlatai is, amelyek a pályázat benyújtásával járó komplex feladatok teljes elvégzésére vállalkoznak. A napelemes rendszer telepítésében gondolkodó családi háztulajdonosként szolgáltatásaik igénybevétele erősen ajánlott. Nemcsak elkészítik az energetikai tanúsítványt, megírják és beadják a pályázatot, de sikeres pályázat esetén a komplett pályázati elszámolást is elkészítik. A fentieken túl a napkollektoros épületgépészeti rendszer megtervezése, a szükséges berendezéseket beszerzése és helyszínre szállítása, a kivitelezés garanciális elvégzése mind-mind tevékenységük közé tartozik. A pályázat benyújtását és a munkálatok kivitelezését vállaló szolgáltatások esetleges igénybevétele azért is kívánatos, mert a pályázat benyújtását követően rendkívüli ellenőrzésre már a döntés-előkészítés szakaszában, a döntés meghozatala előtt, a Támogatói Okirat megküldését követően, az elszámolás előtt, illetve az elszámolást követően, a 3 éves fenntartási időszakban gyakorlatilag bármikor sor kerülhet.

Minden olyan hazai családi háztulajdonos, aki napelemes rendszert telepítéséhez az idei évben állami támogatást szeretne igényelni, helyzetbe kerülhet, ráadásul a 21. század új környezeti kihívásaira sikeres választ adva döntően hozzájárulhat az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is.

2 hozzászólás

 • Éva szerint:

  egypár cég neve kellene,akik vállalkoznak komplex
  kivitelben tervezésben és a pályázathoz is segitséget nyujtanak.

  • Webmester szerint:

   Tisztelt Hölgyem, kedves Éva!

   Köszönjük érdeklődését!
   Természetesen cégünk vállal teljes napelemes rendszer kivitelezését teljes körű engedélyeztetéssel együtt. Továbbá segítséget tudunk nyújtani, napelemes rendszer családi ház támogatás és vállalkozói napelem pályázatok terén is. Szívesen tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt az aktuális lehetőségekről illetve szívesen adunk árajánlatot az általunk forgalmazott megújuló energiát hasznosító berendezésekről/rendszerekről.
   Keressen minket a honlapon található elérhetőségeinken, szívesen állunk rendelkezésére!

   Üdvözlettel:
   Alternative Solutions Kft.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.