Napelemes inverterek / SMA

Közzétette: | szeptember 08, 2015 | Megújuló energia magazin, Napenergia | Nincs hozzászólás
Napelemes inverterek gyártója és forgalmazója, az SMA.

A napelemes rendszerek köztudottan áramot termelnek. Maga az áram termelés a napelemes panelokban zajlik le, viszont a napelemes panelok egyenáramot állítanak elő és ez nem alkalmas a háztartási elektromos berendezések működésére. A napelemes rendszerek legfontosabb része, a napelemes inverterek képesek a napelemekből érkező egyenáramot váltóárammá átalakítani. Egy napelemes rendszer tervezésénél érdemes nagy hangsúlyt fektetni a piacon elérhető napelemes inverterek (Pl.: SMA) részletes áttekintésére. A napelemes rendszerek élettartama hosszú, akár 30 év is lehet a megfelelő napelemes panelek kiválasztásával. Egy napelemes rendszernél, ha a megtérülési időt és az az utáni várható profitot szeretnénk kiszámolni érdemes tudni, hogy egy napelemes rendszernél az élettartam végéig egy alkalommal cserére szorulnak a napelemes inverterek. Ettől még a befektetés szintén hamar meg fog térülni (durván hat év), és profittal is számolhatunk.

Napelemes inverterek szerepe

Minden háztartási elektromos készülékek, a kenyérpirítótól egészen az elektromos fűtéssel bezárólag, váltóárammal működnek. Egyértelmű tehát, hogy ha magunknak szeretnénk megtermelni a háztartásunkban felhasznált elektromos energiát, szintén váltóáramot kell előállítanunk. Mint azt már említettük, a napelem panelok egyenáramot termelnek a napsugárzásból. A napelemes inverterek kulcsfontosságúak a napelemes rendszeren belül. A napelemes inverterek alakítják át az egyenáramot váltóárammá. Elsőre ez akár képtelenségnek is hangozhat, pedig nem az. Magát a folyamatot egy egyszerű ábra segítségével fogjuk leírni, semmilyen szakirányú tudást nem igényel majd az értelmezés.

A napelemes inverterek fontosabb ismérvei:

 • Hosszú élettartam (12-15 év).
 • Nagy megbízhatóság.
 • A teljesítmény jellemzőinek kiváló minősége.
 • Aktív anti-islanding algoritmusok
 • Elszigetelés, DC betáplálás ellenőrzése, szivárgási áram monitoring.
 • Az alkalmazott napelem panelekre vonatkozó pontos MPPT (munkapont).
 • Hálózatra csatlakozás szabványos követelményeinek pontos betartása.
 • Jó hatásfok (minimum 95%).

A kisfeszültségű fogyasztók eseténél (ide számítanak a háztartások is) a napelemes rendszereket egyfázisú napelemes inverterek felhasználásával szokták telepíteni.

Egyfázisú napelemes inverterek működése

A napelemes panelok által megtermelt áram egyenáram, mindig csakis egy irányba folyhat. A háztartásokban található elektromos berendezések váltóárammal működnek, a váltóáram az egyenárammal ellentétben folyamatosan változtatja az irányát, hol az egyik, hol a másik irányba folyik. A napelem inverterek egy egyszerű módon alakítják át az egyenáramot váltóárammá.

Az egyfázisú napelemes inverterek kapcsolási rajza.

Egyfázisú napelemes inverter kapcsolási rajza.

Az egyfázisú napelemes inverterekben kapcsolók találhatóak, egészen pontosan négy darab. Az ábrán 1-től 4-ig vannak a kapcsolók megszámozva. A egyenáram váltóárammá való átalakításához a négy kapcsoló két különböző állását váltakoztatja a napelemes inverter vezérlése. Az ábrák jobb oldalán egy téglalapot láthatunk, ez a fogyasztót jelképezi. A két alsó ábrán színes nyilak jelzik az áram folyásának az irányát. A DC oldal a napelemes rendszer napelemes panelok felőli oldala, tehát onnan érkezik az egyenáram a napelemes inverterbe. A felső kicsi ábrán az összes kapcsolót nyitott állásban láthatjuk. A bal oldali ábrán az első kapcsolási állást láthatjuk. Itt az „1” és a „4” kapcsolók nyitott állásban, a „2” és „3” kapcsolók pedig zárt állásban vannak. A kék vonal jelzi az áram folyásának irányát. Mint láthatjuk ebben az esetben az áram a fogyasztó (téglalap) „B” oldala felől folyik az „A” oldal felé. A bal oldali ábrán a kapcsolók állása megfordul, tehát az „1” és „4” kapcsolók zárva, még a „2” és „3” kapcsolók nyitva vannak. Ezen az ábrán az áram folyásának az irányát a piros vonal jelzi. A megfordított kapcsolóállásoknak köszönhetően itt az áram a fogyasztó „A” oldala felől folyik a „B” oldal felé. Lényegében ezen a módon alakítja át a napelemes inverter az egyenáramot váltóárammá. A napelemes inverterek kimenő (fogyasztó felőli) oldali jelét a frekvenciával szokták jellemezni, ennek az értékének meg kell felelnie a hálózat frekvenciájával. Például 50 Hz frekvencia, ez az érték felel meg a hálózati frekvenciának is. A kapcsolókat a napelemes inverter elektromos vezérlése irányítja. Manuális irányításuk gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Egy periódus a két különböző kapcsolóállás váltásából áll, tehát egyszer az egyik kapcsolás (bal oldali az ábrán) azt követően pedig a másik kapcsolás (jobb oldali az ábrán). Az 50 Hz frekvencia annyit jelent, hogy egy másodperc alatt a napelemes inverterek fogyasztó felőli oldalán a jelnek 50 periódusa volt. Ez annyit tesz, hogy a napelem inverterekben a kapcsolóállások egy másodperc alatt 100 alkalommal változott meg, az áram iránya 100-szor fordult meg.

Napelemes inverterek gyártója: SMA

SMA napelemes inverterek logó.

Napelemes inverterek gyártója és forgalmazója SMA.

Az SMA cég központja a németországi Niestetal városában található. A cég 1981-ben lett alapítva és napjainkra több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztatnak, 21 orszában képviseltetik magukat a termékeikkel. 2014-ben az éves eladásuk több mint 800 millió euró volt. Az SMA inverterek több díjat is nyertek, ezek közül néhány:

 • 2006, „Entrepreneur” Industry kategória győztese, Top 5 legjobb munkahely Németországban cím nyertese.
 • 2007, Európai solar díj az „Indrustrial Enterprises” kategóriában, a „Sunny Backup System” elnyerte a „Bad Staffelstein Innovation” díjat.
 • 2008, „German Fairness” díj, Top 10 legjobb munkahely Európában, Top 5 legjobb munkahely Németországban.
 • 2009, Top 10 legjobb munkahely Európában, Top 10 legjobb munkahely Németországban, Legjobb munkahely mérnökök számára.
 • 2010, „German Job Creation” díj, A „Sunny Central 800CP central inverter”-rel elnyerte a Intersolar Awardot. Top 5 legjobb munkahely Európában, „Energy Efficiency” díj, Top 5 legjobb munkahely Németországban.
 • 2011, „Best Innovator” díj a „Renewables” kategóriában, Top 10 legjobb munkahely Európában, Legjobb munkahely Németországban.
 • 2012, Legjobb munkahely Németországban.
 • 2013, „Intersolar Award” a Sunnyy Boy Smart Energy inverterért, „Smart Energy Award”, Top 5 legjobb munkahely Németországban.
 • 2014, Legjobb munkahely mérnökök részére.

Cégünk több éves piackutatás és a saját tapasztalataink által a napelemes rendszereink kizárólag a legjobb minőségű és ár/érték arányú napelemes berendezések felhasználásával kerülnek értékesítésre. Partnereink nagy múltra visszatekintő és iparágukban vezető szerepet betöltő cégek. Számunkra fontos a kiváló minőség és a megrendelő elégedettsége. Díjmentes árajánlatért, vagy bármilyen felmerülő kérdéssel forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk a rendelkezésére.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.