Napelemes fórumok – mit érdemes olvasni és hol?

Közzétette: | február 18, 2017 | Megújuló energia magazin, Napenergia | One Comment
Napelemes fórumok szakértőkkel!

A web tele van fórumokkal, és ezeken rengeteg hasznos információ található, napelemes témában is. Ebben a cikkben összeszedtük hol érdemes olvasni, ha napelemes fórumok érdekelnek minket.

Egyre népszerűbb a napelem használat idehaza is

Megújuló tiszta energia forrás tárgyalása a napelemes fórumokon.

Megújuló tiszta energia forrás

A fosszilis energiahordozók kimerülésének ténye, a klímaváltozás és ezzel összefüggésben a környezettudatos életmódra való áttérés szükségessége a mögöttünk hagyott évtizedekben egyértelművé tette: a megújuló energiaforrásoké a jövő. A megújuló energiaforrások témakörén belül úgy tűnik, a napenergiában rejlő lehetőségek váltották ki nemcsak a legszembetűnőbb fejlődést, de a hazai és nemzetközi közvélemény legnagyobb érdeklődését is. Cégük vagy lakóingatlanuk energiaellátásának biztosítására Magyarországon és európai viszonylatban egyre többen döntenek a napelemes rendszerek alkalmazása mellet, és részint ezzel magyarázható, hogy az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a napelemekkel foglalkozó internetes fórumok. Ezeken keresztül nem kizárólag a témában jártas szakemberek, de a napelemes technológia előnyeit már élvező felhasználók, esetleg laikusok is feltehetik kérdéseiket, elmondhatják véleményüket.

Cikkünkben nemcsak érintünk napelemes témában napjainkban is aktív internetes fórumokat, nemcsak összegezzük a napelemekkel kapcsolatban ezekben megfogalmazódó legáltalánosabb kérdéseket, tapasztalatokat, vélekedéseket, de igyekszünk választ adni arra a kérdésre is, hogy hol és miért érdemes az adott napelemes fórumok olvasása.

Napelemek és napelemes rendszerek az internetes fórumok világában…

Amennyiben az internetet böngészve napelem témában virtuális eszmecserére vágyunk, az internetböngészők valamely keresőfelületét használva már az első oldalon több napelemes fórumok fognak megjelenni. Érdekes, hogy a napelemes fórumok egy jelentős része 2010 után nyitott topikokat a napelem témában és ettől kezdve nagyon sokan és sokféleképpen nyilatkoznak az új technológiáról. Érdekes adalék lehet, hogy a 2000-es évek elejéig igen erőteljesek voltak azok a hangok, amelyek megkérdőjelezték a megújuló energiaforrások leginkább fejlődő ágának előnyeit. Részint ezzel magyarázható, hogy a fosszilis energiahordozók felsőbbségét hirdetve egyrészt kifejezetten negatívan hatottak a napenergia felhasználásának széles körben való terjedésére, másrészt úgy tűnik a témában nyitott lenti fórumfelületek megindítását is némileg késleltették.

Az index napelemes fóruma

Az egyik első ilyen oldal (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9203870) Napelem – Energia minél olcsóbban! címmel nyitott fórumfelületet, nyilvánvalóan nem véletlenül, hiszen a háztartások kiadásainak csökkentésében – már első ránézésre is – a napelemes technológia bizony rengeteg pozitívummal kecsegtet. Bár a felületen elvétve a napelemek vonatkozásában marginálisabbnak tekinthető témák – a napelemek élettartama, használt napelem – is föltűnnek, ám a fórum-hozzászólások többsége vitathatatlanul a telepített napelemes rendszerek megtérülési idejét, az áramszolgáltatóról való esetleges leválás lehetőségét valamint a technológia költséghatékonyságát fejtegető hozzászólásokban nyilvánul meg.

Érdekes módon többen megkérdőjelezik például azt, hogy a napelem felhős időben is képes hatékonyan elektromos energia termelésére. Az persze senki előtt sem titok, hogy egy napelemes rendszerek által megtermelt áram mennyisége alapvetően a napsütéses órák számának függvénye. A fórumhozzászólók többsége úgy tűnik evidenciaként könyveli el azt a tényt, hogy a napelemes rendszerek energiatermelése – a legtöbb áramot bár a derékszögű beesési szögben érkező közvetlen napsugarak fényénél termelik – felhős időben sem áll le a fény állandó jelenléte miatt. (A technológia fejlesztésében és kiépítésében jártas szakemberek persze pontosan tudják, hogy a gyakorlati tapasztalatok szerint a napelemes rendszerek felhős időben is teljesítik az ideális esetben megnyilvánuló energiatermelés legalább 60%-át.

Hoxa napelemes fóruma

Kissé másabb oldalról közelíti meg a témát a http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=64973 linken elérhető Napelem tapasztalatok címmel indított fórum, amelynek hozzászólói az esetek túlnyomó többségében a már üzemelő napelemes rendszerükkel kapcsolatban osztják meg tapasztaltakat. Esetleg a telepített technológia karbantartásának általános kérdéseiről, a rendszer tájolásából adódó észrevételeikről, a napelem által megtermelt áram áramszolgáltató által történő átvételének lehetőségeiről – valamint utóbbi jogi hátterének kérdéskörében – írnak. Alkalomadtán megszólalnak azok a hangok, melyek szerint a napelem rendszer által előállított áramért az energiaszolgáltató nem fog eleget fizetni, illetve azt ugyan átveszi, de rendkívül alacsony áron. Az eljárást pedig törvény szabályozza, amelynek értelmében 50 kW teljesítményig kötelező az áram áramszolgáltató által történő átvétele. Amennyiben tehát családi házunkra szabott, jól megtervezett napelemes rendszert telepítünk – vagyis a technológia teljesen lefedi az általunk igényelt fogyasztást – akkor semmilyen költségünk nem lesz hónap végén az áramszolgáltató felé.

További napelemes fórumok amit érdemes megemlíteni

Nem csekély azoknak a napelem témában nyitott fórumoknak https://hup.hu/node/142404  https://sg.hu/forum/tema/1289995014) a száma, amelyekben a hozzászólások döntő többsége a komplett napelemes rendszer alkotóelemeinek élettartamával, megbízhatóságával kapcsolatos ismereteket taglalja, esetleg fórum-hozzászólásaiban aggályokat fogalmaznak meg.

A napelemes technológia ugyanis kétségtelenül egy olyan komplex rendszer, amely a modulok mellett a transzformátorokat, a kommunikációs rendszert, a tartómechanikát, kábelezést, biztonsági földelést, villámvédelmet, transzformátorokat valamint az invertereket is tartalmazza. A fórum-hozzászólások alapján igazolva látszik a napelemes rendszereket forgalmazó cégek azon állítása, miszerint a napelemek minden eleme hosszú élettartamú. Igaz – a fórum-hozzászólások alapján szintét megerősíthető – az inverterek esetében ez szorul némi korrekcióra. Nem véletlen, hogy az újonnan vásárolt inverterekre nyújtott garancia általában 5 év és csupán a legnívósabb gyártók kínálnak – nem csekély felár fizetése esetén –  ettől hosszabb élettartamú garanciát.

Bár a napelem témában indított fenti fórumokhoz hasonló oldalakon kevés szó esik róla, a napelemes rendszer kiépítése egy egyszeri beruházást jelent. A fórum-hozzászólásokban a napelem mellett megfogalmazott érveket túl nem kizárólag függetlenedünk az energiaárak állandó piaci ingadozásaitól, de jól tervezett rendszer esetén mentesülünk az állandó üzemeltetési költségektől is. A fórum-hozzászólások alapján úgy tűnik, hogy a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelemben utóbbi a napelem mellett szólók legdominánsabb érvei közé tartozik.  Hangsúlyoznunk kell ugyanakkor azt is, hogy a napelemes rendszerekkel olyan energiaforráshoz jutunk, amely teljesen zajtalan és a technológia alkalmazásával – hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez – immár fosszilis energiahordozókat sem fogyasztunk. Utóbbi pedig napjainkban környezetünk szennyezésének kétségtelenül egyik legfőbb forrása.

Napelem fórum avagy napelemes fórumok megújuló energiában!

Egy hozzászólás

  • Berényiné J Ágnes szerint:

    Probléma: esik az eső és levágja a firelét, lekapcsolom az invertert és úgy engedi vissza kapcsolni a firelét. valakinek ilyen tapasztalata?

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.