Napelemes cserép? – Igen, már ez is kapható!

Közzétette: | május 21, 2016 | Megújuló energia magazin, Napenergia | One Comment
Napelemes cserép

Általánosságban véve a megújuló energia – így a napenergia – felhasználásának nem kizárólag természetföldrajzi, hanem technológiai függvényei is vannak. A múlt század második feléig globális méretekben gyakorlatilag még ismeretlen volt a megújuló energia fogalma. Nem véletlen, hogy a bolygónk készleteinek kizsákmányolását mellőző megújuló energiatermelő megoldásokkal, valamint az igazán új fejlesztésnek számító konstrukciók megismerésével széles körben még csak most kezdünk igazán foglalkozni. Azt már évtizedekkel korábban is „borítékolni” lehetett, hogy a napenergia – mint általában minden megújuló energiaforrás – felhasználásának előretörése alapvetően függ az adott társadalmi és gazdasági környezet befogadó képességétől. Utóbbi megállapítás különösen igaz az olyan technikai újítások esetében, mint amelyet a napelemes cserepek jelentenek.

 

Épületbe integrált napelemes rendszerek és alternatíváik – a napelemes cserép

Tetőbe integrált napelemes cserép

Tetőbe integrált napelemes cserép

A témában kezdőnek számító érdeklődők azzal is azonnal szembesülnek, hogy nemzetközi- és hazai értelemben igen nagy a kínálat a napenergia fotovoltaikus hasznosítását, illetve az elektromos áram előállítását ily módon megvalósító szerkezetek területén. A modulokból álló komplett napelemes rendszereken belül a működési elv technológiája alapján a közelmúltig a kristályos valamint a vékonyrétegű napelemeket különböztette meg a szakma. Az elmúlt években viszont már a világ több pontján törték szakemberek a fejüket azon, hogy – a technológia megtartása mellett – hogyan lehet a nem kifejezetten esztétikus „hagyományos” nagy táblás napelemeket helyettesíteni. Az építészet által megszabott kereteken belül – harmadik alternatívaként – a napelemek jövőbeni felhasználásának valóságos forradalmasító eszközeiként léptek színre az épületbe integrált napelemek kifejlesztésének legkülönbözőbb variánsai. A napelemek fejlesztésének külföldi szakirodalomban csak Building Integrated Photovoltaics– ként (BIPV) nevezett fejlesztésein belül a tetőszerkezetbe épített, pontosabban tetőfedést helyettesítő napelemes megoldások – mint a napelemes cserepek, a napelemes zsindelyek és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások – kétségtelenül önálló irányzatot képviselnek az újításokon belül. A megoldás feltalálásának egyik pontja hazai földre esett, bár napjainkra a napelemes cserepek gyártására specializálódott több nemzetközi hírnévnek örvendő cég is alakult világszerte. A TMT Napelemes Tetőcserép Rendszernek köszönhetően lehetővé vált a már kész családi házak napelemmel való áramellátása egy sokak szerint praktikusabb, egyszerűbb és bővíthető megoldás révén.

 

A napelemes cserép és alkalmazhatósága – a technológia előnyei és hátrányai…

Vékonyrétegű napelemes cserép

Vékonyrétegű napelemes cserép

Néhány esztendeje fejlesztették ki csupán a napelemes cserepet, de a napelemes energia felhasználását bizonyos értelemben forradalmasítani látszó technológiai újítás előnyeiről és hátrányairól már eddig is rengeteg információt hallhattunk szakmai fórumokon.

A tisztánlátás érdekében vegyük hát sorra ezeket.

A napelemes tetőcserép vitathatatlan előnye, hogy elemei – mivel a nem működő cserép éle világít – darabonként cserélhetők és persze igény esetén az egész konstrukció bővíthető. Egy háztartást ellátó napelemes cseréprendszer bekerülési költsége nagyságrendileg azonos a táblás napelemes rendszerekével. Nem igényel azonnali nagy tőkebefektetést viszont abban az esetben, ha kicsiben kezdjük. A szakemberek szerint egy számítógép energiaszükségletét már 4-5 darab napelemes cserép is fedezi, egy nagyobb konyhai hűtőgép üzemeltetése pedig 8-9 cserépből szintén megoldható.

A napelemes cserép alkalmazásával ráadásul nem kell megváltoztatni az épület tetőszerkezetét. A hagyományos tetőcserép eltávolítását követően nincs más dolgunk, mint a darabokat – mivel vezeték nélkül összekapcsolhatók fontos, hogy egymással érintkezve – a már meglévő lécsorra helyezni. A síkfelületű napelemes táblák köztudottan nem kis súllyal bírnak. A napelemes cserép vitathatatlan előnye ellenben éppen az, hogy súlya csupán 20-25%-al haladja meg a hagyományos cserepek tömegét. A napelemes rendszerek fény hiányában éjszaka természetesen nem termelnek elektromos áramot, ám napelemes cserepet gyártanak speciális és tölthető akkumulátorokkal. Utóbbiaknak köszönhetően a működés gyakorlatilag ebben az esetben is 24 órás. Azon túl, hogy a napelemes cserepek műemlékvédelem alatt álló épületeken is alkalmazhatók, teljesen fagy- és hőállóak valamint deformálódás mentesek, kompatibilisek a nemzetközi napelemekre vonatkozó szabványokkal és rendszerekkel. Ez természetesen azt is jelenti, hogy minden napelemes cserép DC/AC, DC/DC elektromos inverterrel kompatibilis.

Sokak szerint viszont sokkal érdemesebb a már jól bevált modulos napelem-rendszerbe fektetni tőkénket, mint a jövő kilátásait tekintve bizonytalan napelem cserépbe. Egyesek úgy vélik, hogy a hajlított változatú napelem cseréptől nem várható egyenletes teljesítmény, hiszen felületének egyes szegmenseit nem merőleges szögben érik a napsugarak. Ez pedig teljesítménycsökkenést jelent. Többen úgy vélik, hogy a „hagyományos” napelemes-rendszer ugyanolyan hatékonysággal alkalmazható tetőfedő eszköznek, mint a napelemes cserép. Igaz, hogy a napelemek elhelyezése előtt a felületet szigetelőréteggel kell ellátni, ám – azon túl, hogy leárnyékolja a padlásteret valamint modern hatást kölcsönöz az épületnek – a napelem táblák ragasztott dupla üvegfelülete a napelem cseréphez hasonlóan kiválóan ellenáll az időjárás okozta viszontagságoknak is.

A jövő és kilátásai…

Az épületbe integrált napelemes rendszeren belüli legkülönbözőbb megoldások egyikeként a napelemes cserepek életképes alternatívát jelenthetnek, jóllehet globális méretekben a napelemes piacon csupán néhány százalékos arányban vannak jelen.  Építészeti és esztétikai szempontból valóban érdekesek, de az erőjelzések szerint a technológia széleskörű elterjedésére még egy-, másfél évtizedet biztosan várni kell.

 

Miért éri meg inkább a hagyományos napelem rendszer?

Azon felül, hogy egyenlőre az integrált napelemekkel telepített napelemes rendszer bekerülési költsége, plusz 80%-al drágább a hagyományos rendszerekhez képes több oka is van, hogy miért nem feltétlenül éri meg nem a hagyományos megoldást választani. Az egyik legjelentősebb érv, hogy hiba esetén, sokkal nehezebb eltávolítani és cserélni a hibás napelemet mint egy hagyományos rendszernél így az esetleges karbantartási feladatok elvégzése is jelentős többletköltségekkel járhat, mivel a napelemek kimérése is sokkal nehezebb a tetőbe integrált napelemek esetében.

A másik érv, hogy költözés esetén, amennyiben a tulajdonos szeretné a napelem rendszerét átszereltetni az új ingatlanjára, a tetőbe integrált napelem rendszer esetében ezt nem tudja megtenni vagy csak nagyon költségesen. A hagyományos napelem rendszer esetében ez sokkal könnyebben kivitelezhető.

A harmadik érv/ellenérv, hogy a hagyományos napelemes rendszer plusz védelmet nyújt, sokkal kisebb a jégkár vagy a beázás esélye. A hagyományos napelem rendszer napelemei a tetőcseréptől függetlenül helyezkednek el és a tető szarufához vannak rögzítve, így a tetőcserepek hagyományos módon védik ingatlanunkat. A tetőcserepek felé kerülő és a tetőcserepektől eltartott 10-15 centiméternek köszönhetően a hagyományos napelem rendszer extra árnyékot ad a tetőnek és plusz védelmet a víz és jég ellen. Itt érdemes megemlíteni, hogy az integrált napelem tartószerkezetek üveg-üveg napelemekkel kompatibilisek, amely üveg-üveg napelemek nehezebbek és jelentősen drágábbak mint hagyományos társaik.

Hagyományos napelem rendszer vagy napelemes cserép?

Hagyományos napelem rendszer a tetőn.

Az utolsó nagyon jelentős érv, a hagyományos napelem rendszerek mellett, hogy a tetőbe integrált napelemek hatékonysága a nyári időszakban jelentősen csökken a hagyományos rendszerekhez képest. Ennek az az oka, hogy nincs szellőzés a napelemek mögött mint a hagyományos rendszernél. A hagyományos rendszernél 10-15 cm eltartás van a tetőcseréptől aminek következtében a levegő folyamatosan jár a napelemek mögött így hűtve azt. A szilícium alapú napelemek teljesítménye csökken a hő hatására ezért is nagyon fontos ez az eltartás főleg nyáron amikor a rendszerünk termelésének egyéb körülményei ideálisak. Ez a tetőbe integrált napelemek esetében nem mondható el, aminek következtében a tetőbe integrált napelem évi termelése 10-20%-ban elmaradhat egy ugyan olyan teljesítményű hagyományos napelem rendszer termeléséhez képest. A napelemek élettartamát is jobban óvja ha szellőzik a napelem rendszer. Ezért is nagyon fontos a szellőzés!

 

Miért ne a napelem cserép legyen?

A tévhiteket elkerülendő, a napelem cserép nem olcsóbb mint a hagyományos napelem rendszer és a cserép együttes ára, sőt! Ma még a napelem cserép kilowattonkénti ára több mint a duplája a hagyományos napelem rendszerekének. Míg a hagyományos napelemes rendszer megtérülési ideje 7-8 év addig a napelem cseréppel épített rendszer több mint 20 év múlva térülhet meg. Tévhit, hogy nagyot spórolunk ilyen módon a meg nem vásárolt cserép árán, mivel egy 120 négyzetméteres családi ház esetében a napelem cserép miatt megspórolt új cserép ára maximum 250.000 Ft körül lesz.

A napelem cserép hatékonysága elmarad a hagyományos napelemektől. Ennek az az oka, hogy a napelemes cserép felülete nem sík. Aki ismeri a szilícium alapú napelemek működését az tudja, hogy az árnyékolás és a különböző tájolás csökkenti a napelemek hatékonyságát. Nincs ez másként a napelemes cserép esetében sem. Ennek függvényében a teljesítménykülönbség, hosszabb megtérülési időhöz vezet amelyet számításba  véve már bőven 20 év felett van a rendszer megtérülése.

A tetőbe integrált napelemekhez hasonlóan a napelemes cserép nehezen és költségesen áttelepíthető illetve karbantartása a legnehezebb mind közül. Amennyiben az egyik napelemes cserép meghibásodik esetleg megsérül, külön-külön kell kimérni egyesével a cserepeket, hogy megtudjuk, hogy melyikkel lehet a baj. Nem utolsó sorban minden szilícium alapú napelem egyenáramot termel, amely teljesítménye egy családi ház esetében igen-igen magas, így a karbantartást végző szakember igen magas kockázatnak van kitéve amikor a karbantartást végzi. A hagyományos rendszereknél, karbantartásnál és hibakeresésnél, könnyen bonthatóak a körök (string-ek), ezzel könnyítve a munkát.

Illetve ahogy már az integrált napelemeknél is említettük, a hőfelvétel miatt a teljesítmény is jelentősen csökken a napelemes cserép esetében.

 

Konklúzió…

Nem véletlen, hogy mai napig még mindig a hagyományos rendszereket telepítik világszerte. Néhány beruházástól eltekintve szinte kizárólag a hagyományos napelemes rendszer kivitelezése gazdaságos és észszerű. Sajnos ma még az említett megoldások még nem versenyképesek, de már vannak biztató hírek ennek változásáról, de az is még évtizedek lesz mire a napelemes cserép vagy a tetőbe integrált napelem rendszer költséghatékonyabb lesz a hagyományos napelem felett lévén, hogy mindegyik árát a szilícium alapanyag előállítási ára befolyásolja, tehát előbb csökken a hagyományos napelem ára mint a napelem cserép ára, de az egyik követi a másikat árváltozását.

Amennyiben érdeklődik napelemes rendszerek iránt, írjon nekünk és vegye fel velünk a kapcsolatot, mi szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésére. Amennyiben napelem rendszer telepítését tervezi, kérjük tekintse meg napelem rendszer ajánlatainkat.

Egy hozzászólás

 • Trenka Tibor szerint:

  Tiszteletem mindenkinek!
  Van egy mondás: Ne etesd a verebet tepertővel, mert beledöglik!
  Évek óta próbálom figyelemmel kísérni a napelemes tetőcserép mizériát. Van vagy nincs? Kapható-e vagy sem? Ha igen akkor hol?
  Számos cikket olvastam jogi vitákról, és egyéb gyalázásról meg dícséretről! ” Most akkor MI VAN? ” Zöld energia? Minden multi a
  saját sz..rát akarja rákényszeríteni a vásárlókra, atom áron. A bürokrácia folyvást alátesz minden logikus megoldásnak.
  A közembernek lehetőségesincs reális árakon beruházni energetikában! ( Hőszivattyús fűtés, zöld energiás önfentartó lakóház, stb. )
  Pedig a közemberek, kicsit többen vannak, akik jelentős energiát használnak napi létfenntartásuk végett. Nem megújuló energiát
  használnak világításra, főleg fűtésre, ami fosszilis tüzelő anyagon alapul. Most akkor mindannyian marhák vagyunk, kiket
  orrunknál fogva vezetnek? Akkor most takarékoskodhatunk reális áron, vagy sem? Kímélhetjük környezetünket szankciók nélül,
  ill. büntető adók nélül, vagy sem? A szélenergiát már megvonták tőlünk, mi lessz még? A nap mindenkire egyformás süt, ezt is
  elveszik? Gratulálok! Okoskodunk fenntartható olcsó energia felhasználásról, míg családok kerülnek létfenntartásuk kilátástalan
  veszélyébe. Legyen már vége!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.