Napelem rendszer támogatás cégeknek és magánszemélyeknek

Napelem rendszer támogatás cégeknek és napelem rendszer támogatás magánszemélyeknek

Amikor a napelem berendezésről van szó, az első dolog, ami az emberek eszébe jut, a magas beruházási költség. Nyilván számos tévhitet hallani arról, hogy egy ilyen berendezés túl sok pénzbe kerül, valamint a megtérülési idő sem kevés. Viszont, ha alaposabban utána járunk az információknak, akkor bizony tisztábban átláthatjuk a helyzetet, mivel egy napelem rendszer manapság már nem minősül olyan drága befektetésnek, mint néhány évvel ezelőtt. Főként azért, mert számos gyártó dobja piacra a termékeit, így hát az árak is értelemszerűen egyre csak csökkennek. Napelem rendszer támogatás lehetőségekről is sokat hallani, amelyek azonban főként a vállalkozóknak vannak meghirdetve. Az Európai Uniós pályázatok között nagyon keveset lehet találni, amelyek kifejezetten magánszemélyek számára lettek kialakítva.

Napelem rendszer támogatás – miért a vállalkozásoknak?

Nos, a napelem rendszer támogatás vállalkozások esetében azért jár, mert az általa történő fejlesztésnek és a nagyobb termelésnek köszönhetően több adót is kell fizetniük. Magánszemély esetében viszont épp ellenkezőleg, kevesebb adóval jár a rendszer telepítése, mivel szinte önálló energia szolgáltatóvá válik. Így hát logikusabban át lehet látni, miért is kedveznek ezek a pályázatok főként a cégeknek.

Manapság nagyon sok magánszemély vár napelem rendszer támogatásra, némelyek akár 5-6 éve is a megfelelő pályázatot próbálják kifogni. Viszont érdemes azt figyelembe venni, hogy nekik a napelem rendszer kiépítése már meg is térült volna, ha nem pazarolják el az idejüket erre. Nagyon fontos, hogy utána járjon a feltételeknek, amelyek által jogosult a támogatásra, hiszen a megfelelő információknak köszönhetően elkerülheti, hogy éveken keresztül várja a támogatást.

Esetenként előfordul, hogy magánszemélyeknek helyi önkormányzatok is kiírnak egy napelem rendszer támogatást. Erről azonban tudni kell, hogy nagyon ritka eset, ha pedig ki is alakul egy ilyen helyzet, akkor a meghirdetést követően szinte rögtön le is zárják a pályázatot. Ez pedig megint csak azt eredményezi, hogy az emberek éveken át várják, hogy egy újabb lehetőség álljon a rendelkezésükre, ahelyett, hogy a következő pályázatig megtérítsék maguknak a berendezés árát.

Nagyjából mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer napelem rendszer támogatás nélkül?

Mint ahogy azt már említettük, magánszemély esetében a napelem rendszer kialakítása egy hosszú távú befektetés, ami könnyen kiszámítható, valamint az adózás terén is megéri, hiszen sokkal kevesebbet kell majd egy ilyen berendezés mellett adóznia. A fő szempontok, amelyeket a megtérülés kiszámításakor vizsgálnak, az először is a kiépítés költsége, valamint a várható energia megtakarítás. Természetesen fontos szereppel bír még az ideális tájolás és a dőlésszög, ugyanis ezek nagy mértében befolyásolják a rendszer teljesítményét.

Amennyiben minden szempont optimálisan van kivitelezve, elmondható, hogy átlagosan körülbelül 6-8 év alatt visszakaphatja a befektetése összegét napelem rendszer támogatás nélkül. Ilyenkor pedig érdemes belegondolni abba is, hogy aki valóban 6 éve vár már egy pályázati támogatásra, az nagyjából már túlesett volna a megtérülés idején. Most azonban a nullán van és még el sem kezdte a tervezést. Nyilván a fenti levezetés csak nagyon átlagosan lett bemutatva, hiszen a napelem rendszerek megtérülését a szakértők segítségével lehet igazán jól kiszámolni. Ami viszont fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mire számíthat, amikor egy ilyen, energiatakarékos berendezésbe fekteti a pénzét ami eleve egy eléggé jelentős hozamit tud produkálni napelem rendszer támogatás nélkül is!

A napelem rendszer támogatás kategóriái vállalkozások esetében

Fronius Symo napelem inverter

Fronius Symo napelem inverter

Amikor a cégekre kerül a szó, tudnia kell, hogy a három kategóriában élhetnek a támogatás lehetőségével. Ez pedig a gépi beruházás, telephely fejlesztés és a környezetvédelmi, azaz zöld beruházás. Íme egy konkrét példa, amit a cégünk bonyolított le Gyálon, Budapest mellett: egy 20 kW-os napelem rendszer került telepítésre, egy telephelyfejlesztés pályázat keretein belül. Ebben az estben egy 45  százalékos, vissza nem térítendő támogatás révén lehetett megvalósítani a beruházást, ami által a vállalkozás munkagépeinek a villamos energia szükségletét csökkenthették. Jelen esetben a megtérülési idő a pályázat segítségével csupán 4 év. A projekt 80 darab polikristályos napelem felszerelését foglalta magában, amelyekre 30 éves garancia jár. A napelem invertere pedig nem más, mint az osztrák minőségű Fronius Symo modell, aminek gyári garanciája 5 év. Ezt a gyári garanciát, pedig ki lehet terjeszteni akár a 25 évre is. Amennyiben szeretne többet megtudni erről  az inverterről, az előző cikkünkben részletesen is olvashat róla.

Mint ahogy azt láthattuk, a fenti példában, amikor telephely fejlesztésről volt szó, általában 45 százalékos támogatásra számíthatunk. Viszont, ha a környezetvédelmi támogatást igényeli, akkor elérheti a 75 százalékot is akár. Azt azonban semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még a vállalkozók számára is általában csak a hátrányos térségekben működő cégek esetében igényelhető a támogatás. Ezeket figyelembe véve érdemes elgondolkodni azon a cégvezetőknek, hogy saját erőből ruháznak be egy ilyen energiatakarékos és környezetbarát rendszerbe, támogatás nélkül. A vállalkozók számára ugyanis jóval rövidebb a napelem megtérülés ideje, mint a magánszemélyeknek. A fenti konkrét példában is csupán 4 év megtérülési időről volt szó.

Miért éri meg a napelem a cégeknek?

A cégek esetében a napelem rendszer telepítés egy rövid távú befektetésnek minősül, melynek szinte rögtön tapasztalható a haszna. Általa ugyanis kivitelezhető, hogy a vállalkozásának nem kell többet a gyártáshoz vagy termeléshez szükséges energiát megvásárolnia. Ez pedig még inkább rávilágít arra, hogy támogatás hiányában is megéri elgondolkodni a napelem rendszer telepítésén, mivel még így is igen hamar megtérül és a befektetése néhány éven belül haszonná válik.

Végezetül, még egy konkrét példa

Szolnok napelem 18kW-os napelem rendszer

Szolnok 18kW-os napelem rendszer

Cégünk Szolnokon is elvégzett egy 18kW-os napelem rendszer telepítést, ami után a városban ez már a második általunk telepített napelem rendszer. Egy olyan, 18 kW-os, visszatáplálós rendszerről van szó, amely egy szabadidős központ részére lett elkészítve. Ezen napelem rendszer egyedisége abban rejlik, hogy egy Lindab korcolt lemeztetőre került fel. Ez a típus speciális tartószerkezettel bír, ami kifejezetten az ilyen tető típusok számára lettek kialakítva. Mit jelent ez a vállalkozó számára? Megtakarítás terén egy havi 60.000 Ft-os spórolásról beszélhetünk a villamos energia szempontjából, amit minimum 30 éven keresztül biztosít saját magának. Akinek tetszik ez az összeg és úgy gondolja, hogy szeretne jelentős mennyiségű pénzt megtakarítani hosszútávon, annak mindenképp hasznos beruházást jelent egy ilyen rendszer. Nemcsak azért, mert spórolhat vele, hanem azért is, mert a környezetvédelemben immár központi szereppel rendelkezik.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.