Napelem rendszer – megéri vagy sem?

napelem rendszer - megéri vagy nem éri meg?!

Ha már a napelemekről beszélünk, akkor mindenképp meg kell említeni azokat a tényeket is, amelyekről szinte már mindenki hallott és amiket mindenki ismer. Tehát valóban nagyon jó energiatakarékos berendezésnek bizonyulnak, amivel sokat lehet spórolni. Körülbelül erre gondolunk először, ha meghalljuk a napelemek fogalmát. Sok embert azonban az is foglalkoztat, hogy miért ilyen magas az ára, és hogy egyáltalán megéri-e telepíteni őket. A továbbiakban erre a kérdésre fogjuk keresni a választ.

Mi működteti a napelemeket?

Az első pont, ami a napelemek mellett szól, az természetesen az energia, amit felhasznál. Mivel napenergiával működik, pontosabban a napenergiát alakítja át elektromos árammá, ezért a napelemet működtető energiaforrás sosem fogy el! Ellentétben a földgázzal vagy a kőolajjal, a napból származó energia egy megújuló forrás, ami mindaddig a szolgálatunkra fog állni, amíg van Nap. Ez pedig szinte a végtelenségig fog tartani. Természetesen az, hogy a Nap sem örök életű, nem titok. Azonban még több milliárd évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kifogyjunk ebből az energiából. Ha tehát a felhasznált energia szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor a válaszunk a következő: teljes mértékben megéri telepíteni a napelem rendszereket.

Mit állíthatunk elő a rendszerrel?

Röviden és tömören: a napelem egy olyan berendezés, amelyik a napenergiát elektromos árammá, vagy villamos energiává alakítja át. Ez a komplex összetevőknek köszönhető, melyek alaposan lettek összeállítva és több tesztelésen is átestek, mielőtt eladásra kerültek. Képzeljük csak el, hogy nem kell fizetnünk többet az áramért, mert a napelemek képesek megtermelni azt a mennyiséget, amennyire szükségünk van a mindennapokhoz. Ehhez pedig nekünk mit kell tennünk? Azon kívül, hogy megfelelő helyre szereltetjük be a rendszert, semmit. A választ tehát ismét pozitív: megéri a telepítés.

Mi van akkor, ha nem süt a nap?

A berendezés természetesen akkor működik a legjobban, amikor teljes napsütésnek örvendünk. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy akkor is képes áramot termelni, amikor az időjárási viszonyok kevésbé kedvezőek. A felhős vagy borús időben is érik a napsugarak a fotocellákat, azonban a megtermelt energia mennyisége csökken. Ez azonban nem kell gondot jelentsen, hiszen napos időben annyi villamos energiát tudunk előállítani, amennyiből még félre is tehetünk a gyengébb és hidegebb időszakokra. A megfelelő technológia segítségével pedig még a kedvezőtlen időben is elérhetjük azt, hogy az áram termelése jobb legyen. Ez azonban már részletkérdés, és csak akkor szükséges, ha nagyon sok áramot szeretne előállítani egy nagyobb helység teljes ellátásához. Megéri-e tehát a rendszer használata felhős időben is? A válasz igen.

Megéri pénzt áldozni a napelemekre?

Napelem rendszer telepítési illusztráció

Napelem rendszer telepítése

Gondoljunk csak bele, hogy egy első sorban egy napelem rendszer összetétele és alkatrészei nagyon speciális részecskék, amelyek komoly óvatossággal lettek előállítva. Ez azt jelenti, hogy a működésük több évtizeden át garantálva van. Nem kell attól tartania, hogy néhány éven belül ki kell cserélni egy alkatrészt, vagy magát a rendszert kell majd megjavítani. Erről szó sincs. Annak érdekében pedig, hogy mindenki nyugodt legyen ezen a téren, a cégek általában több éves garanciát is vállalnak az általunk forgalmazott és beszerelt napelemekre. Bár a napelemek egyre olcsóbbak lesznek, mégis nagyon sok embernek okoz gondot az anyagi rész. Ez teljesen érthető, ha azt nézzük, hogy a megtérülésre több évet is kell várnunk. Azonban fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy számos pályázati lehetőség áll azok rendelkezésére, akik telepíteni akarják ezt a berendezést. Meg kell találni az aktuális pályázatokat és alaposan átnézni mindegyik pontot és elvárást. Ez hosszas és bonyodalmas művelet, de mindenképp megéri, hiszen ha elnyerjük a támogatást, akkor nagy mértékben, vagy akár teljesen is fedezhetjük a telepítés költségeit. Az anyagi szempont esetében is az a válaszunk, hogy igen, megéri a napelemek telepítése, azonban türelmesnek kell lennünk, hiszen az eredmény nem lesz azonnal kézzel fogható. Utána viszont akár 20, 30 vagy 40 éven át nem lesz problémánk az elektromos áram termelésével.

Miután végignéztük a leggyakrabban feltett kérdéseket a napelem hasznáról, arra a következtetésre jutottunk, hogy teljes mértékben megéri a telepítésük. Az anyagi befektetésre támogatást nyerhetünk, a berendezésre is kapunk garanciát, arról nem is beszélve, hogy a környezetet nem szennyezzük, ezáltal pedig hozzájárulunk egy szebb és tisztább jövőhöz. Mindenkit csak biztatni tudunk arra, hogy térjen át az olyan energiatakarékos berendezésekre, amelyek megújuló energiaforrást használnak. A napenergia és a napelem pedig az eddigi legjobb és leghatékonyabb páros ezen a téren!

Az egész ország területén telepítettünk már napelem rendszereket, így Nógrád-megyében is. Tekintse meg Nógrád-megyében telepített napelem rendszerünket!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.