Napelem rendszer: hova igen, hova ne

Napelem rendszer telepítése, hova?

Ha a napelemek telepítéséről kerül szó, fontos néhány kulcsfontosságú szempontot figyelemmel kísérni. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen adott körülményeket fordítunk az előnyünkre a napelem használatával. Épp ezért fontos, hogy mielőtt az első lépéseket is elkezdenénk, mérjük fel a terepet egy szakértő segítségével, és találjuk meg azt az optimális helyet, ahol valóban jól teljesíthet a rendszer. Már az elején tisztáznunk kell azt, hogy tökéletes körülményeket nem lehet, vagy csak nagyon nehezen tudunk előállítani, tehát nem kell a tökéletességre törekedni. Ettől függetlenül néhány téren érdemes odafigyelni a részletekre.

A napelem ideális tájolása

Napelem rendszer telepítés illusztráció

Napelem rendszer telepítés

A lehető legjobb feltétel az, amikor a tető kb. 35 fokos dőlésszögű. Néhány fokos eltérés még nem számít komoly gondnak, de lehetőleg 30 és 40 fok között mozogjunk. Ezt csak az fokozhatja még, ha a tetőnk déli tájolású, mivel így lehet a legjobban kihasználni az időjárási viszonyokat. Ezek azonban olyan feltételek, amelyeket nagyon nehéz teljesíteni. Legyünk hát rugalmasak és igyekezzünk a legközelebbi értékekkel beérni. Tehát ebben az esetben egy 20-40 fokos dőlésszög még igen jól működhet, valamint a tájolás sem kell kifejezetten déli legyen; dél-kelet vagy dél-nyugat még belefér.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi történik, ha nem biztosítjuk az optimális feltételeket. Nos, ebben az esetben a rendszerünk kevesebb elektromos áramot tud előállítani, mint amennyit egy tökéletesnek mondható tájolás esetében. Azonban ez a téma szubjektívként tekinthető, mivel nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van egy akkora mennyiségre, mint amennyit az optimális tájolás adhat. Megtörténhet, hogy egyesek csak alkalmakként akarják felhasználni a villamosenergiát, vagy csak kiegészíteni szeretnék az eddigi állandó energiaforrásukat. Ebben az esetben pedig megfelel a kisebb teljesítmény is. Aki azonban szeretne önálló energiaszolgáltatóvá válni, tehát csakis a napenergia felhasználásával tervezi az energiaellátását, annak mindenképp meg kell teremtenie a jó tájoláshoz szükséges feltételeket.

A napelem árnyékolás problémája

Itt sem szabad csak a két végletben gondolni, tehát nincs olyanról szó, hogy a napelemek nagyon jól teljesítenek napsütésben, de egyáltalán nem termelnek áramot ha árnyékolva vannak. Azonban az árnyékolás jelentősen csökkentheti a berendezésünk teljesítményét annak függvényében, hogy mekkora a mértéke. Tehát egy 10-15 százalékos árnyékolásnál számolnunk kell azzal, hogy akár 30 százalékkal is csökkenhet a napelem teljesítménye. Ez hosszú távon azt jelenti, hogy egy év alatt ennyivel kevesebb villamosenergia áll majd a rendelkezésünkre. Azt, hogy ez a mennyiség belefér-e a terveinkbe, mindenki magának kell eldöntse, hiszen ahogy már említettük, az energiatermelés mértéke eltérő lehet mindenkinél.

Ettől függetlenül mégis az a legegyszerűbb megoldás, ha már az elejétől kezdve odafigyelünk arra, hogy különböző épületek, fák vagy magasabb oszlopok ne árnyékolják a tetőnket, ahová a napelemeket készülünk telepíteni.

Napelem rendszer telepítése, hova igen, hova nem?

Napelem rendszer, tető állapota

Egy másik fontos szempont, amit figyelemmel kell tartani, ha arról beszélünk, hogy hova érdemes telepíteni a napelem rendszert, és hova nem, a tető állapota. Természetesen semmiképp sem ajánlott elkezdeni a rendszer beszerelését egy olyan tetőre, ami rossz állapotban van, és a közeljövőben (néhány éven belül) felújításra lesz szükség. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi plusz munkát és kiadást adnánk magunknak, ha felszerelnénk az akár 30-40 évig működő napelemeket, majd 5 év múlva szét kellene szednünk mindent, mert a tetőnket fel kell újítani. Mondanunk sem kell, hogy ezt zárjuk ki azonnal. Először végezzük el a felújításokat, és aztán lépjünk tovább a napelemekhez.

Ha már a tetőkről beszélünk, külön meg kell említettünk a lapos tetőket: ezek egy teljesen más procedúrát igényelnek, ugyanis csak külön típusú napelemeket lehet telepíteni rájuk. A lapos tetőre nehéz úgy felszerelni őket, hogy stabilan megálljanak és ellenálljanak a szélsőséges időjárási viszonyoknak (szél, vihar stb). Akinek tehát ilyen tetővel kell szembenéznie, az mindenképp kérje ki egy szakember véleményét a megfelelő napelem modellt illetően.

Összegzésként elmondható, hogy a napelemek telepítése egy nagyon komoly folyamat, és épp ezért nem szabad semmit sem a véletlenre bízni. Nem biztos, hogy szükségünk van a legjobban kinyerhető teljesítményre, de ha a feltételeket biztosítani tudjuk, akkor miért ne használjuk ki maximálisan ezt a lehetőséget? A telepítéskor tehát tartsuk szem előtt a következő szempontokat: a dőlésszög, a tető állapota és tájolása és végül, de nem utolsó sorban, az árnyékolás. Ha ezekre odafigyelünk, akkor hosszú időn át spórolhatunk a számlánkon, ráadásul a környezetünkkel is kíméletesen bánunk, hiszen a napelemek környezetbarát energiaforrásnak számítanak.

Tekintse meg referenciáinkat, Pest-megyei napelemes rendszer kivitelezésünket!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.