Napelem rendszer családi házra? - Megéri befektetni?

Közzétette: | február 27, 2017 | Megújuló energia magazin, Napenergia | One Comment
Napelem rendszer családi házra telepítése

A napenergia remek megoldást nyújt a jelenlegi helyzetünkben, hiszen egy olyan energiaforrásról beszélhetünk, ami végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre. A mi feladatunk az, hogy a megfelelő technológiát felhasználva éljünk ezzel a lehetőséggel, és úgy fordítsuk ezt a saját javunkra, hogy közben a környezetet is megkíméljük. Nagyon sokat hallani manapság a környezetszennyezésről és a veszélyekről, amelyek a következő generációkat sújthatják a mi tevékenységeink miatt. Ezért is nagyon fontos, hogy lelkiismeretesen alakítsuk az életünket és a mindennapokat is. A napelem rendszer alkalmazása pedig számos előnnyel jár, nemcsak a környezetünknek, hanem a saját otthonunknak is. Most megválaszoljuk a napelem rendszer családi házra telepítéssel kapcsolatos kérdések, tévhiteket.

A következőkben szeretnénk ismertetni azokat a pozitívumokat, amelyekben részesülhet, ha a napelem rendszer mellett dönt.

Napelem rendszer családi házra történő telepítés következtében nő az ingatlan értéke

Elengedhetetlen a napelem rendszer családi házra.

Elengedhetetlen a napelem rendszer családi házra.

Ha napelem rendszer kerül felszerelésre a családi házban, akkor komoly mértékben megnő az ingatlan értéke. Egy ilyen berendezés ugyanis növeli az ingatlan energiaosztályának besorolását, ennek következtében pedig könnyebb lesz eladni a házat, ha egyszer arra szánja rá magát, mivel az energiabesorolást törvény írja elő eladás előtti ingatlanokra. Nyilván, aki napelem rendszerbe fektet a családi házában, annak nem az az elsődleges célja, hogy néhány év múlva eladja a lakást. Viszont, ha erre kerülne a sor, nyugodt lehet afelől, hogy a piaci árnál jóval többet kérhet majd egy ilyen ingatlanért. Ami szintén az értéket növeli az, hogy a napelem segítségével akár az is megoldható, hogy független energia szolgáltatóvá váljon víz, gáz vagy villany terén. A napelemmel megtermelt árammal ugyanis fűthetünk, valamint tiszta ivóvizet is nyerhetünk.

A napenergiából sosem fogyunk ki

Amíg van Nap, addig garantáltan nem kell a napenergia mértéke miatt aggódni. Arról nem is beszélve, hogy ez nemcsak végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre, hanem ingyenesen felhasználható. Előző cikkünkben már említést tettünk arról hogy hogyan működik a napelem és a Földre vetülő napenergia hány százalékát tudjuk felhasználni. Ismételjük csak át, hogy ez pontosan mit is jelent. Tudjuk, hogy a Föld légkörébe érve a sugárzás negyedét a légköri gázok nyelik el. A másik negyedét pedig visszaveri a légkör. A maradék 50 százaléknak csak a 33 százaléka direkt, vagyis közvetlen napsugárzás. Szórt sugárzás esetében 18 százalékról beszélhetünk. Tehát elmondhatjuk, hogy a Föld felszínét elérve a maradék 50 százalék is megoszlik. Viszont még így is jóval több napenergiát tudnánk felhasználni, mint amennyire szükségünk van.

Ingyen jut hozzá a villamos energiához

Köztudott a napelemekről, hogy villamos energiát termelnek. Egy inverter segítségével ezt átalakítják 230 V hálózati váltakozó feszültségre. Itt mindenképp fontos szerepet kap az inverter is, ugyanis egy jó minőségű berendezés nagyon sokat számít.

Megfelelő elhelyezéssel remek a teljesítményük

Már a tervezés folyamatában fontos, hogy különös figyelmet fordítson a napelem rendszer elhelyezésére. Ezért is kell olyan céggel együttműködnie, amelyik már tapasztalt ezen a téren és referenciákkal is rendelkezik. A tervezésen sok múlik. Aki alaposan megtervez minden lépést, annak a napelem rendszere optimálisan fog termelni. Leginkább a déli tájolás javasolt, 30-45 fokos dőlésszöggel. Természetesen, nem mindig egyszerű ezt ilyen pontosan létrehozni. A fő cél tehát az, hogy minél közelebb kerüljön ehhez az értékhez. Az országban egy 1kW napelem körülbelül 1200-1400 kW villamos energiát állít elő. Az adatok felhasználásával pedig bárki kiszámolhatja, hogy mekkora napelemre van szüksége a családi házban, hogy havi szinten jelentős összegeket spórolhasson.

Természetesen itt felmerül a kérdés, miszerint borús, esős időben is termel-e energiát a berendezés. Sok tévhit kering az interneten ezzel kapcsolatban. Számos forrás szerint nem beszélhetünk semmiféle teljesítményről, amikor a feltételek nem kedveznek. Holott ez nincs teljesen így. Borús időben is előállítható az elektromos áram, viszont tény, hogy kevesebb mennyiség áll a rendelkezésünkre, mint napos időben. Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy a kevésbé napos időszakokban a napelem rendszer nem termel energiát Önnek és a családjának. Napos időben ugyanis a rendszer eléggé „feltöltődik” ahhoz, hogy a későbbiekben is ellássa az otthonát a szükséges energiával. Az 1200-1400 kWh a körülményekhez képest minden évben állandó, évenkénti eltérések minimálisak.

Visszatérve az ideális tájolásra, egy-két dolgot még érdemes megjegyezni. Azt már tudjuk, hogy a nem megfelelő tájolásból adódóan csökkenhet az elektromos áram mennyiség. Tehát, akinek nem adatott meg az optimális elhelyezés, vagyis a déli tájolás és a 30-45 körüli szög, annak érdemes megfontolnia azt is, hogy napkövető rendszert épít ki. Miben segít ez? Pontosan abban, hogy jobb eredményt, azaz nagyobb teljesítményt tudjon kinyerni a berendezésből. Egy szakértő pontosan el tudja mondani Önnek, hogy valóban szüksége van-e rá, vagy a jelenlegi feltételek megfelelnek az elvárt teljesítményhez.

Vigyázni kell az árnyékolással

Az árnyékolás egy újabb szempont, amit érdemes figyelembe venni. Ha napelem rendszert akar családi házra, mindenképp olyan helyre telepítse azt, ahol nem árnyékolják nagyobb épületek, oszlopok vagy fák. Ha a tetőre szerelt napelemet kevés nap éri, akkor egy remek lehetőségtől fosztotta meg saját magát, hiszen kárba megy a telepítés és a befektetése egy része. Ezért is kell szakértővel együttműködni, hogy megtalálják azt a helyet, ahol a napelem a legjobb eredményeket nyújtja. Annak érdekében, hogy a napos órákban feltöltődjön a rendszer, biztosítani kell neki egy olyan helyet, ahol valóban éri is nap a berendezést.

Megfelelő tetőszerkezet

Végül, de nem utolsó sorban a tető szerkezetéről is érdemes néhány szót szólni. Akinek rossz állapotban van a háztető, annak semmiképp sem ajánlott napelemeket telepíteni rá. Nagy valószínűséggel ugyanis néhány éven belül cserére vagy felújításra lesz szükség. Képzelje csak el, hogy egy minimum 30-40 éves élettartammal rendelkező napelem rendszert helyez a tetőre, amit pár éven belül, a rossz állapot miatt le kell szednie. Ez igen nagy veszteséget és költségeket jelent, ezért nem szabad esélyt sem adni ilyen meggondolatlanságra. Amit ilyenkor tehet az, hogy minél hamarabb elintézi a tető felújítását, és utána kezdi el a napelem tervezését és kivitelezését.

A megtérülési idő napelem rendszer családi házra telepítés esetén

A megfelelő elhelyezéssel a megtérülési időt is csökkenthetjük, ugyanis minél több villamos energiát tudunk megtermelni, annál kevesebb időbe telik majd, hogy a teljes összeg megtérüljön. Persze nem épp ennyire egyszerű a feladat, ugyanis a megtérülés időtartamát befolyásolja még a beruházási költség, a villamos energia ára, valamint az energiaszükséglet is, ami jellemzi a háztartását. Aki olyan szerencsés, hogy pályázat útján elnyer egy adott összeget támogatásként, annak a 7-8 éves megtérülési idő akár a felére is csökkenhet, napelem rendszer családi házra történő telepítés költsége.

A napelem rendszer élettartama hosszú

Biztosan számos helyen olvasta már, hogy évtizedeken keresztül is remekül működik egy alaposan felszerelt, jó minőségű napelem. Nos, ez nem család és nem is ámítás, ugyanis egy szakértők által telepített, profi kiegészítőket és szakértelmet felhasznált munka során a rendszer akár minimum 30-40 éven keresztül is elláthatja a lakását árammal. Azt is fontos megemlíteni, hogy ebből a 40 évből több, mint a fele garanciális javítás alatt áll, tehát Önnek nem kell szinte semmit sem a karbantartásra költenie.

Felmerülhet Önben a gondolat, hogy, bár karbantartási munkálatokra nem kell költenie, az alapvető beruházás összege igen megterhelő. Természetesen, nagy ritkán kifoghatunk egy pályázatot is, ami családi házra vonatkozik, viszont azt tudni kell, hogy a legtöbb esetben főként a vállalkozások számára hirdetik meg a napelemes támogatásokat. Ezért senkinek sem ajánljuk azt, hogy éveken át várjon a megfelelő lehetőségre. Ennyi idő alatt ugyanis már rég félúton haladhat a megtérülés útján. Nem hiába hangoztatjuk annyit, hogy a napelem rendszer családi házra egy hosszú távú befektetés, aminek a kezdetleges költségeit követően már nem kell az anyagiak miatt aggódnia, hiszen a fotovoltaikus elemek elvégzik a dolgukat és jelentős mértékben állítják elő Önnek a villamos energiát.

A tévhitek eloszlatása

Végezetül fontosnak találjuk, hogy eloszlassunk néhány tévhitet, amely az interneten futótűzként terjed napelem rendszer családi házra való telepítéssel kapcsolatban. Ilyen például a tény, miszerint egy napelem rendszer nagyon drága és meg sem térül. Ezt már természetesen átbeszéltük és arra jutottunk, hogy a napelem egyre olcsóbb, ráadásul az ideális tájolás és egyéb szempontok mértékben igen gyorsan meg is térül. Ha pedig támogatással tudjuk kiépíteni ezt, akkor a felére is csökkenhet a megtérülési idő, tehát 3-4 éven belül visszakapja a befektetett pénzt. Azt is sokan gondolják még, hogy a megtermelt áramot nem veszi vissza a szolgáltató. Ez szintén hibás információ, mivel 2007-től törvény vonatkozik arra, hogy 50 kW teljesítményig át kell venni az áramot, amikor többletenergiáról van szó.

Aki pedig attól tart, hogy a napelem rendszer családi házra tetőszerkezetes átalakítást igényel, az megnyugodhat, hiszen erről szó sincs. Sőt, manapság számos olyan napelem típus van, ami különböző tetőkre szerelhető fel, gond nélkül (például a lapostető esetében). Amit még nagyon fontos tisztázni, az, hogy a napelem nem károsítja a környezetet, a tévhittel ellentétben. Sokan ugyanis azt olvashatják, hogy ez nem így van. Pedig a rendszer a napenergia felhasználásával nem bocsát ki káros anyagokat, tehát semmiképp sem károsítja a környezetet sem. Nem véletlenül tekintenek a szakértők úgy erre, mint a jövő energiaforrására.

Miért éri meg a napelem rendszer családi házra beruházás?

Egy hozzászólás

  • Balázs György szerint:

    Kérdezem, hogy a napelem mennyire sérülékeny(jégeső, hó)? Ha a felület bekoszosodik mennyire csökken a hatásfok, kell-e tisztítani?

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.