Napenergia pályázat avagy a napelem pályázat

Napelem pályázat és napelem támogatás a Széchenyi 2020 keretén belül

Ön mire gondol akkor, amikor a napelem rendszer ötletét dédelgetni? Nyilván hallott már a számos előnyről, ami a telepítéssel jár, de az sem kizárt, hogy olyan híreket is olvasott, ami a magas beruházási költséget fejtegeti. Felmerülhet Önben a kérdés, hogy akkor mégis mitévő legyen? Próbáljon lecsapni egy napelem pályázatra, vagy inkább járjon utána annak, hogy mennyibe kerülne a napelem kialakítása és mit takar pontosan a megtérülés? Tény, hogy nem egyszerű meghozni egy ilyen döntést és nem is kell mindaddig, amíg teljesen át nem látja a helyzetet. Vegyük sorba a lépéseket és először is ismerjük meg a számos előnyt, amit a napelem rendszer nyújt, majd kitérünk arra is, hogy a napelem pályázat milyen estekben nyerhető el és leginkább kikre érvényesek ezek a támogatások.

A napelem rendszerről – röviden

A napelem rendszer a napenergiát alakítja át villamos energiává. Ezen folyamat alapja, hogy a sugárzás elnyelődése folyamán mozgásképes, töltött részecskék alakulnak ki, amelyek a fotovillamos elemben rendezett mozgásra kényszerülnek. Így jön létre az elektromos áram. Azt is biztosan sokan tudják már, hogy a napelem típusok közül a legelterjedtebbek a kristályos napelemek, ezen belül pedig a mono- és polkristályos napelemek. Az előző drágább, viszont kifejezetten hatékonynak minősül. A polikristályos változat pedig valamivel olcsóbb, azonban a hatásfokuk is alacsonyabb. Magyarország éghajlata inkább a polikristályos napelemek elterjedését segíti, mivel a polykristályos napelemek kevésbé melegednek.

A napelem pályázat

Egy napelem rendszer hosszú távú befektetésnek minősül, hiszen akár 30-40 éven keresztül is kiválóan működik. Azonban a kiadások eleinte igen megterhelők lehetnek a magánszemélyeknek. Az Európai Uniós pályázatok között ráadásul leginkább csak vállalkozók számára meghirdetett lehetőségek vannak. Nagyon kevés olyat találhat, ami csakis magánszemélyeknek szánt napelem pályázat. Ha pedig akad is egy ilyen lehetőség, mire odajut az ember, hogy lecsapjon rá, már nagy valószínűséggel rengetegen jelentkeztek a napelem napelem támogatásra.

Fontos tudnia azt, hogy miért kedveznek a napelem pályázatok a vállalkozásoknak. Mivel a vállalkozások által történő fejlesztések nagyobb termeléshez vezetnek, ezért értelemszerűen az adózás is magasabb. Ami pedig a magánszemélyeket illeti, a napelem telepítése épp, hogy kevesebb adózással jár, elvégre az a lakás, amelyik napelem rendszerrel van felszerelve, önálló energiaszolgáltatóvá válhat. A különbség tehát ebben rejlik és főként emiatt érezheti azt, hogy a napelem pályázat inkább a cégeknek kedvez.

Az ember mégis hajlamos arra, hogy éveken keresztül vár egy napenergia pályázatra azért, hogy kevesebb kiadással járjon egy ilyen energiatakarékos berendezés telepítése. Ilyen esetekben viszont megéri elgondolkodni azon, hogy nem járt volna-e jobban akkor, ha már rég befektet egy ilyen napelem rendszerbe és már akár a megtérülési idő felén is túllehetne. Itt ugyebár felmerül a kérdés, ami mindenkit foglalkoztak, mégpedig az, hogy mennyi időn belül térül meg a befektetése? Nos, ez több tényezőtől függ.

A napelem pályázat és a napelem rendszer megtérülése

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a napelem tájolása. A déli tájolás minősül ideálisnak, a dőlési szöget illetően pedig érdemes a 35-40 fokra törekedni. Nyilván nem egyszerű feladat a tökéletes elhelyezés, és ezekhez az értékekhez nem is kell görcsösen ragaszkodni. A minimális eltérés megengedett, elvégre kevés olyan hely van, ahol a pontos tájolást kivitelezni lehet. Viszont igyekeznie kell minél inkább eleget tenni ezeknek a feltételeknek, hogy ezáltal optimalizálja a megtérülési időt.

Ami szintén hozzájárul a napelem teljesítményének növeléséhez, az a tető. Mindenképp figyelembe kell venni azt, hogy milyen tető típusa van otthon és ennek megfelelően kell kiválasztani az ideális napelem tartószerkezeteket. Ebben nagy segítséget jelent egy szakértő csapat, aki minden téren kiváló tanácsadásban részesíti az érdeklődőket, és ajánlani is tud egy-egy opciót a különböző lehetőségekre. Lapos tetőre például különleges napelem tartószerkezetekre van szükség, ugyanis a felszerelésük speciális kialakítást igényel.

Végül, de nem utolsó sorban, ha azt szeretné, hogy a napelem rendszer mihamarabb megtérüljön, akkor az árnyékolásra is oda kell figyelnie. Nem szabad magas épületek, oszlopok vagy fák árnyékolják a berendezést. Tény, hogy nemcsak erős napfényben működik a napelem, de ilyen apró részlet miatt bizonyára senki sem szeretné, hogy kevesebb energia álljon a rendelkezésére.

Egy jó tanács napelem telepítés előtt

A tető állapota komoly tényező a napelem rendszer telepítése esetében. Amennyiben tudja, hogy néhány éven belül szükséges a tető felújítása, vagy lecserélése, semmiképp se szereljen rá napelemet! Érdemes felgyorsítani a javítási folyamatot és csak azután telepítse rá a fotovoltaikus paneleket, ha tudja, hogy nem kell néhány év múlva leszerelnie őket a tetőről, mert a munkadíj jelentős lesz ebben az esetben, ha a befektetésünket egészében vizsgáljuk.

Magánszemélyként megéri várni a napelem pályázatra?

Nos, sajnos azt kell mondanunk, hogy valóban nagyon nehéz kifogni egy napelem pályázatot, ami családi házakra van meghirdetve. Bár az energiatakarékos berendezések támogatása egyre nagyobb szerephez jut, még mindig a vállalkozások jutnak előnyhöz. Nagyon sokan megbánták már, hogy éveket pazaroltak el azzal, hogy a tökéletes napelem pályázatra vártak és nem fektettek be egyből a napelem rendszerbe.

Hivatalos információk a palyazatkereso.eu-tól

A megújuló energiaforrásokra a támogatás összege elvileg 20 milliárd forint 2017-2021 között (forrás: http://palyazatkereso.eu/energetikai-palyazat-2017-tol/). Azt viszont rögtön kihangsúlyozzák, hogy az induló összegből évente levonják az addig elnyert pénzt, tehát könnyen megtörténhet, hogy az időszak végére már nem marad semmi a támogatásból. A pályázatok kifejezetten a napenergiára vonatkoznak, ugyanis a kormány betiltotta a szélenergiát. Tehát csak és kizárólag azok vannak szerencsés helyzetben, akik a napenergia felhasználását tűzték ki célul. A pályázat eljárási célja között megemlítik a támogatási jogosultságot, üzemgazdaságot, valamint a nemzetgazdaságot is, hiszen fontos a hatékonyság és átláthatóság, valamint az egyenlő bánásmód. További feltétele a pályázati eljárásnak az, hogy szabályozható és biztonságosan működő villamos energia rendszer maradjon fenn. Ezeket a pályázatokat 5 tagú bizottság értékeli.

„A rendelet melléklete tartalmazza a pályázatra fordítható pénzt, három kategóriában. A kötelező átvétel garantálása mellett évi 20 milliárd forint támogatás osztható ki, de 2018-tól minden évben csökken ez az összeg az előző évben, illetve években kiosztott támogatással.

A pályázati eljárás nélkül kiosztható, prémium típusú új támogatásra 10 milliárd forint áll rendelkezésre 2021-ig, de itt is ugyan az a metódus: az előző évek kiadásai folyamatosan apasztják a 10 milliárdot. Végül a kötelező átvétel nélküli “normál” támogatási pályázatok összege 15 milliárd forint, amely szintén csökken az évente kiosztott összegekkel.” (forrás: palyazatkereso.eu)

Mint ahogy azt láthatják, egyáltalán nem egyszerű feladat a pályázat elnyerése, ráadásul ismét fontos kiemelni, hogy a legtöbb esetben ezeket inkább a vállalkozásoknak tűzik ki. Kár lenne tehát elvesztegetni az éveket egy olyan lehetőségre várva, ami valószínűleg nem jön el, vagy ha mégis, akkor nagyon hamar elvehetik az orrunk erről. Nagyon kevés magánszemélynek szóló napelem pályázat van ugyanis, viszont az igény nagyon nagy rá.

Napelem pályázat nélkül milyen ajánlatra lehet számítani?

A cégünk számos, remek lehetőséget biztosít azoknak, akiknek fontos az energiatakarékos berendezések működtetése, valamint a környezet megóvása is. Éppen ezért, több lehetőség közül is lehet válogatni amennyiben nem igényelünk napelem támogatást. A továbbiakban bemutatunk néhány konkrét ajánlatot tájékoztató jelleggel, amelyek megkönnyítik majd a döntését a napelem rendszer terén.

Az első lehetőség 2,08 KW  napelem rendszer, ami 2300 – 2500 KWH várható éves termelést jelent. 88 db Amerisolar 260W polikristályos napelemből készül, amire 30 év garancia van! Ami nagyon fontos még, az az inverter, hiszen mondhatjuk azt is, hogy ez a napelem rendszer lelke. Tehát az inverter egy olyan kiegészítő, amivel semmiképp sem érdemes spórolni. A prémium minőségű, osztrák Fronius inverterre is 5 év garancia jár, ám ez tovább is kiterjeszthető akár 25 évre is. A K2 Systems német napelem tartószerkezetek szintén kedvez a garancia terén, ugyanis itt 15 évről beszélhetünk. Minden kiegészítő alapos és precíz kivitelezést és beszerelést nyújt az érdeklődőknek, ráadásul csatlakozási tervdokumentáció és teljes körű engedélyeztetési ügyintézés is benne foglaltatik az árban. Ezen napelem rendszer várható megtérülési ideje 7-8 év köré tehető.

A másik lehetőség a 3,12 KW napelem, 3400 – 3700 KWH várható éves termeléssel. Ez esetben 12 db Amerisolar 260W polikristályos napelem kerül telepítésre, melyre szintén 30 éves garancia jár. A Fronius inverter ebből az ajánlatból sem hiányozhat, elvégre egy minőségi és profi cég csakis a legjobb kiegészítőkkel dolgozik. Ugyancsak a német K2 napelem tartószerkezet kerül a háztetőre, amire a 15 éves garancia ismét jár. Minőségi, UV-álló szolár vezetékeket, valamint korrózióálló, speciális MC-4 szolár csatlakozókat kap még a pénzéért. Biztosítva van a teljes körű PE földelés, valamint a készre szerelt elosztószekrény, teljes AC/DC védelemmel ellátva. Az engedélyeztetési ügyintézést pedig ebben az esetben is a cég munkatársai végzik. Ugyancsak 7-8 év megtérülési időre lehet számítani.

A napelem támogatás lehetőségei összefoglalva

A fentiekből is látszik, hogy egy napelemes rendszer várható megtérülési ideje, mérettől függetlenül 7-8 évre tehető, napelem támogatás megnyerése nélkül! Számításba kell venni napelemes rendszerbe való beruházás esetén, ha 3-4 évig várunk egy napelem támogatásra, amit nem is biztos, hogy megnyerünk (lévén, hogy nagyon sokan pályáznak minden alkalommal), akkor már félig meg is térülhetett volna a napelem rendszerünk bármiféle támogatás nélkül.

Természetesen, sokkal több lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére, hiszen ennél nagyobb teljesítményű napelem rendszereket is ki lehet alakítani.

Véleményünk szerint, magánszemélyeknek nem sok esélye van napelem támogatás megszerzésére, viszont a vállalkozásoknak annál inkább. Rengeteg napelem támogatás áll rendelkezésre minden évben, főleg a vidéki vállalkozásoknak. Magánszemélyeknek inkább javasolt lakástakarékból finanszírozni a napelem rendszert és inkább azzal csökkentve a napelem rendszer megtérülési idejét vagy az esetlegesen rendelkezésre álló napelemes beruházási hiteleket.

Európai uniós napelem pályázat és európai uniós napelem támogatás

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.