Napelem, napkollektor kisokos – Öt kérdés, öt válasz

Napelem napkollektor kisokos, mi a különbség, öt tévhit

Bizonyára már Ön is hallott a napelemekről, napkollektor, azok számtalan pozitív hatásáról, közkedveltségükről, előnyeikről és főbb jellegzetességeikről. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezeknek az eszközöknek a közelebbi megismerését mindenképp érdemes elsajátítani, ugyanis a rohamos fejlődésüknek köszönhetően még elterjedtebbé válnak, és megeshet, hogy a közeljövőben átveszik a tradicionális, fosszilis tüzelőanyagokra épülő energiatermelők szerepét. E cikkünkben öt olyan kérdésre szeretnénk világos választ adni, amelyeknek köszönhetően még jobban meg lehet ismerni a napelemeket és napkollektorokat.

  1. Kezdetben tisztázzuk, hogy pontosan mennyit is süt a Nap, és ebből mennyit lehet az energiatermelést tekintve felhasználni. Nos, fontos tudni, hogy a napelemek teljesítményét számtalan szempont befolyásolja. Ahhoz, hogy a nap sugárzását elektromos árammá alakítsa, fontos tényezőnek minősül az eszköz típusa, a sugárzás intenzitása, hossza, és természetesen a napsugarak beesési szöge. Hazánkban a legnaposabb résznek a Duna-Tisza közötti terület nevezhető, mely kétezer óra/év napsütést garantál. A legkevesebb napsütésre a Alpokalja terület nevezhető, amely csak egy ezernyolcszáz óra/év napsütést tud biztosítani. Egy átlagos családi ház tetejére épített napelem mindenképp biztosítani tudja a kellő energiát, és megeshet, hogy az egyik esetben elegendő egy két kW-os, máshol pedig már egy ennél nagyobb, 4 kW-os szükségeltetik. Ugyanis ezeket tekintve a déli irányba tájolt, kis dőlésszögű rendszerekből Nyugat-, és Észak-Magyarországon kétezer és háromezer kWh, a déli területeken pedig kétezer ötszáz és háromezer ötszáz kWh energia nyerhető.Napelem napkollektor kisokos, tévhitek, mi a különbség
  1. Második kérdésként megválaszoljuk, hogy pontosan mi is a különbség a napelem és a napkollektor között, ugyanis gyakran megesik, hogy ezt a két eltérő fogalmat összekeverik. Tudni kell, hogy a napelem az fotovillamos elven működik, tehát a nap energiáját félvezető és egy nagyobb, hatékonyabb generátor segítségével alakítja villamos energiává. Ezzel szemben a napkollektor nem villamos energiát generál, hanem hőt, melyek szintén a napsugarak segítségével teszi meg. A napkollektor felhasználását tekintve a fogyasztó áram igényeinek kiváltására felel meg, míg a napkollektor legtöbb esetben inkább a használati meleg víz előállításra és fűtésre alkalmazzák.
  1. A napkollektort, napelemet tekintve az egyik legtöbbet emlegetett kérdés a megtérülési időre vonatkozik. Minden egyes jövendőbeli tulajdonos, beruházó azt szeretné tudni, hogy mennyi idő alatt térül meg a szerkezetek ára. A kereskedők, szakértők a megtérülési időt tekintve hat és tíz év közötti időt mondanak. Mindemellett a kereskedők, forgalmazó cégek a garanciát akár tizenöt évre is biztosítani tudják. Ám az is megeshet, hogy egyes cégek huszonöt évre is garantálják a biztonságos, hibamentes működést. Sok példa van rá, hogy ez alatt a huszonöt év alatt a szerkezet akár húsz évig is eredeti hatásfokon fog majd dolgozni.
  1. Gyakran arra a kérdésre keresik a vevők, potenciális vásárlók a kérdést, hogy abban az esetben is előnyösnek bizonyul a napelem, napkollektor, ha a Nap nem süt. Ez a kérdés csakis a fotovoltaikus rendszereket érinti. megeshet, hogy nem egyezik meg teljes mértékben a fogyasztás az éppen megtermelt energia mennyiségével. Természetesen a termelés éjszaka a nullával egyenlő, és a fogyasztás is minimális. Ám délben a termelés akkor is lehet maximális, ha épp nincs otthon senki. Épp ezért a hálózatra került plusz energia este, amikor a fogyasztás megnő, és a termelés kisebbé válik, nyugodtan kimeríthető.
  1. Gyakori kérdésnek minősül a napelemek, napkollektorok megvédése is. Sokszor kérdezik, hogy kell-e egyáltalán védeni e eszközöket a villámtól vagy akár a jégveréstől. A napcella védelme és karbantartása különösebb odafigyelést nem igényel. A villámcsapás ellen a lakóingatlan érdemes védelemmel ellátni, ugyanis a napelem ilyen igényeket nem követel meg. Sőt, a havat sem kell lapátolni róla, sőt, a vegyi alapon funkcionáló öntisztító rendszert sem kell évente többször ablakmosóval letisztítani. Még a középkategóriás napelemeket tekintve is adott, hogy a gyártás során olyan biztonsági üveggel látják azt el, amely akár a három centiméteres átmérőjű jégdaraboktól is védelmet jelent a becsapódásukat tekintve. Ez az egész rendszer csupán egy egyfajta rutinellenőrzést igényel, amely során a villamos rendszer csatlakozóit, és a rögzítő elemeit vizsgálják meg.

Ez a válasz leggyakrabban feltett kérdésekre, talán még világosabbá teszi, hogy mennyi előnyt nyújt a napelem és napkollektor azoknak, akik mellettük döntenek. Ám ezek mellett fontos kiemelni azt is, hogy teljes mértékben környezetbarát jelleggel bírnak, és semmiképp sem károsak az ökoszisztémára. Nem is kérdéses, hogy a jövőben a napkollektor és a napelem egyre elterjedtebbé és hatékonyabbá fog válni.

Tekintse meg egy békéscsabai napelem rendszer telepítésünket!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.