Napelem megtérülés könnyen kiszámítható. Számoljunk együtt!

Napelem megtérülés azaz a napelem rendszerek megtérülési ideje.

A napelem rendszer bizonyára Önnek is csábító berendezés, hiszen valószínűleg ismeri már a számos előnyt, ami a telepítésével jár. A leggyakoribb kérdés, ami a vásárlás előtt felmerül az emberekben az, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés. Cikkünkben a napelem megtérülés számításait és feltételeit ismertetjük.

Napelem megtérülés magánszemélyeknek

Természetes, hogy mindenki azt szeretné, hogy a lehető leghamarabb visszanyerje a pénzt, amit a rendszerbe fektet. Ez azonban több tényezőtől is függ. Általában viszont elmondható, hogy manapság egy napelem megtérülés magánszemélyeknek 7-8 év körül van. Mit jelent ez? Annyit, hogy egy évi, átlagos 12.000 Ft-os havi villanyszámla kiváltásához nagyjából egy bruttó 1.200.000 Ft-os napelem rendszerre van szükség. Ezeket az adatokat felhasználva megállapíthatjuk, hogy a villamos energia felhasználás, napelem rendszer nélkül évente 144.000 Ft-ba kerül. Biztosan szívesebben költené másra ezt a pénzt, hiszen nem egy apró, jelképes összegről van szó. A napelem telepítését követően biztos lehet abban, hogy ez az összeg a zsebében marad, ugyanis a berendezés állítja majd elő Önnek a villamos energiát, a napenergia felhasználásával. Így, a fenti adatokra alapozva a napelem rendszer megtérülési ideje 8,3 év lesz.

A villamos energia ára folyamatosan növekszik

Azt még érdemes tisztázni, hogy a fenti kalkuláció nem tartalmazza a villamos energia árának növekedését. Az elmúlt 10 évben ugyanis ez az összeg megduplázódott. Miután ezt a szempontot is figyelembe vettük, megállapítható, hogy magánszemélyeknek a napelem megtérülés körülbelül 7 év lesz. Úgy is nézhetjük ezt az egészet, hogy a napelem rendszer telepítésének köszönhetően előre kifizetjük a villanyszámlát, 7 évre. Tény, hogy nem kevés pénzről van itt szó, és a napelem támogatás is főként a vállalkozásoknak kedvez, ám ha sikeresen települt ez az energiatakarékos berendezés, akkor többet soha nem kell villanyszámláért fizetnie. Arról nem is beszélve, hogy a napelemnek nemcsak anyagi téren vannak előnyei, hanem a környezetvédelemben is fontos szerepet tölt be.

A napelem rendszer működése során nem szabadulnak fel káros anyagok, amelyek rossz hatással vannak a környezetünkre. Így, felelősségteljesen élhet és egy jobb jövőt biztosíthat a következő generációnak. A napelem körülbelül 30 éves garanciával rendelkezik. Tehát biztos lehet abban, hogy a karbantartásra és szerelésre sem kell sokat költenie a telepítés után.

Az sem kizárt, hogy sokan az elektromos fűtési rendszert is napelemmel szeretnék ellátni. Ilyenkor még egy pozitívum, hogy a gázért sem kell fizetnie és nyugodtan ki lehet köttetni a gázórát. Továbbá egy fúrt kút is segíthet abban, hogy részben független legyen a szolgáltatóktól, valamint az ezzel járó árváltozásoktól is. A rezsi sokszor igen megterhelő anyagilag a családi házaknál, ráadásul havi szinten ez nagyon felgyűl és kellemetlenséget is okoz. Viszont a napelem rendszerrel elérhető, hogy az ingatlannak ne legyen rezsije.

Tehát, ha családi házra keresi a napelemet, akkor 7-8 éves megtérülési idővel kell számolnia. Viszont nagyon fontos az is, hogy szakértő végezze el a feladatot és a megfelelő körülmények is biztosítva legyenek. Ezeket a szempontokat figyelembe véve, íme egy konkrét ajánlat, amit a cégünktől is igényelhet.

Nézzünk egy konkrét napelem ajánlatot

Az egyik ideális opció a 2KW napelemes rendszer, mely kicsivel több, mint nettó 1.000.000 Forint. Ami az éves várható termelést illeti, megfelel a havi 12-13.000 Ft-os villanyszámla kiváltására. A napelem rendszer 8 darab Amerisolar polikristályos napelemből tevődik össze, amire 30 év garanciát biztosít a gyártó. Ami pedig az invertert illeti, 5 év garanciával rendelkező Fronius márkát kap a pénzéért. A Fronius az egyik legjobb minőségű inverter, amit csak választhat. Az osztrák márka világhírűvé nőtte ki magát, így nyugodt lehet abban, hogy remekül választ. A napelem tartószerkezethez is 15 éves garancia tartozik, és ez a K2 Systems, német márkát foglalja magában. A rendszerhez tartozó, többi kellék:

  • Minőségi, UV-álló szolár vezetékek
  • Korrózió álló, speciális MC-4 solar csatlakozók
  • Teljeskörű PE földelés (beleértve a földelési anyagokat, vezetékeket és a földelő szondát)
  • Készre szerelt elosztószekrény AC/DC védelemmel
  • Csatlakozási tervdokumentáció, valamint engedélyeztetési ügyintézés
  • Kétirányú mérő csere, beüzemelés
  • Természetesen a precíz és szakszerű kivitelezés sem maradhat el, ugyanis ez létfontosságú a teljesítmény sikerességét illetően

Nyilván ez csak egy lehetőség a sok közül, ugyanis különféle teljesítményű napelemeket is választhat. Azonban mindenképp olyan cégre bízza a feladatot, amelyik megbízható, referenciákkal is rendelkezik és minden kérdésére szakszerű, kielégítő válasszal tud szolgálni.

Napelem megtérülés vállalkozóknak

Mint azt már előző cikkeinkben is említettük, vállalkozók esetében a megtérülési idő még kevesebb, hiszen több napelem támogatás áll a rendelkezésükre, mint a magánszemélyeknek. Amikor pedig a vállalkozói napelem megtérülésről van szó, körülbelül 5 évre lehet számítani. Amennyiben a vállalkozónak van ÁFA bevétele, akkor a cégének megvásárolt napelemes rendszer után csak az ÁFA különbséget kell kifizetni. Szintén fontos itt megemlíteni, hogy a napelem rendszer berendezés számvitelileg amortizálhat, így a értékcsökkenés leírható. A villamos energia pedig igen drága, az ár ráadásul folyamatosan csak emelkedik. Itt lép érvénybe szintén a fent említett előny, aminek köszönhetően kiválthatja a villanyszámlát és a napelem telepítése után nem kell többet a számlákra költenie.

Egy jó tanács azoknak a vállalkozóknak, akik hatékonyság miatt fejlesztik a gyártósorukat: ilyenkor az a legokosabb, amit tehet, hogy a telephelyet is fejleszti egy napelem rendszerrel annak érdekében, hogy megtermelje magának a gyártáshoz és előállításhoz szükséges energiát. Az sem elhanyagolható szempont, hogy évről-évre több pályázat kedvez a vállalkozóknak, hogy az anyagi támogatás arra ösztönözze őket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. A napelem, mint berendezés, gépi beruházásnak és telephely fejlesztési eszköznek tekinthető, amit számításba vesznek a különféle pályázatok elbírálásakor!

Ami a telephely fejlesztés témáját illeti, olyan támogatást is kifoghat, ami 45%-os, vissza nem térítendő anyagi segítséget takar, vagy akár még 75%-os támogatás is elnyerhető. Ez azt jelenti, hogy aki elnyer egy ilyen pályázatot, az a napelem rendszernek csak körülbelül a felét kell saját maga kifizetnie. Ilyenkor természetesen a megtérülési idő is ennyivel csökken, tehát az  5 évből 2-3 évet nyer.

Sajnos magánszemélyeknek nem kedveznek a pályázatok, de ettől függetlenül érdemes folyamatosan képben lenni az aktualitásokkal. Az viszont kétségtelen, hogy ha nagy ritkán mégis akad valami, ami a magánszemélyeknek van meghirdetve, arra azonnal lecsapnak.

A napelem rendszer előnyei

Mennyi idő a napelem megtérülés?

Mennyi idő a napelem megtérülés?

A napelem megtérülés kiszámításánál, főként a pályázat során elnyert támogatásokat lehet figyelembe venni. De aki egy kicsit is jártas a napelem rendszerben, az biztosan tisztában van azzal is, hogy egy ilyen beruházás nemcsak anyagi hasznot jelent. Egy ilyen energiatakarékos berendezés azt is sugallja, hogy a tulajdonos szeret lépést tartani a technológiával és fontosnak tartja azt, hogy környezetbarát berendezésekbe fektesse a pénzét. Az új technológia folyamatosan arra törekszik, hogy a megújuló energiaforrásokat használja fel.

A napenergia az egyik legjobb példa erre, ugyanis végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre. A napelem telepítését követően pedig ingyenesen juthatunk hozzá. Ehhez persze szükséges a szakember közbenjárása is, mivel nem mindegy, hogyan milyen tájolású a napelem, valamint vannak-e olyan tényezők, amelyek árnyékolják. Nem tanácsos olyan helyre telepíteni, ahol magas oszlop, épület vagy fa árnyékolja a paneleket. Amire ugyancsak ajánlott odafigyelni az, hogy milyen a tető állapota. Nem győzzük hangoztatni, mennyire fontos, hogy ha felújítás előtt van a tető, ne telepítsen rá semmit. Inkább gyorsítsa fel a tetőszerkezet javítását, és csak utána telepítse a napelemet. Ugyanis a napelemeknek minimum 30-40 év az élettartama, tehát a megbízható, stabil és jó állapotú tető is alapelvárás.

Miért jó döntés a napelem?

Az egyik fő szempont az, hogy szinte önálló szolgáltatóvá válhat ennek segítségével. Nem kell többé a villanyszámlára költenie. Természetesen, a környezetszennyezés jelenlegi állapotát tekintve az is nagyon nagy plusz pont, hogy a napelem működése során nem szabadulnak fel káros-anyagok, amelyek szennyezik a levegőt. Nyilván, aki jelentős összeget fektet egy ilyen rendszerbe, annak a garancia is nagyon fontos. Egy megbízható cég legalább 25-30 éves garanciát biztosít az általa forgalmazott napelemekre, valamint 90 százalékos termelési garanciával is ellátja az ügyfélt. Ami pedig a napelem megtérülést  illeti, az évek száma több tényezőtől is függ. De egy biztos: egy napelem rendszer kiváló befektetésnek minősül, mind magánszemélyeknek, mind vállalkozóknak.

Tisztában vagyunk azzal, hogy manapság számos cikket lehet találni az interneten, melyek hol alátámasztják a napelemmel kapcsolatos információkat, hol megcáfolják őket. Ezért is nagyon fontos, hogy megbízható forrásból informálódjon. Olyan céggel érdemes együttműködnie, amely jártas a napelem rendszerek forgalmazásában és telepítésében, valamint referenciákkal is rendelkezik. A jól informáltság tehát mindenképp fontos, mielőtt komoly döntést hozna az energiatakarékos berendezések telepítésével kapcsolatban.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.