Napelem érvek, ellenérvek

Napelem érvek és napelem ellenérvek

A napelem előnyei és vegyünk-e eladó használt napelemet?

Fotóvillamos energiahasznosítás

Fotóvillamos energiahasznosítás

Rengeteg tudományos színvonalú elemzést olvashattunk már a mögöttünk hagyott jó másfél évtizedben arról, hogy a napenergiáé a jövő. Mindenütt elmondják, hogy a technológia fejlődése a huszadik század második felére jutott arra a szintre, amely a napenergia széles körben való aktív hasznosítását teszi lehetővé fototermikus illetve fotovillamos módon, az erre a célra kifejlesztett napkollektor és napelem segítségével. Az elemzések minden esetben felteszik a költői kérdést: Miért érdemes a napenergiával foglalkozni? Szinte halljuk is a gyakran ismételt választ: Mert a Nap hihetetlen mennyiségű energiát sugároz a földre – a Föld népessége által egy év alatt felhasznált mennyiség hatezerszerese – és mindezt ráadásul teljesen ingyen. Tény, hogy a megújuló energiaforrások között a napenergia mutatja a legszembetűnőbb fejlődést. A fotovillamos rendszerek és napkollektorok elterjedése ráadásul nem csak globálisan mutat a korábbiakhoz képest hatalmas előrelépést, ugyanis Magyarországon egyre többen döntenek alkalmazásuk mellett.  A környezettudatosság mellett nem kevés érv szól mellette, ráadásul a háztartások kiadásainak csökkentésében rengeteg pozitívummal kecsegtet. A fosszilis energiaforrások hatékonysága mellett kiállók régóta hangoztatnak olyan érveket, amelyek megkérdőjelezik a megújuló energiaforrások leginkább fejlődő ágának előnyeit. Ezzel részint negatívan hatnak a napenergia aktív felhasználásának mind szélesebb körben való terjedésére, másrészt az információrengetegben táptalajt adtak a napelem rendszerek mellett és ellen állást foglaló parttalan vitáknak. Vegyük tehát „madártávlatból” sorra a napelemekkel kapcsolatban felmerülő legáltalánosabb kérdéseket. Megéri- e napelemes rendszerbe beruháznunk?  Mielőtt ezt megtennénk érdemes néhány gondolat erejéig körbejárni a ma is napirenden lévő igen aktuális kérdést: érdemes-e használt napelemet vásárolnunk?

 

Használt napelem költséghatékonyan…

Csábító, de megéri?

Az elmúlt években egyre több olyan hirdetéssel találkozunk az online felületeket, amelyek általában alig használt, esetleg néhány évig valamely fejlett nyugati országban funkcionáló napelemet hirdetnek. A hirdetésekből persze adódik a kérdés: Miért válna meg egy nyugat-európai ember a negyedszázadra szóló befektetésétől néhány év után? Nyilvánvaló, hogy ezekben az esetekben többnyire jó másfél évtizede használatban lévő napelemes rendszerekről van szó, amely egyébiránt a panelek alján leolvasható azonosító számból ki is deríthető. A használt napelemes rendszerek megvásárlását nemcsak „félidős” voltuk, illetve hosszú távú használhatóságuk bizonytalansága miatt kell kerülnünk, hanem azért is, mert már nem garanciálisak. Várható továbbá a nagyságrendekkel kevesebb megtermelt áram, ezáltal a hosszabb megtérülési idő. Ha napelem telepítését tervezzük családi házunk energiaköltségeinek csökkentésére, mindenképpen új rendszerbe történő beruházással tegyük.

A napelem felhős időben is elektromos energiát termel…

Nyilvánvaló, hogy a napelemes rendszerek által megtermelt áram mennyisége függ a napsütéses órák számától. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a napelemes rendszerek a legtöbb áramot a derékszögű beesési szögben érkező közvetlen napsugarak fényénél termelik, ám az energiatermelés felhős időben sem áll le a fény állandó jelenléte miatt. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a napelemes rendszerek felhős időben is abszolválni tudják a 60-85 %-os energiatermelést.

 

Élettartamának lejárta előtt bőven megtérül a bekerülési költsége…

 Nem csekély azoknak a tábora, akik szerint a napelem drága. A napelem modul gyártására specializálódott hazai és nemzetközi cégek átlagosan 25-30 év élettartamra nagyjából 80%-os teljesítménygaranciát vállalnak. Igaz, nem kifejezetten olcsó energiaforrásról van szó. Ám tény az, hogy a napelemek ára a mögöttünk hagyott évtizedben jelentős csökkenést mutatott és nincs okunk a tendencia további folytatódásában való kételkedésre. A mögöttünk hagyott évtized támogatási pályázatai révén több napelemet gyártó vállalkozás is beindult Európában. A termelési arány ugyan nem gyors ütemben, de folyamatosan nő, ami a napelemes rendszerek előállítási költségeinek csökkentését is eredményezheti.

 

Az áramszolgáltató kedvező áron átveszi a megtermelt áramot…

 Többen úgy vélik, hogy a napelem rendszer által előállított áramért az energiaszolgáltató nem fog eleget fizetni, pontosabban azt csak nagyon alacsony áron veszi át. Kevesen tudják, hogy az eljárást törvény szabályozza, amelynek értelmében 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy akár nullára csökkenthetjük a villanyszámlánkat, hiszen amennyi villamos energiát megtermelünk, annyit át is kell vennie az áramszolgáltatónak. Különösen fontos tehát, hogy minimum akkora teljesítményű napelemes rendszert válasszunk, amekkora képes háztartásunk teljes fogyasztásának fedezésére. Amennyiben a napelemünk teljesen lefedi az általunk igényelt fogyasztást, akkor semmilyen anyagi kötelezettséggel nem fogunk tartozni az áramszolgáltató felé.

 

A napelem rendszer minden eleme hosszú élettartamú…

Közismert, hogy a napelemes technológia olyan komplex rendszer, amely a modulok mellett a transzformátorokat, a kommunikációs rendszert, a tartómechanikát, kábelezést, biztonsági földelést, villámvédelmet, transzformátorokat valamint az invertereket is tartalmazza. A napelemek minden eleme hosszú élettartamú, ami a rendszer „szívének” nevezett inverterek esetében szorul csupán némi kiegészítésre.  Az inverter felelős a napelem által előállított egyenfeszültségű villamos energiának, hálózatunknak megfelelő váltóárammá alakításáért. Bár az újonnan vásárolt inverterekre nyújtott garancia általában 5 év, több nívós gyártó is kínál felár fizetése esetén akár 15 éves garanciát is.

Út a függetlenség felé…

Napelem rendszer érvek és ellenérvek

Megéri a napelem?

A napelemes rendszerek hatékonysága ellen szóló érveknek hosszú a sora. Általánosan megállapítható, hogy a kételkedőkben rendszerint a valós tények ismerete nélkül alakul ki az a nézet, miszerint a technológia csupán minimális hatásfokkal járul hozzá a villamos energia termeléséhez. A fotovoltaikus rendszer kiépítése gyakorlatilag egy egyszeri beruházást jelent háztartásunk számára. A napelemeknek köszönhetően nemcsak megspórolhatóvá válnak – legrosszabb esetben nagyságrendekkel csökkenthetők – az ingatlan fűtésre fordított korábbi összegek, de a napelemek jó negyedszázadra ellátnak minket kiszámítható módon tiszta energiával. Mindezt az energiaszolgáltatóktól való függetlenség felé vezető úton.

 

 

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.