Miért kifizetődő a naperőművek használata?

Napenergia hasznosítása naperőmű segítségével, naperőmű kivitelezővel.

A megújuló energiaforrások használata egyre jobban elterjed napjainkban, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az emberiség felismerte, az eddig használt források ki fognak merülni, ráadásul jelentősen szennyezik a környezetet. Mivel a modern ember életmódja rendkívül energiaigényes, már jól látszanak az ezzel járó környezetszennyezés jelei: globális felmelegedés, üvegház-hatás, légszennyezettség. Világossá vált, hogy ha nem változtatunk, előbb-utóbb akkora károkat okozunk a Földnek, hogy élhetetlen lesz.

A megújuló energiaforrások kiváló alternatívát jelentenek, ugyanis rendkívül környezetbarát megoldást nyújtanak, ráadásul végtelenek. Ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy elfogynak, nincsenek készletek, amik egy ideig kitartanak, aztán kimerülnek. A jelenleg használt nukleáris, illetve fosszilis energiaforrásokkal éppen ez a gond: végesek a készletek, és bár nem tudjuk megjósolni, pontosan mikor is fognak kimerülni, az biztos, hogy nem tartanak ki az idők végezetéig. Ez a másik ok, amiért fontos áttérni a megújuló energiára.

A napenergia hasznosítása a legelterjedtebb

A megújuló energiák között a napenergia hasznosítása fejlődik a legdinamikusabban. Ezen belül pedig a napelemekkel való áramtermelés a legjellemzőbb. Áramra van a legnagyobb szükségünk, ennek megfelelően folyamatosan növekszik erre az igényünk. A napenergia különösen alkalmas arra, hogy az emberiség igényét kielégítse ezen a területen, ugyanis nem fogy el, és a környezetet sem károsítja.

A naperőművek használata azért is kifizetődő, mert szakszerű telepítést követően gyakorlatilag nem jár költségekkel: nincsenek mozgó alkatrészek, amik elkophatnak, így csak minimális ellenőrző személyzetre van szükség. A minőségi anyagokból készült napelemek ellenállnak minden környezeti hatásnak, hidegnek, melegnek, hónak és a jégesőnek is. A napelemes erőművek télen és nyáron is képesek villamos energiát termelni. Mindent egybevetve egy nagyon tartós, nagyon jó hatásfokkal működő erőmű létesíthető napelemek felhasználásával.

Magyarország ideális a naperőműveknek

Magyarország számos olyan területtel rendelkezik, ahol kifejezetten érdemes naperőműveket létesíteni, ugyanis az ország adottságai lehetővé teszik, hogy az ilyen beruházások a lehető legrövidebb időn belül megtérüljenek. Miután az árát visszahozta, tiszta hasznot jelent.

Hazánkban átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel lehet számolni, ami egy 0,5 MW-os naperőmű esetén 525-600 megawattóra (MWh) éves előállított villamos energiát jelent erőművenként. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi.

A legelterjedtebb Magyarországon a fotovoltaikus elven működő napelemek alkalmazása, amelyek 2015 végén már 110 MW feletti őszkapacitással bírtak az országban. A magyar fotovoltaikus erőművek többsége háztartási méretű kiserőmű, amikkel a házak tetején lehet találkozni. A tulajdonos áramfogyasztását ezek fedezik, ugyanakkor a villamos hálózatra van csatlakoztatva, így a fölöslegesen keletkezett áramot más fogyasztók is felhasználhatják.

Magyarország legnagyobb naperőművei

Mátrai naperőmű

Mátrai naperőmű

Magyarország legnagyobb naperőműve a Mátrai Naperőmű, ami egy 16 MW kapacitású, összesen 72 480 db polikristályos napelemet magába foglaló fotovoltaikus erőmű. 2015 októberében helyezték üzembe hivatalosan, az Őzse-völgyi zagytér tetején kapott helyet.

Az erőmű által termelt áram átlagosan nagyjából 4 000 háztartásnak elegendő, és a teljes erőmű felügyeletéhez mindössze hat emberre van szükség – ez is alátámasztja, hogy alig kell fenntartási költségekkel számolni.

A mátrai erőműnek köszönhetően jelentős csökken az import szükségletünk energiahordozók terén, ugyanakkor a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés részarányának teljesítéséhez nagyban hozzájárul. Mindemellett mintegy 24 ezer tonnával csökkenti a hazai CO2-kibocsátást.

A Pécsi Naperőmű

Pécsi naperőmű

Pécsi naperőmű

A Pécsi Naperőmű szintén fotovoltaikus erőmű. Összesen 10 MW kapacitású, amely nyolc, egyenként 1,25 MW-os modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, így több mint 38 000 napelem panelt foglal magában, és több mint 10 hektáron terül el. Az egyes mezők önálló működésre is képesek.

A naperőmű 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes egy évben, ezzel is tovább csökkentve Magyarország fosszilis energiafelhasználását, ezáltal a káros-anyag kibocsátás mértékét is: évi 15 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki a naperőműnek hála.

További jelentős magyar naperőművek:

  • Pécsi naperőmű 10 MW (2016)
  • Sajóbábonyi naperőmű 0,5 MW (2016)
  • Bojti naperőmű 0,499 MW (2015)
  • Sellyei naperőmű 0,499 MW (2013)
  • Szombathelyi naperőmű 0,385 MW (2016)

Növekedés várható a jövőben Magyarországon

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) 2016 decemberében beérkezett beadványok számából ítélve igen jelentős növekedés várható a naperőművek számát illetően, legalábbis a 0,5 MW teljesítménynél kisebbek terén. A MEKH-hez ugyanis 2016 decemberében mintegy 2000 átviteli kérelem érkezett be: hogy ez mekkora emelkedés, az abból látható igazán, hogy 2015-ben összesen 65 kérelmük volt. A beadványok nagy része a napelemes kiserőműveket érinti.

A naperőművek számának folyamatos növekedése azzal is indokolható, hogy az Európai Unió által biztosított források között kiemelt szerepet kap a megújuló energia alapú beruházások támogatása, hiszen közös cél, hogy Európában csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Ráadásul a napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken, ami könnyebben elérhetővé teszi őket.

Ez azért is jó hír, mert bár valóban jelentős a növekedés, Magyarország azért el van maradva a naperőművek számának tekintetében Nyugat-Európától.

Az utóbbi években ugyan több nagyobb teljesítményű naperőmű is épült Magyarországon különböző forrásokból, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezek az erőművek csak magyar viszonylatban számítanak nagynak. A legnagyobb erőművünk, a Mátrai Naperőmű a maga 16 MW kapacitásával is csupán töredéke a legjelentősebb, 500 MW feletti teljesítményű óriás naperőműveknek (Longyangxia Dam, Solar Star, Charanka).

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.