Miért is gazdaságos a napelem?

Megéri-e a napelem rendszer, napelemek. Gazdaságos napelemek

Az elmúlt évtizedben egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé, lemondván a fosszilis energiaforrásokról. Ennek a döntésnek nem csak a Földünket érintő pozitív visszhangja lesz, hanem minden egyes beruházó számára anyagilag is kielégítő megoldásnak bizonyul. És hogy ez miért ennyire biztos? Egyik oka az, hogy a megújuló energiaforrások egyre nagyot ternek, és egyre több kísérlet folyik azért, hogy a lehető leghatékonyabbak és leggazdaságosabbak legyenek. Talán a legtöbb figyelmet a napenergia kapja, és az azt kitermelő berendezések, többek között a napelem. Rengetegen döntöttek úgy, hogy függetlenné válnak az áramszolgáltatótól, illetve egy környezetbarátabb irányba haladnak tovább, és választották a napelemet. Ám sokan még mindig tétováznak, arra gondolva, hogy nem elég gazdaságos a napelem, és rengeteg időt vesz igénybe a megtérülési idő. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre szeretnénk világos válaszokat adni.

Napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer előnyei: ingyen elektromosság

Fontos kiemelni azt, hogy a napelem egy olyan beruházást takar, amely pénzügyileg igenis kifizethető és megtérülendő befektetés, mely hosszú távon is effektív, adómentes megoldásnak bizonyul. Először is a megtérülési időt kell jobban szemügyre venni, melyben fő szempont a a rendszer kiépítésnek költsége és a várható energiamegtakarítás. Ezen belül pedig fontos szerepet kap a napelem ára. A napelemes rendszerek megvalósításának költsége 1 kW beépített teljesítményre vonatkoztatva körülbelül 550 ezer forint. Ez bruttó rendszerár, valamennyi szükséges anyaggal, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt. A kisebb rendszerek fajlagosan drágábbak, a nagyobb rendszerek olcsóbbak. Ha az árat tisztáztuk, akkor rögtön meg kell vizsgálni, hogy mennyi energiát lehet megtakarítani a napelem segítségével. Ideális déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén az 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer közelítően évente 1100 kWh villamos energiát termel. És hogy ez az árat illetően mennyit takar? Az előbbi két kérdés megválaszolásánál arra fókuszáltunk, hogy a napelemes rendszer hálózatra való visszatáplálás mellett üzemel. A fenti beruházási költségek és éves energiahozamok is csak ebben az esetben érvényesek. E tekintetben, ha az éves termelés nem haladja meg a fogyasztást, a szolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát, ahogy mi vételezzük azt a hálózatból. A lakossági A1 normál árszabás szerint jelenleg bruttó 37,56 Ft/kWh villamos energia árra számíthatunk. De akkor mennyi is a megtérülési idő? Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudjuk kiszámolni, ha az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztjuk a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia árával. A megtérülési idő 1 kW beépített teljesítményű napelemes rendszerre vonatkoztatva, átlagosnak tekinthető 500.000 Ft bruttó beruházási költség és 1100 kWh éves villamos energia megtakarítás esetén, tehát 500.000 Ft / 1100 kWh/év * 37,56 Ft/kWh = 13,1 év. Első közelítésben tehát azt kaptuk, hogy egy hálózatra tápláló napelemes rendszer a jelenlegi áramár mellett megközelítőleg 13 év alatt térül meg. Az egyszerűsített számítás során nem vettünk figyelembe egy sor lényeges tényezőt. Nagyon fontos számolni az energia ár változásával, a karbantartás költségeivel és a napelemek bizonyos fokú teljesítménycsökkenésével is. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy egy napelemes rendszer mennyivel jövedelmezőbb, mintha a beruházás költségét bankbetétben helyeznénk el. Lényeges, hogy a beruházáshoz igénybe vettünk-e állami támogatást. Mindezeket az úgynevezett annuitás módszerével végzett számítás során vehetjük figyelembe. Az itt nem részletezett számítás során a fenti értékek felhasználásával valamivel rövidebb 12 éves megtérülési idő adódik.

Napelemek előnyei, napelem rendszerek előnyök

Napelemek előnyei, tiszta, szennyezésmentes környezet

Ezeket tudva talán már egyszerűbb lesz a döntéshozás, és egyre többen választják már az igenis gazdaságosnak nevezhető napelemet. De sokszor nem az anyagiak jelentik a fő érvet, hanem az a tény, hogy az amúgy is környezetileg megterhelt Földünk számára olyan rendszereket biztosítunk, ami nem csak számunkra jó, hanem az ökoszisztémát illetően se rendelkezik negatív hatásokkal. Szerencsére egyre többen veszik figyelembe ezt a kimagaslóan fontos érvet, és döntenek a napelem mellet, mely a napenergitá, mint az egyik leghatékonyabb megújuló energiaforrást, hasznosítja.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.