Mi a teendő a napelem rendszer telepítése előtt?

Napelem rendszer telepítése

Mivel egyre többen választják a napelemes rendszereket, hiszen rájöttek a szerteágazó pozitívumokra, teljesen világos, hogy nagyon sok emberben megfogalmazódnak bizonyos kérdések erről a témáról. Nagyon sok előnyről hallhatunk és olvashatunk, sőt, még a hátrányokról is találhatunk információkat, de nehéz eldönteni, hogy kinek lehet hinni, és kinek nem. Annak érdekében, hogy egy racionális kép legyen előttünk, szeretnénk végigmenni néhány fontos ponton, amiket ajánlatos szemmel tartani a napelem rendszer telepítése előtt.

Mit kell mérlegelni napelem rendszer telepítése előtt?

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a körülmények adottak: sokszor beszéltünk már arról, hogy milyen körülmények között működik optimálisan a napelem rendszer. Ezt mindenképp azelőtt kell tisztázni, mielőtt még elkezdenénk az első lépéseket. Tehát az árnyékolás terén igyekezzünk a minimálisra törekedni, a tető állapota legyen jó, a beesési szögeket nagyjából tartsuk be, és ami ugyancsak fontos: tudjuk meg, hogy mennyi áramot fogyasztunk egy hónap alatt, és győződjünk meg arról, hogy a napelemekkel körülbelül ugyanennyi mennyiséget elő tudunk állítani havonta. Persze ez sok-mindentől függ, de ha már felmértük a környezeti szempontokat, akkor nagyjából meg lehet állapítani, hogy a biztosított körülmények között milyen mértékű villamosenergiát termel napelem rendszerünk.

Tipp: természetesen minden háznál más és más az energia mennyiségének igénye. Ha egy népes családról beszélünk, sok gyerekkel,, akkor számolnunk kell azzal, hogy az energia szükségletünk növekedni fog. Azonban ha a gyerekek már kirepültek a fészekből és megengedhetjük magunknak, hogy energiatakarékos berendezéseket, égőket és egyéb módszert használjunk, akkor csökkenteni tudjuk a fogyasztást. Épp ezért, kérjük ki egy szakértő tanácsát és véleményét, és számoltassuk ki az eltervezett energiamennyiség szükségletét, figyelembe véve a fent említett szempontokat (energiatakarékos életmód elkezdése).

A napelemek tájolása

Szórt és direkt napsütés aránya a napelemek esetében

Szórt és direkt napsütés aránya a napelemek esetében

Ne higgyünk a mítoszoknak: nagyon elterjedt az a felfogás, hogy a napelem rendszerek csak a déli, dél-nyugati tájolású tetőkön működik. Ez nagyon sok embert elbizonytalaníthat, és sokan lemondanak a telepítésükről. Tény, hogy az ideális tájolás valóban a fent említett déli tájolás, azonban mindenképp szeretnénk tisztázni, hogy a rendszer képes elektromos áram előállítására, legyen szó dél-keleti, vagy akár észak vagy észak-nyugati tetőkről is és néhány plusz napelemem telepítésével, kompenzálható a nem ideális tájolásból fakadó teljesítmény differencia. Ha tehát valaki el szeretné venni a kedvét a napelemektől ezzel az érvvel, akkor bátran álljon ki amellett, hogy a napelemek képesek elfogadható eredményt nyújtani más feltételek mellett is, mivel a napelemek már a szórt fényt is hasznosítják.

Mindenkinek, pontosabban minden háznak más és más az energia szükséglete. Így hiba lenne azt állítani, hogy csak dél-nyugati tájolású tetőre éri meg telepíteni a rendszert. Annak érdekében, hogy biztosan ki tudja használni a napenergia nyújtotta mennyiséget, tegyen úgy, ahogy feljebb említettük: készítsen el egy viszonylagos energiafogyasztási tervet, és a szakértő segítségével állapítsák meg, hogy milyen mértékű teljesítmény képes előállítani a szükséges villamosenergiát.

Napelem adó?

Plusz adót jelent a napelem rendszer telepítése? A válasz egyszerű és rövid: nem. A napelemek telepítése során nem fogják ismét felmérni a területét, hiszen nem egy szobabővítésről vagy más építési kiegészítésről beszélünk, hiszen nem nő meg a területünk nagysága. A háztartási méretű (50kW alatti) napelem rendszerek nem építési-engedély kötelesek. Bár 5kW felett, 2017 Áprilisától kezdve, a szolgáltatóknak joguk van elosztói teljesítmény hozzájárulást kérni a napelem rendszer után, ez jelen pillanatban is 0 Ft. De nem kell ettől megijedni mivel ezt a költséget a megtermelt plusz többlet energiából fogják levonni.

Napelem biztosítás

Amiről kevesen beszélnek: a biztosítás. Ne higgye azt, hogy azért olvashat ilyen keveset erről a témáról, mert nem fontos. Épp ellenkezőleg: nagyon is szükséges egy alapos biztosítás kötése a rendszerünkre, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor vesszük hasznát. Legyen szó egy tűzről vagy más káros tényezőről, a biztosítás megkötése mindenképp szükséges, mivel a napelem rendszerünk normál esetben évtizedekig fog nekünk energiát termelni (pl.: a napelemekre 25-30 év gyártói garancia érvényes típustól függetlenül)! Már a tervezés folyamatában meg kell beszélni a kivitelezővel vagy biztosítóval a biztosítási lehetőségeket, hiszen az olyan szempontok, mint a különböző tartozékok ellopása vagy megkárosodása a biztosító hatáskörébe tartoznak.

Napelem telepítésre a megfelelő kivitelező/forgalmazó

Győződjünk meg arról, hogy kapunk garanciát: itt főleg a panelekről és az inverterekről beszélünk. Átlagosan 25-30 év közötti biztosítást kapunk a panelekre, és 5-10 évnyit alapból az inverterekre (az inverterek garancia idejét ki lehet bővíttetni). Amit azonban kevesen tudnak, hogy a kivitelező a munka minőségére is biztosítást kellene adjon. Mit jelent ez? Röviden annyit, hogy nem okoz kárt például a tetőszerkezetben, vagy nem indít el olyan folyamatokat, amelyek évek múlva komoly rongálódást eredményezhetnek. Fontos! Ezek nem fedezik a lopást vagy az olyan baleseteket, mint például a tűz. Tehát a fent említett biztosítást ismét csak hangsúlyozni tudjuk.

Ha attól fél, hogy a panelek rongálják a háztetőt: amennyiben a munka rendesen el van végezve és a telepítés szakértő által történik, nem kell ettől tartania. Mi több: az a tetőrész, ahová a napelemek be vannak szerelve, jobban védve vannak a szélsőséges időjárási körülményektől. Ugyancsak pozitívumként említhető meg, hogy azok a szobák vagy szobarészek, amelyek pontosan a napelemek alatt találhatók, hűvösebbek lesznek nyáron, és melegebbek télen. Nagyon sokat spórolhatunk azzal, hogy megfelelően és logikusan telepítjük be a rendszerünket.

Érdeklődjük meg, hogy nagyjából mennyi ideig használható a napelem: átlagosan a napelem rendszer 30, vagy akár 40 évig is optimálisan képes működni. Ha azt gondolja, hogy évről évre csökkenni fog a hatásfoka és a teljesítménye, akkor van benne egy kis igazság. De tudja, hogy mennyivel kell számolnia? Csupán egy fél százaléknyi, tehát 0.5 százalékos csökkenésről beszélhetünk évente! Mindezt meg sem érezzük, ha elvégezzük a szükséges karbantartást, ami annyiból áll, hogy időnként megtisztítjuk a paneleket a portól, a levelektől vagy egyéb szeméttől.

A napelem telepítés fő szempontja a tetőtípus

Napelem rendszer telepítése lapostetőre

Napelem rendszer telepítése lapostetőre

Végezetül pedig lássuk a tető típusát: bizonyára gondolt már arra, hogy a napelemek ára attól is függ, hogy milyen tetőre szeretné telepíteni. Ez így igaz. Mivel sokféle tetőről beszélhetünk, a napelemek típusa is különbözik, hiszen nem lehet mindegyiket ugyanolyan jól telepíteni a különböző tetőkre. Napelem rendszer telepítése lapos tetőre például egy külön téma, ugyanis itt egy kifejezetten erre a célra gyártott napelem rendszerről beszélhetünk, aminek más a telepítési módja, mint a többinek. Ebben a témában egy profi napelem telepítő/forgalmazó cég tud a legjobban segíteni, hiszen fel kell mérni a helyzetet és a munkálatokat, amivel a beszerelés jár. Ez a szempont azért is fontos, mert a napelemeket úgy kell beszerelni, hogy a legrosszabb időjárásban is stabilan és hatékonyan maradjon meg a tetőn. Tehát egy nagyobb vihar vagy egy erős szél nem jelenthet gondot egy olyan tetőn, amelyikre profi módon lettek felszerelve a napelemek.

Amennyiben komolyan fontolja azt, hogy szeretne áttérni az energiatakarékos berendezésekre, a napelemet teljes mértékben az első helyre szeretnénk tenni. Számos előny származik a telepítéséből, és az árak terén is azt kell mondanunk, hogy az utóbbi években jelentősen csökkentek. Érthető, hogy mindenki szeretne jól informált lenni a témában, mielőtt bármire is elkezdene költeni. Épp ezért szeretnénk a fent említett szempontokat a figyelmébe ajánlani, és amennyiben úgy dönt, hogy elkezdi a telepítést, keressen fel egy olyan szakértő céget, amely a segítségére lehet minden lépésben.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.