Melyik a legjobb napelem vagy legjobb napelem márka?

Közzétette: | február 23, 2017 | Megújuló energia magazin, Napenergia | 4 hozzászólás
Melyik a legjobb napelem? Melyik a legjobb napelem márka?

Mivel számos, pontos információ áll a rendelkezésünkre a napenergiát illetően, ezért könnyedén meg lehet állapítani, hogy egy napelem rendszer telepítése, optimális körülmények között, milyen előnyökkel, pontosabban mennyi villamos áram termeléssel jár a befektető számára. Természetesen, az egész folyamat akkor lesz igazán sikeres, ha a napelem minőségét is megfontoltan választjuk ki. Egy rossz minőségű berendezés, bármennyire is jó a tájolása, nem fog olyan kiválóan és hosszú időn át működni, mint egy prémium minőségű változata. Cikkünkben megpróbáljuk bemutatni azokat az érveket, amelyek segíthetnek megtalálni a kedves érdeklődőnek a megfelelő, legjobb napelem típust és a legjobb napelem márkát.

Milyen a legjobb napelem?

Természetes, hogy mindenki olyan napelemet keres, amelyik ismert forrásból származik. Ez lehet egy olyan márka, amit ismerősök is használtak már és pozitív véleménnyel rendelkeznek róla, vagy akár egy olyan is, amiről már sokat hallott vagy olvasott. Egy névtelen napelemet kevesen kockáztatnak meg, főleg akkor, ha nem találnak róla információkat az interneten. A következőkben szeretnénk megemlíteni néhány olyan márkát, ami remekül teljesít és az élettartama is kiváló.

Előtte azonban fontos megemlíteni, hogy manapság szinte minden terméket Kínában készítenek, tehát tény, hogy a napelemek jelentős része is kínai gyártmány. Azonban számos cég azt vallja, hogy az általuk forgalmazott berendezés nem kínai, hanem a legtöbb esetben német modell. Nyilván ezek nem minden esetben valós információk, hiszen a napelem cellák nagyrészt kínai vállalatok keze alól kerülnek ki, vagy egyéb, ázsiai országból jutnak el Európába.  Biztosan Ön is gyakran hallja a „német” napelemeket, viszont nagy valószínűséggel ezek is kínai gyártmányok. Azonban, ami itt valószínűbb eset, hogy a cellák panelre szerelése, valamint összekötése valóban Németországban történhetett.

A kínai napelemek nem jók?

Legjobb napelem márka a TrinaSolar napelem?

TrinaSolar napelem márka

Természetesen, nem azt mondjuk, hogy a kínai gyártmány rossz minőségű. Nagyon sok olyan cég van ott is, amelyik remek minőségű napelemeket készít. A jó válasz titka az, hogy ismert, prémium márkákat kell kiválasztania. Mit takar ez? Főleg olyan gyártó termékeit, amelyek legalább 10 éve piacon vannak, ugyanis probléma esetén érvényesítheti a garanciát. Mivel a konkurencia nagyon nagy a napelem piacon, érthető, hogy nem mindig könnyű a választás. Főleg olyanoknak nem, akik például nem jártasak a napelemekben és nem tudják, melyik márka mit is takar. Az egyik legjobb, amivel érdemes foglalkozni, az a TrinaSolar napelem, hiszen ár/érték viszonylatban remek választásnak minősül.

A másik kínai napelem, ami szintén nagy sikernek örvend és jó minőségről árulkodik, az nem más, mint az AmeriSolar. Ez a márka inkább középosztályba sorolható, viszont nagyon elégedett mindenki a teljesítményével és az élettartamával, annak ellenére, hogy kínai gyártmány.

A minőségi kínai napelem márkák

Amerisolar napelem a legjobb napelem? Amerisolar jó napelem?

Amerisolar napelem márka

Azok a, teljes egészében kínai napelem márkák, amelyek nagy sikernek örvendenek, a következők: TrinaSolar, Amerisolar, Canadian Solar, ET Solar, ReneSolar, Yingli Solar, Jinko Solar, KDM Solar. Továbbá, a máshol összeszerelt, viszont ázsiai országokban készült cellákból előállított panel márkák között megemlíthető a Kioto Solar, LG, Sharp, valamint a Panasonic napelem is. Nyilván nem célunk a kínai termékek népszerűsítése, viszont annak érdekében, hogy az érdeklődők teljes képet nyerjenek a témáról, fontos tudniuk mindent, ami a napelemek készítését és összeszerelését illeti. Tehát, amennyiben a pénztárcánk is engedi, mindenképp érdemes a jó minőségű napelemeket választani.

Az inverter minőségének fontosabb szerepe van!!!

SMA napelemes inverter prémium márka

SMA napelemes inverter prémium márka

Amikor az napelem inverterről van szó, semmiképp sem érdemes trükközni vagy ezen megpróbálni spórolni. Itt már csakis a legjobb modelleket kell választani, ugyanis az inverter komoly igénybevételnek van kitéve, ahányszor csak termel a napelem rendszer. Ez egy olyan, finom-elektronikai műszer, ami nagy teljesítményű tranzisztorokkal és transzformátorokkal van ellátva. Tehát csakis a legjobb minőséget szabad választani. Itt az osztrák Fronius márka jelenti az ideális választást, de a német SMA is ugyancsak a prémium kategóriába tartozik.

A legjobb napelem kiválasztásáról tehát elmondhatjuk, hogy inkább másodlagos szerepe van. Az inverterre kell a fő hangsúly kerüljön. Hogy miért? Mert a napelemek esetében nem igazán van olyan rész, ami elromolhat. Ha pedig mégis felmerül egy gyártási hiba (például a rossz összeforrasztás), akkor az egy év alatt kiderül. Garancia pedig akár 30 évre is lehet a napelemnél, tehát ez nem minősül komolyabb problémának. Az inverter szerepe azonban nagyon fontos, ugyanis ezen alkatrész fő szerepe, hogy az egyenáramot a hálózattal kompatibilis árammá alakítsa. A Fronius teljesítmény, ár és minőség szempontjából is kitűnő napelemes inverter választásnak minősül. Ráadásul erre is van garancia, ami  5 évnél kezdődik. Viszont kiterjeszthető akár 25 évre is.

Fronius napelem inverter fontosabb mint a legjobb napelem márka!

Azonban, aminek szintén központi szerepe van a legjobb napelem kiválasztásánál, az a kivitelező is. Egy megbízható cég nagyon sokat segíthet Önnek és biztosíthatja azt, hogy a beruházása a lehető legrövidebb időn belül fog megtérülni. Nyilván ez számos tényezőtől is függ, de a megfelelő tájolás következtében biztos lehet abban, hogy a beruházása többszörösen is megtérül.

Példa egy jó beruházásra

A fenti szempontokat megismerve most már bátran bemutathatunk egy példát is arra, hogy milyen lehet egy ideális napelem rendszer vásárlása. Cégünk egyik legkeresettebb ajánlatába 8 db Amerisolar 260 W polikristályos napelem tartozik. Erre 30 év garancia van. Az inverter, ami hozzá tartozik természetesen a minőségi Fronius, ami minimum 5 év garanciát takar, viszont, mint ahogy azt már említettük, ez tovább terjeszthető.

A napelem tartószerkezet a német K2 Systems, ami 15 év garanciát biztosít. Mit tartalmaz még ez a csomag? Az UV álló, szabványos szolár vezetékeket, valamint minőségi, korrózió álló MC-4 solar csatlakozókat. Az ár magában foglalja továbbá a teljes körű PE földelést, vagyis a földelési anyagokat, vezetékeket és a földelő szondát is. ide jön még a készre szerelt elosztószekrény, teljes AC/DC védelemmel. Ami nagyon fontos, az a csatlakozási tervdokumentáció és az engedélyeztetés ügyintézése is. Nyilván egyetlen ügyfélnek sincs ideje vagy energiája arra, hogy engedélyekért járkáljon, ráadásul csakis olyasvalakire érdemes ezt bízni, aki jártas a témában és mindent ismer ezen a téren.

Mint ahogy azt már említettük, a legjobb napelem beruházás nemcsak a kiegészítőkön múlik, hanem azon is, hogy precíz és szakszerű munkálatokat végezzen el a cég, teljes kivitelezéssel. Egy megbízható vállalat továbbá biztosítja a kétirányú mérő cserét és beüzemelését is. Így Önnek semmilyen plusz költséggel nem kell számolnia, ha olyan ajánlatot keres, mint amit most bemutattunk, elvégre teljes körű szolgáltatásban részesül.

Amit még fontos itt megemlíteni, hogy egy ilyen napelem rendszer esetében a megtérülési idő körülbelül 7-8 év. Ez természetesen több tényezőtől is függ, de elmondható, hogy ideális körülmények között ennyi időre lehet számítani, ami nagyon jónak számít. Érdemes tehát minden tényezőt figyelembe venni, mikor a legjobb napelemet keresi.

4 hozzászólás

 • Szalai János szerint:

  Az nagyon jó lenne ha az egyszerü állampolgárok is kapnának az ilyen fejlesztésekre állami támogatást
  mert mire az ilyen tájékoztatás hozzánk elér már kimerül a keret. Pedig sok átlag vagy kis nyugdijas így
  tudná könnyebbé tenni öreg éveit ez valószinü sokunkat érint! tisztelettel egy asok közül.

 • H.Tamás szerint:

  ez mind szép és jó………….nade…………..amiről itt motyorognak az a hálózatba kötött napelem rendszer.Ez azért van mert egyik kivitelező se készít „drágasága” miatt szigetüzem rendszert.Tehát az előírások és az ajánlások leginkább az E-ON hálózati szolgáltató érdekei mentén iródnak és követelődnek meg.

  • András Károly szerint:

   Azért ez nem egészen így van.Mi pl fűtés nélkül 12 eFt fizetünk havonta villanyszámlát, a gáz a fűtési szezonban 15-20 e Ft/hó. 10 éves futamidőre vásárolni szándékozom egy 5 kW-s rendszert. Annak a törlesztő részlete havi 18 eFt..Akkor kinek éri meg? Ráadásul nem kell minden egyes villamosenergia fogyasztóval nagyon takarékoskodni.Nem kell 100 eFt-s hűtőt, 100 eFt-s villanybojlert stb venni a takarlékossáág jegyében.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.