Megállíthatatlan a napelem!

Megállíthatatlan napelem és megújuló energia

Szerencsére olyan korban élünk, ahol a tudománynak és ésszerű gondolkodásnak köszönhetően igenis meg lehet hozni, még ha sokszor nehezen és hátráltatottan, azt a döntést, amelyik pozitívan befolyásolja majd a jövőt. Az egyik ilyen döntés a megújuló energiaforrások felé vett irány volt. Ennek a kezdetét, ha nagyon alap szinten is, de az 1973-as olajválság adta. Ezzel az eseménnyel gyökeresen átalakult a nyugati országok gazdasága. Talán a legfontosabb mozzanat az volt, amikor az országok rájöttek, hogy az olcsó olajon alapuló és ezért pazarlóan működő iparágak helyébe energiatakarékos és környezetbarát ágazatokat kell beiktatni.

Ennek a rengeteg országot érintő válságnak kétség kívül lényeges szerepe volt abban, hogy az addig energiaéhséget a fejlettebb országok a lehető leginkább a megújuló energiaforrások kiaknázásával próbálták csillapítani. Ekkor indultak be a fejlesztések, amelyek érintették a szélerőműveket, naperőműket, napkollektorok és természetesen napelemek fejlődését. Nyilván az elmúlt években még inkább beindultak az innovációs projektek, hiszen egyre egyértelműbb, hogy a jövőt jelenti a napenergia, aminek a napelemes rendszerrel történő kiaknázása vétek lenne. Ezért is megállíthatatlan a napelem!

 

Már négy év múlva triplájára nőhet a világ napenergia-előállítsa

Fejlődik a napenergia

Fejlődik a napenergia

Sokaknak ez egy elképesztő hírt jelent, amit hirtelen fel sem tudnak dolgozni. Pedig ez nem áll távol a valóságtól az előrejelzésekre alapozva. Például tavaly a világ villamosenergia-termelésének csupán 2 %-át adta a tavaly év végéig kiépült 306 gigawatt napenergia-kapacitás. Azonban a SolarPower Europe napenergia szövetség előrejelzéseire alapozva úgy tűnik, hogy ez elérheti a több, mint 900 gigawattot is. Ettől eltekintve az talán negatívum, hogy továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni. Itt még említést érdemel az, hogy a SolarPower Europe éves jelentése szerint 2016-ban összesen 76,6 GW új napenergia-kapacitás épült ki a világon, ami 50 %-os növekedés az előző évi új telepítésekhez képest.

Ezzel első alkalommal előzte meg a szélenergia újonnan telepített kapacitásait. A tavalyi globális fejlesztések 45 százalékát Kína hajtotta végre, így az ázsiai országban működik a világ napenergia-kapacitásainak csaknem negyede. Míg 2007-2015 között a kapacitások jelentős része Európában összpontosult, tavaly átvette a vezetést az ázsiai és csendes-óceáni térség. Az előrejelzések szerint 2021-re Kína, India, az Egyesült Államok és Japán lesz a világ legnagyobb napenergia-termelője.

Emellett azt is hozzá kell tenni a hihetetlen fejlődéshez, hogy a napenergia nem csupán az elterjedtségét tekintve tarol. A statisztikák arra is rávilágítottak, hogy a napenergia egyre olcsóbbá válik majd. A Lazard Capital amerikai befektetési bank kalkulációja szerint 2016-ban a közmű méretű naperőművekkel termelt villamos energia költsége már alacsonyabb volt, mintha azt új generációs, kombinált gázturbinás erőműben, vagy a szén- és atomerőművekben termelték volna. A pozitív változástól eltekintve megemlítendő, hogy az ezen területbe történő befektetések bizony csökkentek. Tavaly 23 %-al  kevesebb tőke érkezett 2015-höz képest. Ennek oka, hogy a napenergiát illető kapacitás bővítése egyre inkább függ a kormányzati stratégiák változásától.

És mi a helyzet Magyarországon? A hazai napenergia-piac szereplői ugyan optimisták, de megvannak a félelmek. Nem csupán az Európai Uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a fejlődést, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is. Míg 2014-ben és 2015-ben is duplázódott az éves piacméret, addig az energiahivatal előzetes adatai szerint 2016-ban harmadával csökkent az előző évhez képest, ami mindenkit óvatosságra intett a jövőbeli terveivel kapcsolatban.

 

Trump sem állítja meg a napelemet

A cikk elején említett fejlődések megállításának próbálkozására a legjobb példa, a meglepő módon a szavazást megnyerő Donald Trump. A tudományos világ együttesen küldi melegebb éghajlatra azt a világ hatalmat vezető politikust, aki szerint a globális felmelegedés egy nem bizonyított teória, és ez csak a kínaiak kitalációja, hogy Amerika fosszilis energiahordozókba vetett hitét és fejlődését meggátolják.

Ettől eltekintve nem hiába Amerika még mindig a világhatalom, számos szempontból. Ez értődik arra is, hogy az amcsik annyira azért nem bíznak a kőolajban és szénben, mint azt ahogy a biznisz állítólagos királya hiszi. Erre példa, hogy a tavalyi év harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 191%-kal többet, vagyis csaknem háromszoros mennyiségű új kapacitást helyeztek üzembe napelemes energia-termelő rendszerből az USA-ban. A szinte felfoghatatlan ütemű növekedést elsősorban a napelemes rendszerek drasztikus árzuhanása hajtja. Statisztikák is alátámasztották, hogy egyre több háztartás vagy kisebb cég számára jelent belátható időn belül megtérülő beruházást a napenergia kihasználása.

Naperőművek fejlesztése

„Utility scale” naperőművek

De a látványos növekedést nem ezek a kistermelők érték el a szolár iparágban. A boom a nagyberuházásoknak, az úgynevezett „utility-scale”, ipari léptékű napelem-parkok térnyerésének köszönhető a hihetetlen ugrás. A negyedik negyedévre volumenében a harmadik negyedévnél még több új napelemes kapacitás kiépítése várható, 2015 utolsó három hónapjához képest plusz 88% az előrejelzés. Így 2016-ban összességében valahol 12-14 GW körüli új kapacitással zárhatja az évet az amerikai napelemes ipar.

És bár Trump még a párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek is nemet mondott, végérvényesen kijelentve, hogy ő bizony a szenet szereti, a jövőt úgy tűnik, hogy mégiscsak a megújuló energiaforrások,a napenergia és a napelem diktálja. Az elkövetkezendő években még intenzívebb növekedést jósolnak a piaci elemzők, ami vicces módon Trump ellenkezése dacára pont az ő egyik legfőbb deklarált célját, új munkahelyek teremtését is szolgálja. 2010-hez képest 2016-ra megduplázódott az iparágban dolgozók száma. 2020-ra pedig újabb duplázást, 420 ezer napelemmel kapcsolatos munkahelyet prognosztizálnak. Hát úgy tűnik, hogy az olajlobbi zsebében lévő szenilis vénember, aki üzletemberként is az apja vagyonának köszönheti a sikerét, itt is megbukik.

 

Magyarországon is tarol a napelem

Az alcímmel persze csínján kell bánni, mert az itteni fejlődést nem lehet például Kínához, az US-hoz vagy épp Németországhoz hasonlítani. Ettől eltekintve kijelenthető, hogy Magyarország elindult a jó úton, ami még ha csigaléptekben is, de halad. Örömre ad okot a fejlődést élteti a tény, hogy Százhalombattán az évi 14-20 megawatt beépített teljesítményű szolárpark lehet az egyik legnagyobb hazai bravúr.

A MET-Csoport első szolárparkja részben a Dunamenti Erőmű üzemi területén, illetve az erőmű közeli területeken valósulhat meg. Ideális esetben a kivitelezés 2017. második-harmadik negyedévében indul, és a naperőmű 2018. elejére készülhet el. A létesítendő szolárpark működése szinte teljesen automatizált lesz. A beruházás költsége 1 MW szolár-kapacitásonként 1-1,5 millió euró lesz várhatóan. Az így létrejövő napelempark várható élettartama 20-25 év, a termelt áramot Százhalombattán használják majd fel. Jelenleg a Mátrai Erőmű területén, Visonta közelében felállított, általunk is megcsodált, 16 MW-os naperőmű a legnagyobb hazánkban, a második helyen az MVM Hungarowind Kft. által létesített pécsi napelempark áll, a maga 10 MW-os teljesítményével.

Gemencen is megfigyelhető az innováció, hiszen itt a magyar találmány segít az értékes napenergia raktározásában. Aki esetleg arra kár, az bizony csodálkozva szemügyre vehető, hogy igen speciális energiaellátása van egy erdészháznak. Ez olyan különleges fotovoltaikus napelemtől kapja az elektromos áramot, amelyhez egy energiatároló konténer is tartozik. A 2015 novemberében felállított prototípus már túljutott a sikeres tesztüzemen, és megkapta a TÜV Rheinland tanúsítási dokumentációit. Az autonóm, szigetüzemű, fotovoltaikus alapon működő energiatermelő és -tároló energiakonténer 3-szor 16 amper teljesítményen legalább napi 10 kilowattóra elektromos áramigényt tud kielégíteni. Fő pozitívum itt, hogy hogy sok energiát képes hosszú időn át tárolni.

További érv, hogy az előállítása és a felhasználása is rendkívül tisztán, környezetszennyezés nélkül oldható meg, és viszonylag kis vesztességgel alakítható oda- és vissza. A konkrét esetben az erős áramtermelő időszakokban a fel nem használt és akkumulátorokban már nem tárolható áramból 99,995 százalékos tisztaságú hidrogént állítanak elő, amit a konténer mellett elhelyezett 30, egyenként 40 literes palackban tárolnak.

Illetve azt sem lehet kihagyni a fejlődésre utaló hírek közül, hogy a fotovoltaikus erőművek száma bővülni fog idén és ezzel együtt jelentősen nőhet a 0,5 megawatt teljesítménynél kisebb naperőművek száma hazánkban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint míg 2015-ben összesen 65 kötelező átvételi kérelmet bíráltak el, addig 2016 decemberében több mint 2000 kérelem érkezett a hivatalhoz, ezek jelentős része napelemes kis erőművekre vonatkozik. A naperőműveknél Magyarországon átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel lehet számolni, ami egy 0,5 MW-os naperőmű esetén 525-600 megawattóra  éves előállított villamos energiát jelent erőművenként. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.