Medencefűtés napkollektorral

Medencefűtés napkollektorral, miért éri meg?

Napjainkban a megújuló energiaforrások világának eszközei közül a napkollektorok, mint napenergia hasznosító berendezések terjednek a leggyorsabban. A napkollektor – mint tudjuk – a napsugárzást nyelik el és alakítják át hővé. Bár alkalmazási területük igen széles spektrumot ölel fel, általánosságban elmondható, hogy az átalakítás révén keletkezett hő rendszerint valamilyen folyadékot – általában vizet – melegít. Ezt a háztartások, vagy ipari üzemek az esetek többségében meleg-vízként használják fel fűtésre.  A napkollektorok alkalmazhatóságában rejlő lehetőségeinknek azonban úgy tűnik, csak a képzeletünk szabhat határt.

Medencefűtés napkollektorral – lehetséges?

A napkollektorokat ugyanis mind Európában, mind hazánkban egyre gyakrabban használják medencék vizének melegítésére. Ki ne vágyna – ráadásul otthoni környezetben – egy kellemesen fűtött medence luxusérzésére? A medencék fenntartásának hagyományos módszereit alkalmazva ezt a vágyunkat a legtöbben persze egy élet során sem tudjuk kielégíteni. A saját medencével rendelkező tulajdonosok többségének élete sem gondtalan.

Közülük is sokan panaszkodnak a medencefűtő rendszerre, hiszen egy rosszul megválasztott fűtés vagy élvezhetetlenül alacsony vízhőmérsékletet a medence magas fenntartási költségeit eredményezheti. Utóbbi esetében ráadásul teljesen mellékes, hogy egy családi ház kerti medencéjéről, egy nagyobb kültéri medencéről, esetleg egy apartman vagy luxusszálloda beltéri medencéjéről beszélünk.

Ténykérdés, hogy hazánkban egyre több kültéri úszómedence épül nemcsak nyilvános uszodaként, hanem magántulajdonban is. A témával foglalkozó szakemberek szerint a magánkézben levő úszómedencék szinte mindegyike csapvízzel van feltöltve. Az elmúlt két évtized nagy kérdése az volt: meg lehet- e oldani a medencék fűtését napenergia segítségével, ráadásul az egész szezonban? A válasz igen.

Medencefűtés napkollektorral technikai megvalósítása egyáltalán nem bonyolult eljárás. A technológia lényege abban rejlik, hogy a medence vizét az ahhoz közel eső tetőszerkezetre szerelt napkollektoron vezethetik keresztül. Itt a vákuumcsövek egész egyszerűen felveszik a napsugarak által közvetített hőt, felmelegítve ezáltal a benne áramló vizet. Mivel a medence vízforgató szivattyúval van ellátva, a meleg-víz visszaáramlik a medencébe és elkeveredik a medence vizével. Medencefűtésre beszerezhetőek a piacon a 3 évszakos vákuumcsöves napkollektorok és a 4 évszakos vákuumcsöves napkollektorok is. Míg előbbi kétségtelenül az árban legkedvezőbb megoldás, csak kora tavasztól késő őszig használható. A 4 évszakos napkollektor bár drágább, az általa előállított meleg-víz az év minden napján használható – s mint említettük – nem kizárólag medence fűtésére.

Miért alkalmas, miért előnyös?

Hagyományos, nem hatékony medencefűtés, napkollektor

Hagyományos, nem hatékony medencefűtés

A technológiát már alkalmazók egyöntetű véleménye szerint számos kézzel fogható előnye van annak, ha a medencefűtéshez napenergiát használunk és azt napkollektor alkalmazásával valósítjuk meg. Nem csak arról van szó, hogy a rendszer üzemeltetési költsége gyakorlatilag egyenlő a nullával, hanem arról is, hogy a befektetés megtérülési ideje rendkívül rövid. Egy ügyesen megválasztott medencefűtés rendszerrel nem kizárólag a medence vizét fűthetjük fel, hiszen amikor az időjárási viszonyok már kevésbé kedveznek a fürdőzésnek, a napkollektorral termelt ingyenes energiát nyugodtan fordíthatjuk más hasznosítási területek felé is, például fűtésrásegítéshez. A medencefűtéshez használt napkollektorok ilyen értelemben vett teljes mértékű kihasználásával jelentős összegeket spórolhatunk meg. A napenergiát átalakító napkollektor számos okból is alkalmazható medence fűtésére. Az elsők között említhetjük, hogy a kiindulási hőmérséklet valamint a fürdőzéshez már megfelelő hőmérséklet közötti különbség meglehetősen alacsony. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy napkollektor alkalmazásával csupán pár fokot kell melegíteni a vízhőmérsékleten. A másik ok a kerti fürdőzés idejében keresendő. A legintenzívebb medencehasználat időszaka ugyanis éppen a napsütéses órák számának legintenzívebb időszakával esik szerencsés módon egybe, vagyis akarva akaratlanul a Nap által sugárzott hő maximálisan kihasználásra kerül.

Az előnyök és az okok között nem utolsó sorban a rendszer kiépítésének anyagköltségét említhetjük. Mivel a kerti medence vize közvetlenül keresztülfolyik a napkollektoron, – esetleg szintén a napenergiát hasznosító szolár szőnyegen (erről lentebb még esik szó) – a telepítésnél nem lesz szükségünk külön hőcserélőre vagy más egyéb tartályberendezésre. A rendszert alkalmazó felhasználók környezettudatossága és ezzel együtt környezetkímélő eljárása szintén nem elhanyagolható körülmény.

Napkollektort medencefűtéshez? Mégis mennyit és milyet?

A medence mérethez viszonylag könnyen kiválasztható a szükséges napkollektor típus. A medencefűtéshez használt napkollektor kiválasztásánál a szekértők szerint az első szempont az, hogy alkalmazását az év melyik időszakában vesszük igénybe. Mint fentebb is utaltunk rá, a kültéri medencék vizének melegítése az esetek túlnyomó többségében nyári feladat. Ily módon a technológia kivitelezését végző cégek az árajánlat elkészítésekor a lefedés nélküli, műanyagból – esetleg gumiból – készült kollektor használatát ajánlják, mivel nyáron a levegő hőmérséklete 25-30 °C, a kollektoré pedig 34-39 °C. A kettő között tehát nincs számottevő különbség. Abban az esetben, ha napenergia felhasználásával a beltéri medence fűtését szeretnénk megoldani – adott esetben a medencefűtő rendszer például egy a teljes épületegyüttest ellátó rendszer része – a szelektív bevonatos, fedett kollektor alkalmazása a célravezető. Közismert tény, hogy a szabadban kialakított medencék legnagyobb hőveszteségét döntően a vízfelülettel arányos intenzív párolgás okozza. Részint ezzel magyarázható, hogy a kivitelezést végző cégek szakemberei a szükséges napkollektor felületet rendszerint a vízfelület nagyságához viszonyítva adják meg. Általános tendencia, hogy a fürdéshez már optimális vízhőmérséklet abban az esetben biztosítható, ha a telepített napkollektorok felülete legalább fele a medence vízfelületének, illetve ettől nagyobb. A hőmérséklet további növelése egy egyszerű manuális eljárással is növelhető. Használati időn kívül a medence vízfelületének úszófóliával történő letakarása kifejezetten ajánlott.

Medencefűtés szolár szőnyeg használatával…

A nem kifejezetten nagy méretű kerti medencék fűtése megoldható a szintén jól bevált szolár szőnyeg használatával is. A szolár szőnyeg már első ránézésre is egy kifejezetten egyszerű medencefűtő megoldás. A szolár szőnyeg voltaképpen nem más, mint egy fekete színű, kiteríthető műanyag szőnyeg, amit a napsugarak nemes egyszerűséggel felmelegítenek. Mivel a szolár szőnyeg felülete nagy, a hőtermelés rendkívül gyorsan megtörténik. A szolár szőnyegen a medence vízforgató szivattyúja segítségével a víz – lehetőleg kis átfolyási sebességgel – közvetlenül átáramoltatható.

Medencefűtés szolár szőnyeggel!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.