Magyarország helyzete európai viszonylatban a napenergia piacon

Jelentős lemaradást tudhat magáénak Magyarország, ha az európai országokhoz hasonlítjuk a napenergia-felhasználás tekintetében. Az adatok egyes szakemberek szerint siralmasak, és akkora az ország lemaradása, hogy azt már egyre nehezebb behozni. Miért van ez így és hogyan lehetne ezen változtatni?

Magyarországon a napkollektorok először a rendszerváltás környékén jelentek meg, és bár ezekben a kezdetinek mondható időkben voltak biztató jelek, sajnos nem mondhatni, hogy tömegesen elterjedt volna a technológia a lakossági felhasználók körében.

Az okokat érdemes mélyrehatóan megvizsgálni, hiszen olyan energiaforrásról van szó, amely teljes mértékben megújuló, és ráadásul abszolút környezetbarát. Óriási lehetőség lenne ez mindenkinek, hiszen jelentősen lecsökkentené a rezsiköltségeket, amit közvetlenül is megéreznének a fogyasztók.

A napelem, napkollektor felé irányuló hozzáállás jelen pillanatban nem mondható igazán optimálisnak. Számos olyan tényező van, amelyek sajnos akár hosszú évtizedekre is konzerválhatják a mostani felállást, és bizony állami segítségnyújtás nélkül nem látunk komoly esélyt arra, hogy megváltozzon a lakosság látásmódja.

Nem is lehet a lakossági felhasználókat hibáztatni ezért, hiszen egyszeri költségként nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy átálljanak a napenergia nyújtotta előnyökre. Nem is beszélve a társas-házakban élőkről, ahol még költségesebb és így még nehezebb lenne az átállás.

A napelem termékdíj, a beruházási támogatás rendkívül rossz mivolta, az alapvető politikai szándék hiánya azonban valamiért nem akar változni. És bár úgy néz ki, hogy a világ és ezzel együtt Magyarország is kilábalt a legutóbbi gazdasági válságból, a kellő támogatás híján mégsem tudja a lakossági piac önerőből finanszírozni a napkollektorokat.

Az európai összehasonlítás persze nem véletlen, hiszen annak ellenére, hogy ez nem versenyfutás, azért rövidtávon belátható következményei vannak annak, ha egy társadalom kevesebbet fizet az energiáért. Minél több marad a lakosság zsebében, annál többet tudnak visszaforgatni a gazdaságba, ami értelemszerűen csak jó lenne mindenkinek. Hogy ennek ellenére miért nem támogatják a napenergia elterjedését, érthetetlen.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.