Folyamatosan fejlődünk, de még le vagyunk maradva naperőművek terén

Magyarországi napenergia, avagy a magyarországi naperőművek

A megújuló energiaforrások használata egyre jobban elterjed a világ fejlett országaiban. Ez persze nem véletlen, hiszen mára világossá vált, hogy az emberiség energiaigényes életmódja súlyosan károsítja a Földet, és ha ezt az irányt visszük tovább, bolygónk élettartama jelentősen megrövidül.

Jelenleg főként kimerülő energiaforrásokat használunk: fosszilis, illetve nukleáris energiát. Ezzel két fő probléma merül fel: az egyik, hogy károsítják a környezetet, a másik pedig, hogy – amint az a nevükben is benne van – kimerülnek. A készletek végesek, bár azt nem tudjuk megmondani, pontosan meddig tartanak ki, de az biztos, hogy nem a végtelenségig. Ha pedig az energiaforrás elfogy, annak súlyos következményei lehetnek.

Ezért is fontos, hogy a megújuló energiaforrások használata minél nagyobb teret hódítson, és lehetőleg minél gyorsabban. A megújuló energia nem károsítja a környezetet, és ami szintén fontos, hogy folyamatosan rendelkezésre áll, nem fogy el, éppen ezért fenntartási költségei alig vannak, csak a kiépítésre kell beruházni.

Egyre több a naperőmű

A megújuló energiaforrások közül a napenergiát használják legtöbben, ez az ágazat fejlődik leggyorsabban, főként napelemekkel történő áramtermelés formájában. Áramra van legnagyobb szüksége az emberiségnek, ezért kézenfekvő, hogy ezen a téren tapasztalható a legdinamikusabb növekedés. A napelemek esetében ráadásul nincsenek mozgó alkatrészek, amik kophatnak, a minőségi alapanyagokból készült darabok ellenállnak az időjárásnak, ezért gyakorlatilag nulla a fenntartás költsége, csupán minimális ellenőrző személyzetre van szükség.

Nem véletlen tehát, hogy a naperőművek egyre jobban elterjednek, és Magyarországon is növekvő tendenciát mutat a kiépítésük. Bár a környező országokhoz képest tapasztalható némi lemaradás, azért látszik a fejlődés, és ez egyre nagyobb méreteket ölt.

A Mátrai Naperőmű a legnagyobb

Mátrai naperőmű légi fotója

Mátrai naperőmű légi fotója

Legnagyobb naperőművünk jelenleg a Mátrai Naperőmű, amely Visonta és Markaz határában helyezkedik el, mintegy 30 hektáros platófelületen. Összesen 72480 darab polikristályos napelem tartozik ide, amik egyenként 255 W teljesítményre képesek. Az erőmű 2015 októberében kezdte meg működését, összesen 15 MW kapacitású, az általa termelt áram nem kevesebb, mint 4000 háztartást tud ellátni árammal. Felügyeletéhez emellett mindösszesen 6 emberre van szükség.

Az erőmű 24 000 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés előírt részarányát. Természetesen jelentősen csökkenti Magyarország rászorultságát az import energiahordozókra is.

Magyarországon mind ezidáig többnyire fél megawattos napelemparkok épültek, így a 15 megawattos létesítmény valódi szintlépést jelent. A naperőmű működésének elindulása 20 százalékos növekedést jelentett 2014/2015 viszonylatában a beépített napelem-kapacitás tekintetében.

A Pécsi Naperőmű

A Pécsi Naperőmű a második legnagyobb ilyen létesítmény Magyarországon. A Mátrai Naperőműhez hasonlóan ez is fotovoltaikus erőmű. Összesen 10 MW kapacitással bír, ezt pedig nyolc darab 1,25 MW-os mező biztosítja, amelyeket modulszerűen összekapcsoltak. Az erőmű összesen több mint 38 000 naperőművet foglal magában, ez pedig 10 hektárnyi területet vesz igénybe. A naperőmű egyes mezői önálló működésre is képesek.

A Pécsi Naperőműnek köszönhetően évente 15 000 tonnával csökken Magyarország szén-dioxid kibocsátása, és természetesen ez az erőmű is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nőjön a megújuló energiaforrások aránya. A naperőmű megépítése összesen 4,2 milliárd forintot igényelt, ami magyar, illetve uniós forrásokból valósult meg.

Jövőbeni tervek

500kW naperőmű

50MW-os naperőmű

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalhoz (MEKH) számos beadvány érkezett be 2016 decemberében, ami arra enged következtetni, hogy igencsak jelentős növekedés várható a naperőművek számát illetően. Ez azonban nagyrészt a 0,5 MW teljesítménynél kisebb naperőművekre vonatkozik, a növekedés tehát nem a nagy teljesítményű erőműveket érinti.

A kis teljesítményű naperőművek számának növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy mind az állam, mind az Európai Unió támogatja a naperőművek létesítését pályázatok formájában. A tulajdonostól így kisebb beruházást igényelnek a projektek, ez pedig elhárítja a legfőbb akadályt: az anyagi terheket, amit egy naperőmű telepítése jelent.

Vannak azonban nagyobb tervek is, amiknek köszönhetően 2017-ben átadhatják Magyarország legnagyobb naperőművét. Ez Százhalombattán épül, a teljesítménye pedig várhatóan 14-20 MW lehet, így ez lehet a legnagyobb hazai naperőmű, de minimum a második. A beruházás költsége megawattonként 1-1,5 millió euró, a megépült erőmű várható élettartama pedig körülbelül 25 év lesz.

Bükkábrány területén is tervben van egy meglehetősen nagy naperőmű építése: a Mátrai Naperőművet is birtokló Mátrai Erőmű Zrt. építtetne Bükkábrányban egy 20 MW teljesítményű naperőművet. Ehhez 15 milliárdos bankhitelt használnának forrásként.

Van még hová fejlődni

Látható, hogy Magyarország is egyre dinamikusabban fejlődik a megújuló energiaforrások, legfőképpen a naperőművek építése és használata terén. Az utóbbi években nagyon jelentősen nőtt a naperőművek száma, és szakértők szerint ez a tendencia folytatódni fog.

Tény ugyanakkor, hogy a környező országokhoz képest még mindig nagyon le vagyunk maradva a napenergia használata terén. A legnagyobb erőműveink szép teljesítménnyel bírnak ugyan, de valójában csak magyar viszonylatban számítanak nagynak. A naperőművek használatában élen járó országok erőműveihez képest ezek kifejezetten kicsik. A legnagyobb naperőművek 500 MW fölötti teljesítményűek (Longyangxia Dam, Solar Star, Charanka) – ehhez képest a mi legnagyobb naperőművünk 15 MW, a tervezett legnagyobb pedig jelenleg 20 MW, ami töredéke az óriás erőművek teljesítményének.

Az azonban látható, hogy jó úton haladunk, és Magyarországon a körülmények is adottak ahhoz, hogy minél több naperőmű épülhessen: átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel lehet számolni hazánkban. Ez már egy 0,5 MW teljesítményű erőmű esetében is azt jelenti, hogy 250 háztartás számára biztosítana villamosenergiát.500kW-os naperőmű a naplementében

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.