Kristályos napelem panelek

A napelem panelek a napelemes rendszerek azon részei, melyeket mindenki láthatott már, főleg épületek és házak tetején. A napelem panelek a Nap sugárzási energiáját alakítják át közvetlenül egyenárammá. A napelem panelek alapanyaga félvezető, melyben maga az energiaátalakítás játszódik le. Jogosan merül fel a kérdés: „Minden napelem panel egyforma, csupán a gyártójuk más?” A válasz nem. A napelemeknek technológiájuk alapján két fő csoportja van: a kristályos és a vékonyrétegű napelemek. Nézzük meg részletesebben ezt a két fő napelem csoportot.

 

 

 

Kristályos napelemek

A kristályos napelemeket használják a legrégebben, 1954 óta tömeggyártásban kerülnek előállításra. Ezek a napelemek számítanak a legelterjedtebb és legkiforrottabb technológiának. A kristályos technológiával készült napelemek nagy tisztaságú szilícium cellákból állnak. A szilícium, mint alapanyag nagy előrelépést eredményezett a napelemek fejlődésében, mivel ezek a napelemek napsütésben és árnyékban egyaránt képesek áramot termelni. A szilícium cellák a napelemen belül sorba vannak kötve, vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek. Az üveglap biztonságosan megvédi a napelemet minden káros természeti hatástól, mint például a jégeső. A kristályos napelemeket is két csoportra oszthatjuk. Ezek a monokristályos napelemek és a polikristályos napelemek.

ez mi

A kristályos napelemek felépítése

 

A monokristályos napelemek

A monokristályos napelemek gyártásánál a szilíciumot egy elektromos térben henger alakúra húzzák ki, így a szilícium egy tömbben fog megdermedni. Innen kapta a nevét is, mono azaz egy kristályos napelem. A henger alakú tömbből vágják a cellákat nyolcszög alakúra mivel így lehet azokat a leggazdaságosabban elhelyezni a napelem modulon. Ennek köszönhetően ránézésre is meg lehet ismerni a monokristályos napelemeket a nyolcszög alakú celláiról. Jelenleg a monokristályos napelemek képesek a legnagyobb hatásfokra (15-17%). A monokristályos napelemek a tájolásra és a dőlésszögre érzékenyebbek ezért a napelemes rendszer tervezésekor és a napelemek telepítésekkor erre fokozottan oda kell figyelni. A monokristályos napelemek gyári garanciája 25 év, élettartamuk minimum 30 év.

A monokristályos napelem

A monokristályos napelem

 

A polikristályos napelemek

A polikristályos napelemek celláit öntéses eljárással készítik, a cellák négyzet alakúak és a szilícium több kristályban dermed meg bennük. Innen a polikristályos azaz több kristályos elnevezés. A gyártási eljáráson kívül pár különbség van a monokristályos napelemek és a polikristályos napelemek közt. A polikristályos napelemek hatásfoka Magyarországon hazánk földrajzi adottságai miatt jobbak. Nem elhanyagolandó tény hogy előállításuk és ennek köszönhetően piaci áruk is olcsóbb. Szintén a befektetés összköltségén csökkent az a tény, hogy a polikristályos napelem telepítése könnyebb és egyszerűbb, mivel a polikristályos napelemek a tájolásra és a dőlésszögre kevésbé érzékenyek, mint a monokristályos napelemek. A polikristályos napelemek gyári garanciája 25 év, élettartamuk minimum 30 év.

Cégünk polikristályos napelemek felhasználásával építi ki az általunk telepített napelemes rendszereket. Ennek oka a már felsorolt előnyei a polikristályos napelemeknek (olcsóság, jobb hatásfok), másrészt a tény hogy polikristályos napelemek felhasználásával készül a legtöbb háztartási méretű napelem rendszer és a legtöbb napelem erőmű.

Polikristályos napelem panelok

Polikristályos napelem panelok

 

Vékony rétegű napelemek

Az amorf, vagy más néven vékony rétegű napelemek nem kristályos cellákkal vannak ellátva, ellenben egy vékony acéllemezre vagy üvegre visznek fel egy feketés árnyalatú amorf kristály réteget. A vékony rétegű napelem panelek a legolcsóbbak. Jóval vékonyabbak, mint a monokristályos napelemek és a polikristályos napelemek. Előnyei közé tartozik még, hogy szélesebb fényspektrumot tudnak hasznosítani. Ez elsőre kecsegtetően hangozhat, de érdemes tudni, hogy a vékony rétegű napelemek hatásfoka a legalacsonyabb, mintegy 5-8% csupán. Gyári garanciájuk és élettartamuk is jóval rövidebb. Vékony rétegű napelemeket olyan épületeknél érdemes alkalmazni ahol nagyobb a felhasználható felület. A vékony rétegű napelemek gyári garanciája 10 év, élettartamuk minimum 15 év.

A vékony rétegű napelem panel

A vékony rétegű napelem panel

 

Összegzés a napelemekről

A vékony rétegű napelemek a legolcsóbbak, legvékonyabbak, kevésbé érzékenyek a melegedésre és szélesebb fényspektrumot tudnak hasznosítani. Hátrányuk az igen gyenge hatásfokuk (5-8%), emiatt a jóval nagyobb helyigényük és a meglehetősen rövid garanciális idejük (10 év) és élettartamuk (15 év). Senkinek sem ajánlanám mivel a beszerzési áron megspórolt összeg nem fog megtakarításként jelentkezni.

A monokristályos napelemek nagyobb hatásfokkal rendelkeznek (15-17%), gyári garanciájuk 25 év, élettartamuk pedig 30 év. A vékony rétegű napelemekhez képest hátrányuk a melegedésre való nagyobb érzékenységük, a polikristályos napelemekhez képest pedig érzékenyebbek a tájolásukra és a dőlésszögükre.

A polikristályos napelemek a legideálisabbak mivel hatásfokuk szintén magas (10-13%), a gyári garanciájuk a monokristályos napeleméhez hasonlóan 25 év, élettartamuk szintén minimum 30 év. A monokristályos napelemekhez képest az áruk olcsóbb, a tájolásra és a dőlésszögre egyaránt kevésbé érzékenyek. A polikristályos napelemek mellett szól a tény is, hogy ezeket a típusokat használják a legtöbb napelemes rendszernél.

Reméljük sikerült fontos és hasznos napelemes rendszer információkat megosztanunk a kedves olvasóval. Amennyiben további kérdései vannak, vagy szeretne információt kapni a cégünk által forgalmazott napelemekről, vagy árajánlatot szeretne kérni, forduljon hozzánk bizalommal!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.