Komoly áttörés a perovszkit napelemeknél

A perovszkit napelemek és a megújuló energiaforrások hasznosítása, őrületes tempóban fejlődik.

A Torontói Egyetem kutatócsoportja komoly áttörést ért el a perovszkit napelemek fejlesztésében.

A Science tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kanadai tudósoknak sikerült egy technológiai akadályt elhárítaniuk, és ezzel új korszak nyílhat a napelemek hasznosításban. Az új fejlesztés egyelőre még csak kutatói szinten létezik, így nem érdemes erre várni, ha napelemes beruházást tervezünk, de ez az eredmény mégis fontos lépés, hiszen egyértelművé teszi, hogy a megújuló energiák idővel egyértelműen leválthatják a fosszilis energiahordozókat.

Itt a napelem tinta

A perovszkit kristály a perovszkit napelem anyaga.

Egy perovszkit ásvány

Az új eljárás lényege, hogy a napelemek alapanyagát adó perovszkit-elemeket folyékonnyá teszik, és ezzel létrejön a „napelem-tinta”, amelyet bármely anyagra, így üvegre vagy műanyagra is rá lehet nyomtatni.

Ráadásul a nyomtatás nem igényel semmilyen speciális szerkezetet, azt egy hagyományos tintasugaras nyomtatóval el lehet végezni.

A Sciencedaily tudományos magazin szerint az eredménynek köszönhetően a napelemek előállítása: „olyan egyszerű és olcsó lesz, mint az újságpapíré”. De sajnos ez még nem a holnapi nap fog bekövetkezni. A perovszkit technológia rendkívül ígéretes, és hosszú távon komoly vetélytársa lehet a szilícium alapú technológiának, de egyelőre még inkább csak a kutatóintézetekben működik, nem pedig kereskedelmi forgalomban.

A cikkben néhány konkrét hasznosítási lehetőséget is felsorolnak. Az új technológiával könnyen megoldható, hogy például az okostelefonok fedőlapját napelemes tintával borítsák be, és így töltsék fel a gyorsan lemerülő akkumulátorokat. Az irodaépületek ablakaira is nyomtatható lesz napelem, hiszen az átlátszó anyag nem takarja el a kilátást sem.

Őrült tempójú fejlődés

A napelemek fejlesztése őrült tempóban zajlik, és ennek köszönhetően már a háztartásoknak is megéri befektetni a megújuló energiákba. Egy hagyományos szilícium alapú napelemes-rendszer megtérülési ideje ma már akár 7 év alá is szorítható.

A napelemek terén, ma ezek, a szilícium alapú technológiák jelentik az élvonalat, a jövő pedig lehet, hogy a perovszkit-alapú rendszerek lesznek.

A perovszkit alapú napelemek még viszonylag újnak számítanak a napenergia alkalmazásában, de fejlesztésük hihetetlen ütemben zajlik. Nyolc évvel ezelőtt a perovszkit napelemek hatásfoka csupán 3,8% volt, ma már 25%-nál tartunk. További előnyük, hogy előállításuk lényegesen kevesebb energiát igényel, és így kevésbé környezetterhelő, ráadásul az anyaga átlátszó, így üvegfelületeken is szabadon használható.

A perovszkit napelemes rendszerekre, azonban nem érdemes várni. Bár az eredmények nagyon kecsegtetőek, ez még inkább kísérleti szakaszban van, és a kereskedelmi forgalmazásra még lehet évtizedeket kell várni.

Ettől függetlenül a Torontói Egyetem új eredménye nagyon biztató és hosszú távon jól mutatja, hogy a megújuló energiák valódi helyettesítői lehetnek a hagyományos fosszilis energiahordozóknak.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.