Kizöldülnek a tech-óriások

Megújuló energia és napelem aránya a világ legnagyobb tech cégeinél.

Az Apple már 93%-ban megújuló forrásokból szerzi be az energiát, a Facebook két éven belül éri el az 50%-ot, a Google a 100%-ra törekszik.

Versenyfutás alakult ki a technológiai óriások között, a cél hogy száz százalékban megújuló energiából fedezzék energiaigényüket.

Élen a Microsoft

A négy nagy technológiai óriás közül az élen a Microsoft áll, amely 2014 óta kizárólag zöld árammal üzemel. A vállalt részben zöld áramot vásárol a piacról, másrészt megújuló energiás projekteket is finanszíroz. Sőt, óriási adatközpontjai már fele részben saját előállítású zöld energiával futnak. A Microsoft még arra is ügyel, hogy a Szilikon-völgyben lévő központjának tetejét napelemekkel lássa el.

Megújuló energia, napelem használtatának aránya a legnagyobb tech cégenél

Az Apple a célegyenesben

Az Apple energiaszükségletének 93%-át megújuló energia biztosítja és 23 országban létesítményeik már elérték a száz százalékos megújuló energia arányt. A legutóbbi beruházásuk egy 40MW-os naperőmű volt Kínában, amely több megújuló energiát állít elő, mint amennyit a cég helyi üzemei és boltjai fogyasztanak.

A cég nem csak a napenergiát hasznosítja, Kaliforniában szélerőmű-park, Oregonban mini vízerőmű, Észak-Karolinában pedig biogáz üzemek biztosítják az Apple üzemeinek energiaellátását.

Facebook – gyors fejlesztések

A Facebook jelentősen lemaradt az Apple-től, de nála is intenzíven növelik a megújuló energia szerepe. A cég 2012-ben érte el a 25%-os megújuló részarányt, két év múlva pedig már minden második like zöld lesz. A cég hosszabb távú célja azonban az, hogy a vállalat energiaigényét kizárólag zöld energia biztosítsa.

A Facebook most épülő, ötödik adatközpontja már 100%-ban megújuló energiával üzemel majd, amit egy 200 MW-os szélerőmű-park lát el energiával.

Google falja a zöld áramot

A Google a világon az a vállalat, amely a legtöbb zöld energiát vásárolja. Ez az energiamennyiség, két és fél gigawatt, olyan mintha egy millió autóval kevesebb pöfögne az utakon.

A cég idén februárban jelentette be, hogy a célja a 100% elérése, azaz hogy annyi zöld energiát termeljenek vagy vásároljanak, amennyit a keresőóriás elfogyaszt. Jelenleg ez az arány 35 százalék, tehát még a cégnek komoly utat kell megtennie, mire a kitűzött célt eléri.

A Google nem csak vásárolja a zöld energiát, hanem dollármilliókat fektet be elsősorban nap- és szélenergia erőművekbe a világ minden táján. A Kenyában épülő szélerőmű-park például az ország történetének legnagyobb privát beruházása.

Naperőműbe és szélerőművekbe fektet az Amazon

Az Amazon is már most, a teljes cég működéséhez szükséges energia 50%-át, megújuló energiaforrások által biztosítja. A cég eddig 80 MW (megawatt) energiát termelő napelem farmba és 500 MW (megawatt) energiát termelő szélerőmű parkba fektetett, az elmúlt években.

A terveik alapján a következő években minden évben, plusz 10%-al emelik a megújuló energiaforrások által biztosított energiamennyiséget, aminek következtében az Amazon már 2022-re teljes egészében megújuló energiaforrásokból biztosítja a működéséhez szükséges energiát. Mindezt, leginkább szélenergia és napenergia segítségével szeretné elérni a cég.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.