Inverterek / egyfázisú inverterek

Egyfázisú és háromfázisú Fronius inverterek.

Mik az inverterek? Miért szükségesek az inverterek a napelemes rendszer működéséhez? Hogyan működnek az inverterek? Milyen típusai vannak az invertereknek? Milyen inverterre lenne szükségem? Milyen hosszú az inverterek élettartama? Mindezekre a kérdésekre választ adunk Önnek és bemutatjuk a napelemes invertereink gyártóját és beszállítóját, a Fronius céget. Érdemes minél többet megtudni az inverterekről, mivel az inverterek nem szimplán részei a napelemes rendszereknek, hanem a szívük. Az inverter a legfontosabb alkotóeleme a napelemes rendszereknek, nélkülük a napelem panelok által megtermelt energia felhasználhatatlan. Az inverterek sok feladatot látnak el és még több elvárásnak kell megfelelniük.

Inverterek mesterfokon = Fronius

 • A céget 1945.június 10.-én az ausztriai Pettenbach-ban alapította Günter Fronius. A kezdeti időkben a cég fő profilja az akkumulátortöltők és a hegesztéshez használt transzformátorok gyártása és fejlesztése volt.
 • 1972-ben nyitották meg második létesítményüket a szintén ausztriai Wels-Thalheim-ben, ezt követően a cég vezetését
 • 1980-ban Brigitte Strauß és Klaus Fronius vette át.
 • Az új management már országhatárokon túl nyújtózkodó terjeszkedésének eredménye ként 1986-ban a törökországi Isztambul városában, ezt követően
 • 1991-ben az ukrajnai Kiev-ben majd
 • 1992-ben a Cseh Köztársaság területén található Cesky Krumolov-ban nyitottak üzleti és gyártó létesítményeket.
 • 1993-ban a Fronius cég betört Németország, Svájc, Franciaország és Norvégia piacaira is.
 • 1995-től működik a cég Napenergia-Elektronika részlege, mely fotovoltaiuks berendezések és inverterek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.
 • 2001-ben a management hat főre bővült Elisabeth Engelbrechtsmüller-Strauß, Heinz Hackl, Herbert Mühlböck és Volker Lenzeder személyével. Ugyanazon évben egy vadonatúj gyár létesítményt adtak át az ausztriai Pettenbach-ban.
 • 2002-ben már az amerikai Detroit városában is rendelkezett a cég létesítményekkel.
 • Santa Catarina/Monterrey, Mexikó és a kanadai Missisauga voltak a terjeszkedés következő állomásai 2007-ben.
 • 2008 egy fontos év, a Fronius cég belépett a WWF Climate Group-ba és szintén ebben az évben a Fronius IG Plus inverterek elnyerték a „Frost & Sullivan Best Practices” díjat.
 • 2012-ben nemzetközi központot létesítet a Fronius cég a franciaországi Roissy-ban és Shanghai-ban a napenergiával foglalkozó részleg egy leányvállalatot nyitott.
 • 2014-ben beindul a díjnyertes Fronius IG inverterek gyártása az amerikai Portrage-ban.
Napelemes invertereink gyártója és beszállítója, a Fronius cég logója.

Invertereink gyártója, a Fronius.

Napjainkra az 1945-ben alapított cég 3.385 alkalmazottal, 21 nemzetközi leányvállalattal rendelkezik és több mint 60 országban értékesíti termékeit. Már magában a 22 különböző díj, melyeket a Fronius az elmúlt huszonegy év során nyert el, megalapozza a jogos bizalmat a cég termékei iránt. Az Alternative Solutions Kft. a kezdetektől szoros kapcsolatban áll a Fronius céggel.

Az inverterek és működésük bemutatása

Háztartásunkban az elektromos készülékeket váltakozó áramú hálózat (a szolgáltató) látja el a működésükhöz szükséges villamos energiával. A napelemes rendszerek a napelem paneleken keresztül egyenáram előállítására képes a Nap sugárzásából. A két rendszert valamilyen módon össze kell kapcsolnunk ahhoz, hogy a saját napelemes rendszerünk megtermelte energiát tudjuk használni. Ez a kapcsolódási pont maga az napelem inverter. Sok helyen csupán töredék információt találhatunk az napelem inverterekről, csak az a feladatuk van megemlítve, hogy az egyenáramot váltóárammá alakítják át. Igaz, ez a fő funkciójuk, de mellette a napelem invertereknek jóval több elvárásnak kell megfelelniük.

 • Jó hatásfok (minimum 95%).
 • Hálózatra csatlakozás szabványos követelményeinek pontos betartása.
 • Az alkalmazott napelem panelekre vonatkozó pontos MPPT (munkapont).
 • Elszigetelés, DC betáplálás ellenőrzése, szivárgási áram monitoring.
 • Aktív anti-islanding algoritmusok.
 • A teljesítmény jellemzőinek kiváló minősége.
 • Nagy megbízhatóság
 • Hosszú élettartam.

Alapvetően a napelemes invertereket két szempont alapján szokták csoportosítani, vagy a fázisok száma szerint vagy a váltakozó áramú jel alakja szerint. A fázisok száma szerinti két csoport az egyfázisú inverterek (kisfeszültségű fogyasztóknál alkalmazandó, mint például egy háztartás) és a háromfázisú inverterek (nagyobb feszültségű felhasználóknál, pl.: közintézmények).

Az inverterek két jelalakja, a szinuszos és a négyszög.

Inverterek szinuszos és négyszög jelalakja.

Másik csoportosítási szempont a váltakozó áram jelalakja, ami lehet szinuszos inverterek illetve négyszög inverterek. Mind a két ábrán a váltakozó áram feszültségének az alakulását láthatjuk az idő függvényében. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek szinuszos napelemes invertereket igényelnek, mivel a hálózati feszültség szintén szinuszos. A négyszög invertereket főleg villamos motorhajtásoknál szokták alkalmazni.

Az egyfázisú inverterek működése

Az egyfázisú napelemes inverterek működési elve igen könnyen megérthető. Az inverterekben kapcsolókat találhatunk, melyeket az inverterek elektronikus vezérlő rendszere szabályoz, mikor és melyik kapcsolók legyenek nyitott vagy éppen zárt állapotban. A napelem panelek felől a napelem inverterekbe érkező áram mindig csak egy irányba folyhat, ellenben a váltakozó áramú oldallal, ahol felváltva hol az egyik, hol a másik irányba. Az ábrán egy egyfázisú napelemes inverter kétféle kapcsolása, a nyilakkal pedig az áram folyásának az iránya látható.

Az egyfázisú inverterek kapcsolási rajza.

Egyfázisú inverterek kapcsolási rajza.

Mind a két ábra jobb oldalán egy téglalap van, ez a fogyasztó. A bal oldali rajzon az inverter négy kapcsolója a következő állásban van: az 1 és a 4 számú kapcsolók nyitott, a 2 és 3 számú kapcsolók zárt állapotban vannak. Ebben az esetben az áram a fogyasztó „B” oldala felől az „A” oldal felé folyik. A jobb oldalon a kapcsolók állása megfordul: 1 és 4 számú kapcsolók zárva, a 2 és 3 számú kapcsolók nyitva vannak. Mint látható az áram így a fogyasztó „A” oldala felől fog a „B” oldal felé folyni. A két bemutatott irány ad egy periódust. A két kapcsolóállás folyamatos váltakozásának köszönhetően a napelem panelek előállította egyenáram a napelem invertereken keresztül már a háztartásban használható váltóárammá lett átkonvertálva. A frekvenciával szokás jellemezni az inverterek kimenő oldali jelét, például 50Hz (ez az érték felel meg a hálózati frekvenciának). Az 50Hz annyit jelent, hogy egy másodperc alatt 50 periódusa volt a jelnek, tehát az inverterben a kapcsolók állása egy másodperc alatt pontosan 100 alkalommal változott, az áram iránya 100-szor váltott irányt.

A megfelelő napelem inverter kiválasztásánál kérjen mindig szakértői véleményt. Számtalan gyártó képviselteti magát, de kevés az igazán jó minőségű, minden elvárásnak megfelelő napelem inverter. Cégünk a komoly múltra visszatekintő Fronius cég fejlesztette és gyártotta inverterek mellett tette le a voksát. Eddigi tapasztalataink szerint kifogástalan minőségű napelem invertereket forgalmaz kedvező áron a partnerünk. Garanciális igény esetén gyorsan és rugalmasan járnak el. Bátran ajánljuk figyelmébe a Fronius inverterekkel ellátott napelemes rendszereinket. Szaktanácsadásért vagy bármilyen felmerülő kérdésével forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk a rendelkezésére!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.