Hogyan teljesítenek a napelemek?

Hogyan teljesítenek a napelemek, napelem inverterek

Amikor a napelem rendszerekről esik szó, mindenki a lehető legnagyobb teljesítményt szeretné elérni rövid időn belül. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az optimális működés érdekében néhány tényezőt figyelembe kell venni, és ezek nem minden esetben valósíthatóak meg maximálisan. A továbbiakban ismertetjük, hogy milyen teljesítmény nyerhető ki a napelemekből, és milyen feltételek mellett működnek a legjobban.

Először is lássuk, hogy mitől függ a teljesítmény mértéke:

  • A fény beesési szögétől
  • A napelemre felszerelt terheléstől
  • A megvilágítás erősségétől

Beépítésük szerint megkülönböztetünk fix vagy napkövető napelemeket, az utóbbival pedig akár 40%-al magasabb teljesítményt érhetünk el. A fix napelemek működése esetén a következő feltételeket kell biztosítani:

  • Déli tájolás
  • 30-40 fokos dőlésszög
  • Kevés árnyékolás

Napelemek teljesítménye, napelem inverter teljesítménye

A legjobban akkor teljesít, amikor a napsugár a maximumot nyújtja, tehát teljes mértékben és erősen éri a napelemeket. Késő délután és este már csökkentet hatékonysággal bír. Plusz technikai berendezés segítségével optimizálhatjuk az energiatermelést, ám ez plusz költséggel jár, és arra is külön oda kell figyelnünk, hogy a telepítési hely mennyire megfelelő. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy a lehető legtöbb mennyiségű áramot termelje ki a rendszere, de tudnunk kell, hogy a napelem működése kapcsolatban áll a környezettel is, tehát nem kell megijednünk attól, ha rosszabb időben nehezebben teljesít. Mivel a napenergia áll a rendszer központjában, magától értetődően a legerősebb napsugárzás esetén fogja a legjobb elektromos áramot termelni. Rásegíthetünk még úgy, hogy a házunk tetőszerkezetét úgy alakítjuk ki, hogy az megfelelő tartója legyen a rendszernek. Ez persze épülő házaknál megoldható, de a már meglévőknél csak arra tudunk figyelni, hogy bizonyos tetőtípusokra ne szereljünk napelemeket. Ilyen például a lapos tető. Erre kifejezetten nem ajánlják a rendszer telepítését, mert nem tudják kellőképpen rögzíteni a napelemet. Jó hír viszont, hogy már vannak külön lapos tetőre kialakított napelemek is, melyek drágábbak ugyan, de biztosítják azt, hogy a rendszer megfelelőképpen legyen rögzítve és hosszú távon garantálja a működést.

Mennyi ideig működhetnek a napelemek?

Ha az átlagot nézzük, a napelemek körülbelül 40 évig képesek megfelelően működni. Ez alatt az idő alatt ugyan szükséges a karbantartás, de nem túl gyakran, és nem is kerül sokba. Ami fontos, hogy a megjósolt élettartam felénél ajánlatos kicserélni az invertereket. Ezt leszámítva nem kell más alkatrésszel vagy tartozékkal komolyabban foglalkoznunk. Bizonyos kutatók szerint, akik a Németországban telepített napelemek teljesítményét mérték 20 évvel a telepítés után, a rendszerek még mindig ugyanolyan jól működtek és szinte ugyanolyan mennyiségű áramot termeltek, mint az elején.

Ami az napelem invertereket illeti, ajánlatos 15-20 évre megtervezni őket, mert ennyi idő után nem valószínű, hogy megfelelőképpen működnek. A napelem rendszer ettől függetlenül még mindig csak az élettartamának a felénél lesz. Ebben a pontban egy napelem inverter csere igazán belefér, hiszen számos előnyünk származik egy jól működő napelem rendszerből, amiből az egyik legfontosabb az, hogy függetlenné válunk mindenféle energia szolgáltatótól.

Mint azt tehát láthatjuk, a napelemek működése egy komplex folyamat és számos tényezővel tudjuk befolyásolni a hatékonyságot, legyen szó környezeti tényezőkről, vagy technikai rásegítésről, amely által jobban teljesítenek. Egy biztos: aki már telepített egy ilyen energiatakarékos berendezést, az alátámaszthatja a tényeket, melyek szerint a napelem hosszú távú haszonnal jár, annak ellenére, hogy a megtérülésre várni kell. Viszont nem mindegy, hogy a lakásunk elektromos áram készletéért mi magunk vagyunk a felelősek, vagy egy külső szolgáltatótól függünk. A napelemek mellett szól az is, hogy megújuló energiaforrást használ fel, ami mindig rendelkezésünkre fog állni, a nem-megújulókkal ellentétben, melyek kezdenek kimerülni és egyre többen keresnek alternatívákat a helyettesítésükre. A napenergia tökéletes opció, hiszen nemcsak áramot állíthatunk elő a segítségével, de a napkollektorok esetében fűtésre is alkalmazható.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.