Hogyan jelentkezzünk napelem pályázatra?

Napelem pályázat jelentkezés cégeknek, vállalkozásoknak. Napelemes pályázatok

Egy pályázati adatlap alapos kitöltése bizony komoly gondoktól és komplikációktól képes megmenteni bennünket, ha pályázni szeretnénk egy napelemes rendszer telepítésére. Épp ezért fontos, hogy már a legelső lépésektől kezdve saját magunk keze alá dolgozzunk és időben informálódjunk arról, hogy mikre kell felkészülni egy adatlap kitöltése előtt. Lássuk hát milyen lépések várnak ránk, leendő pályázókra:

Első lépés az, hogy a kiszemelt pályázat kódszámát pontosan megadjuk. Ezt követi a projekt adatainak a megadása, pontosabban a projekt címe, valamint a projekt megvalósulásának a pontos helyszíne, beleértve a megyét, települést, irányítószámot, házszámot és minden mást, amit az adatlap kér.

Ezt követi a projekt megkezdésének az időpontja: napra pontosan kell megadni azt, hogy mikor kezdődik és azt is, hogy a megvalósulás mikor fejeződik be. A megadott időpontot szigorúan be kell tartani. Azt is tudnunk kell, hogy mennyi összeget igényelünk, mivel forintban és százalékban is meg kell adnunk majd az összeget (tehát a teljes összegnek hány százaléka maga a támogatás). Ha ez megvan, akkor egy rövid összefoglalást kell írnunk a projektről, ez általában nem több 1000 karakternél.

Ezután következnek a saját adataink, amikre nagyon oda kell figyelnünk, hiszen a legapróbb hiba is komoly következményekkel járhat, és senki sem szeretné lekésni a pályázati határidőt egy-egy figyelmetlenség miatt. Tehát a teljes nevünkön kívül olyan adatokkal kell számolnunk, mint az adószám, bankaszámlaszám, statisztika szám és számos más, de fontos információ.

Napelem pályázat elnyerése, vállalkozásoknak, cégeknek, napelemes pályázatok

Ahhoz, hogy elnyerjünk egy napelem pályázatot, szükségünk van egy hivatalos képviselőre is, akinek ugyancsak ismertetnünk kell az adatait a névtől és a beosztásától kezdve egészen a telefonszámig. Ugyanez a helyzet a kapcsolattartó személy vagy projekt menedzser esetében is.

Ha eljutottunk a projekt részletes bemutatásához, akkor már pontosan kell ismertetnünk a pályázatunk célját, a projekt szakmai tartalmát és a célcsoportját, végül, de nem utolsó sorban pedig egy számszerűsíthető eredményre is szükségünk van. Ezt már nem 1000 karakterben kell leírnunk, hanem maximum 4000-ben. Ugyanez a karakterszám érvényes a projektet érintő szabályozási környezet bemutatására, valamint részletesen be kell mutatnunk a megvalósításhoz szükséges hatósági és egyéb engedélyeket és az engedélyezési folyamatok státuszát. A következő lépés a projekt részletes költségvetésének a tisztázása. Meg kell határoznunk a saját anyagi forrásunkat (ugyancsak forintban és százalékban), a támogatást igénylő hozzájárulást, a partnerek hozzájárulását, a bankhitelt és ha van egyéb forrásunk, akkor azt is részletezni kell.

A „Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek fajlagos költsége” pontban a következőkre kell odafigyelnünk: a beépített napelem csatlakozási teljesítménye (kW), a projekt nettó elszámolható költsége (Ft), a tervezett fajlagos, nettó elszámolható költségszint (Ft/kW) és a maximális fajlagos, nettó elszámolható költségszint. Ezeknél nagyon pontos információkat kell megadnunk, hisz egy napelem pályázat elnyerése komoly munka, és a támogatás mértéke nagyon nagy, épp ezért szükséges a pontos és alapos megpályázás. A projekt indikátorainak kitöltésében egy táblázat kerül majd elénk, aminek a kitöltése szakértelmet igényel, tehát ajánlatos a projekt menedzser vagy más szakértővel való konzultálás után kitölteni.

A fejlesztésre vonatkozó vállalások alpontban ki kell térnünk a fenntarthatósági szempontokra, valamint meg kell határozni a pályázat benyújtásakor érvényes értéket, a projekt befejezésekor várható értéket, valamint a projektfenntartás végén várható értéket. Az utóbbit csak azokban az esetekben kell megadni, amelyekben szükséges. Ugyanezeket az adatokat kell megadni a projektgazdára vonatkozó vállalások esetén is. Ami a fenntarthatósági intézkedéseket illeti, egy viszonylag rövid leírást kell róluk adni.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor a projekt közbeszerzéseiről kell nyilatkoznunk, mégpedig azt, hogy a tervezett projekt közbeszerzési kötelezettséggel érintett-e vagy sem. Ha a válaszunk kijelentő, akkor egy táblázatot kell majd kitöltenünk, amiben a közbeszerzésről szolgáltatunk információt és adatokat. Ugyanez érvényes az úgynevezett „De minimis nyilatkozat” esetén is.

A pályázathoz szükséges adatlap végén pedig különböző tájékoztatási követelményekről olvashatunk, és szintén egy táblázat kitöltése vár ránk. Mint azt tehát láthatjuk, egy napelem rendszer telepítésére nagy mértékű anyagi támogatást kaphatunk, de fontos az, hogy megtaláljuk azt a pályázatot, amelyik érvényes a mi esetünkre és körülményeinkre. Természetesen egy pályázati adatlap kitöltése nem kis munkával jár és nem is egyszerű, ezért nagyon fontos, hogy időben nekikezdjünk és informálódjunk a pályázat leadásának határidejéről.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.