Három érv a napelem, napenergia mellett

Közzétette: | szeptember 19, 2017 | Megújuló energia magazin, Napenergia | Nincs hozzászólás
Napelem és a napenergia érvek

Szerencsére manapság már csak nagyon kevés embernek kell bizonygatni, hogy igenis megéri befektetni a megújuló energiaforrásokba. Dönthet az ember a szélenergia, vízenergia vagy napenergia mellett, a folyamatos fejlődéseknek köszönhetően csalódni nem fog. És habár régen sokan szkeptikusan álltak ehhez, ma már egyre egyértelműbb, hogy ezek jelentik a tiszta és zöld jövőt, ahol nem kell tartani a szennyezett levegőtől és talajtól, és ahol szinte minden háztartásban lesz elektromos áram. A folyamatos innovációk és sikerek egyértelműen bizonyítják, már most is érdemes ezeket választani. A kutatások, elemzések és statisztikák is igazolják komoly érveket felhozva, hogy számos előnnyel rendelkezhet a napelem. Gondolni kell itt főleg a folyamatos fejlesztésre, a megannyi felhasználási területre és korszerű adottságra.

A minden téren kiterjedő fejlődés

Egyre világosabb már a napelemgyártók számára, hogy jó évek előtt állnak. Ez azért jelenthető ki ilyen bátran, mert az egyedülálló termékeikkel a világ számos részén ugyanannyiért lehet előállítani az áramot, mint a megszokott, néha bizony elavult erőművekkel és különféle rendszerekkel. A fejlődés van ahol jobban, illetve van, ahol kevésbé mutatkozik meg. Sajnos Magyarország kicsit le van maradva, és az évtizedes hosszúságú, két gigawattos orosz atombiznisszel tölti az idejét, míg más országok és külföldi cégek megállás nélkül fejlesztik ezt a területet és a gyárakból évente tucatszámban ömlenek ki a gigawattok.

A napelemek gyártói világszerte 2011 óta nem látott kiváló évre készülnek idén. Nagyjából hat évvel ezelőtt mondott csődöt a sokaknak biztosan ismerősen csengő Solyndra vállalkozás, amelyik a túlkínálatból fakadó zuhanó árak miatt nem bírta az árversenyt a kínai vállalatokkal. A Solyndra 2011-es csődje szimbolikus bukás volt, miután a cég nem sokkal korábban 528 millió dollárt kapott a kormánytól. Ennek nyomán sokan úgy látták, hogy a napenergia támogatása kidobott pénz. Az ágazat azonban gyorsan magához tért: az iparág idén 55 gigawattnyi panelt fog előállítani, ami elegendő 11 millió amerikai háztartás áramellátásához. Ez a termelés 31 százalékkal több a 2014-esnél – derül ki a Bloomberg New Energy Finance előrejelzéséből. Az amerikai IHS Inc. tanácsadó cég még optimistább ennél: 61 gigawattnyi napelem gyártására számít, ami ötmilliárd dollár profittal fogja megörvendeztetni a cégeket. Az utóbbi duplája a tavalyinak.

Eközben az ázsiai országok, élükön Japánnal és Kínával igyekeznek kihasználni a csökkenő napelem árakat. Ezek az országok az energiatermelésük egyre nagyobb hányadát állítják át a napenergia felhasználására. Kétség sem fér hozzá, hogy ez nem mindig volt így és voltak nehezebb időszakok. Azt ma már tényként kell kezelni, hogy az ágazat nagy hullámvölgyön van túl azt követően, hogy a kereslet töretlen fellendülésében bízva több milliárd dollár befektetői tőke áramlott az iparágba 2007-ben és 2008-ban. Ennek pedig az volt az eredménye, hogy a termelés nagyon beindult és hatalmas túlkínálat alakult ki a piacon 2010-re. Ez pedig kiváltotta a napelem árak esését, és alig négy év alatt majdnem az elképesztő 70 %-al váltak olcsóbbá ezek a modern berendezések.

De a fejlődés nem csupán az árakban mutatkozik meg. Megfigyelhető, hogy hihetetlen különbség van az iparág mai és három évvel ezelőtti helyzete között. Elképesztően megnőtt a kereslet, és ennek a mérhetetlen fellendülésnek a legnagyobb haszonélvezői a kínai vállalatok, amelyek a világ paneljeinek a háromnegyedét állítják elő. Kína a világ legnagyobb felvevőpiaca és második legnagyobb gazdasága. A napenergia iránt tanúsított érdeklődést és a napelem elterjedését az is segítette, hogy a washingtoni és a pekingi vezetés, azaz a a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású országának kormánya, egyezségre jutott abban, hogy 2030-ra 20 százalékra emelik a megújuló források arányát energiatermelésükben. Az ország a 12 gigawatt kapacitás létesítését írta elő, ami nagyjából hat paksi atomerőműnek felel meg, amit 17,8 gigawattra növeltek.

Egyedülálló felhasználási területek

Úszó napelem naperőmű

Úszó napelem naperőmű

Arról már valószínűleg sokan hallottak, hogy napelemet sok mindenre fel lehet használni és rengeteg helyen megoldható a telepítés. Nemrég Kína bemutatta azt a napelem „farmot”, amelyik a vízen lebegve gyűjti a nap energiáját. Ennél pedig még különlegesebb felhasználási terület is létezik. Amit egy-két évtizeddel ezelőtt még inkább fantasztikus álmodozásnak tűnt, az mára valósággá vált. Egyre másra születnek az újabb és újabb technológiák, amelyek a többi között napsugárból, tengerek hullámzásából, a szél erejéből állítják elő a számunkra nélkülözhetetlen energiát. Egy német cég most új ötlettel jelentkezett. Ők az utakat alakítanák át naperőművekké. Az elképzelés persze nem egyedi, hiszen ismeretesek már a működő kerékpárutak, hidak, parkolóhelyek, amelyek például a nap sugárzását hasznosítva képesek megtermelni a működésükhöz szükséges energiát.

A Herrsching am Ammerseeben alapított startup cég, a Solmove azonban ennél sokkal messzebbre tekint. Talán a legfőbb érv emellett az, hogy Németország különösen alkalmas lenne ilyen technológia használatára, hiszen azon országok közé tartozik, amelynek rendkívül fejlett, kiépített úthálózata van. De miről is van szó? Nos, a cég fő terve, hogy olyan napelemeket állítsanak elő és használjanak, amelyek a szokásosnál nagyobb terhelést is kibírnának. Például azt, hogy teherautók járjanak rajtuk anélkül, hogy összetörnének. Nyolcszor nyolc centiméter nagyságú csempék lennének ezek, különleges törhetetlen üvegből, amelyekbe beépítenék a napelemeket. Valójában hálózat kapcsolná össze a napelemeket egyfajta szőnyeggé, ezen keresztül áramolna a napelemek által megtermelt áram.

A napelemes szőnyeget iparilag lehetne előállítani, s kényelmesen, egyszerűen csak ki kellene tekerni, s ráfektetni az utakra. A technológiai elképzelés bizonyítására egyelőre csupán egy laboratórium körülmények között létrehozott minta áll rendelkezésre. A startup cég azonban azt tervezi, hogy 2017 nyarára az Inning am Ammersee nevű településen építi meg energiát termelni képes parkolóhelyét. Ehhez tekintélyes partnereket is sikerült szereznie. A munkában együttműködne a vállalattal az aacheni szövetségi útfelügyelőség és a jülichi kutatóközponttal. Közösen fejlesztenék tovább az elképzelést. De a cég álmodozása nem áll meg itt. A szakemberek azt is tervezik, hogy elektromos árammal működő autóknak is nagy hasznukra válna ez, hiszen segíteni tudná a működésüket. Úgy tűnik, hogy a napelemeknél a határ a csillagos ég, ha a felhasználási területről van szó.

A jövőt jelentő adottságok

Napelemes naperőmű

Napelemes naperőmű

A napenergia piaca épp annyira növekszik, mint a jövedelmezősége. Erre példa lehet, hogy az Egyesült Államok és Kína is tavaly rekordot döntött a 7,5 és 15 gigawattnyi napelem telepítésével. Idén a világ összesen 66 gigawatt kapacitású napelemet fog telepíteni. 2016-ban például a befektetők 161 milliárd dollárt öntöttek a napenergiába, ez volt eddig a legnagyobb befektetés egyetlen energiaforrásba. Kínában például 46 gigawattnyi napelemet telepítettek, többet mint bárhol máshol. India 2020-ra 100 gigawatt kapacitású napelem telepítését célozta meg. A napsütötte Közel-Keleten pedig a befektetések a 2010-es 160 millió dollárhoz képest 3,5 milliárdra emelkedtek.

Kétség sem fér hozzá, hogy ez egy kiváló befektetés. Ezt igazolja, hogy a világ számos országa egyre több naperőművet épít és a magánszemélyek is tartanak a napelemtől, mint régebben, hanem igenis felismerik a temérdek előnyt. És persze megannyi multi befizet a napenergiára, nem csak azért, hogy a zöldenergiát támogassa, hanem hogy csökkentse költségeit, és hogy diverzifikálja ellátó forrásait. A trendeket közelebbről megvizsgálni úgy tűnik, hogy nagyjából 3 ezer gigawatt fölötti napenergiát fognak telepíteni 2025-re. Ez majdnem a fele a világban most működő napelemeknek.

Azonban vannak kihívások, amikkel kötelező szembenézni. Például annak érdekében, hogy megkönnyítsék a cégek saját helyzetüket, szorosan együtt kéne működniük, így a napelemek, melyeket telepítenek, kompatibilisek lennének egymással, ezzel is elősegítve a további fejlődést. Emellett minimalizálni kellene a hibákat. Ahogy az iparág fejlődik, a cégeknek nagyobb figyelmet kell szentelni a kivitelezőkre is. Sokan küszködnek a határidők és költségek betartásával, ami késéseket és ráfizetést eredményez, ezzel is rontva a jövedelmezőséget és a tőkemenedzsmentet.

A napelemeket közel sem olyan bonyolult megépíteni, mint más típusú erőműveket. És a vállalkozásoknak még így is szükségük van stratégiára, amelyek összehangolják az építést partnereikkel. Arról sem szabad megfeledkezni itt, hogy a napenergia vállalatok nem engedhetik meg maguknak a pénzügyi helyzetük stabilizálást. Csak a nagyobb cégek képesek biztos lábakon állni, mivel több biztosítékot kapnak, amivel támogatják pénzügyi helyzetüket. A biztos kiút, hogy a cégeknek új utakat kell találniuk a hatékonyságuk növelésére, és körültekintő stratégiát kell kidolgozniuk.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.