Fronius inverter

Kép egy napelem hálózatra visszatápláló Fronius inverterről

Fronius inverterek: mit érdemes tudni róla?

 Azt még a laikusok is tudják, hogy a napelemes rendszer komplex technológia, amely nem kizárólag a napelem-modulokat, hanem a tartómechanikát, a biztonsági földelést, a transzformátorokat, az árammérő órákat és persze az invertereket is magába foglalja.  A napelemes rendszer alfája és ómegája a napelem inverter. Az inverterek felelősek ugyanis a napelemes rendszerünk által termelt egyenfeszültségű villamos energia – hálózatunknak megfelelő – váltóárammá alakításáért. A piacon fellelhető és a legkülönbözőbb műszaki paraméterekkel megáldott napelem inverterek persze nem egyformán befolyásolják a rendszer teljesítményét. Elengedhetetlen tehát, hogy az otthoni napelemes rendszerünkhöz csak alapos körültekintést követően válasszuk ki a megfelelő invertert. Mielőtt a piacvezető invertertípusok főbb ismertetőjegyeire és paramétereire kitérnénk, a konkrét termék kiválasztásának megkönnyítéséhez érdemes madártávlatból összefoglalni a technológia működésének legfontosabb alapelveit.

A napelem szíve

 A piacon a legújabb termékeket kétségtelenül a transzformátor nélküli inverterek jelentik, amelyek rendszerint ugyan nagyobb hatásfokkal dolgoznak, ám vékonyrétegű napelemekhez korlátozott mértékben alkalmazhatók. A választást nagyban megkönnyíti, hogy az inverterek adatlapján megtaláljuk azt a százalékban megadott hatásfok értéket, amelyről leolvasható az inverter működése és az átalakítás során bejövő áramból elveszett energia mennyisége. Bár a napjainkban használt inverterek alsóhangon 94-95 %-os hatásfokkal dolgoznak, a termék típusának megválasztása előtt az értékesítővel érdemes közölnünk a napelemes rendszerünk paramétereit. A kiválasztás előtt nem árt tudnunk, hogy alapvetően a beépítésre kerülő napelemek összteljesítménye szabja meg az inverterek méretezését. A kisebb napelem rendszerek működtetésére akár az egyfázisú inverterek is alkalmasak. A nagyobb berendezések üzemeltetése nyilvánvalóan már háromfázisú invertereket követel meg. Egy napelem rendszer kiszolgálása érdekében tehát kívánatos az optimális teljesítménnyel működő inverter beszerzése, hiszen ez az igazán jó hatásfok előfeltétele.

Fronius inverterekkel az élen…

Kétségtelen, hogy a Fronius inverterek talán a legkedveltebb és a napelemes rendszereket kiépítők által legkeresettebb inverterek. Napjainkban a polykristályos rendszerek fejlesztésében ugyanis a Fronius új technológiákat fejlesztett ki. Sokak szerint már az is bizalmat ébreszt a Fronius termékeivel szemben, hogy osztrák márkáról van szó. A jelenleg működő inverter gyártó cég elődjét még a második világháború után Günter Fronius alapította, igaz ekkor még elsősorban akkumulátortöltőket és hegesztő transzformátorokat gyártott a vállalkozás.  A cég – mindenekelőtt a megbízható hegesztő transzformátorainak köszönhetően – hamar kinőtte magát és az ezredforduló előtti két évtizedben több új üzemet is nyitott Törökországban, Ukrajnában és Csehországban. Napjainkra – terjeszkedésüket folytatva – már több európai országban is nyitottak képviseletet. A 21. század legnagyobb környezeti kihívásának felismerését követően 1995-ben a cég megalapította az Energia és Környezet osztályát is, ami már kifejezetten a napelem inverterekkel, valamint az akkumulátor töltésvezérlő rendszerek fejlesztésével kezdett behatóan foglalkozni. Az 1990-es évek közepének nagy technikai újítása volt a Sunrise nevű első hálózatra tápláló inverter, amelyet továbbfejlesztve Solarix néven kidolgozták az első olyan szinusz- hullámos inverter tervezetét, amely már akkumulátor töltésvezérlővel működött. A Fronius az első kifejezetten megbízható és ennek eredményeként széles körben elterjedt inverterrel 2001-ben jelent meg a piacon, amely lényegében már a ma használt inverterek elődjeként Fronius IG néven épült be a köztudatba.

A legmegbízhatóbb invertermárka és főbb típusai…

Egy esztendővel a Fronius IG piacra kerülése után már megjelent a napjainkban is igen fejlett technológiának minősülő Fronius Energy Cell, amely mindenekelőtt napelem rendszerekhez csatlakoztatva hidrogénné alakítja a többletenergiát, ismét visszaalakítva azt energiává. A Fronius IG 40 / 60 már az újítás egy újabb állomása volt és egyedülállósága mindenekelőtt abban rejlett, hogy képessé vált az alacsony termelési időszakban is jó hatékonysággal átalakítani az egyenáramot. 2007-ben tört be a piacra a ma is széles körben alkalmazott termékcsalád, a Fronius IG Plus. A Fronius IG TL transzformátor nélküli PV inverter szabadalmaztatása szintén jelentős újítás volt, akárcsak a már ipari méretű alkalmazásra is alkalmas Fronius CL nevű invertercsalád.

Hálózatra visszatápláló fronius inverter

Fronius inverter

A Fronius inverterek ma a legmegbízhatóbb funkcionális hálózatra csatlakoztatott inverterek, amelyek optimálisan kommunikálnak minden napenergiás modullal. A napelemes rendszerekben gondolkodó hazai felhasználók közkedvelt termékei a Fronius CL inverterek, amelyek egyesítik a magas hozamú elektronikát az egyedi, moduláris felépítésű rendszerrel. A Fronius CL a legjobb választás akár többszáz kilowattos polykristályos rendszer esetén is. A Fronius IG sorozat szintén bebizonyította, hogy nemcsak hatékony, de kifejezetten felhasználóbarát és megbízható is. Gyakorlatilag minden méretű polykristályos napelemes rendszerhez használható és a családi házak tetején alkalmazott rendszerek kedvelt kiegészítője.

A Fronius termékcsalád inverter kínálata gyakorlatilag határtalan. Napelem rendszerünk kiszolgálása érdekében érdemes a márka valamely számunkra optimális teljesítménnyel működő inverterének beszerzése.

Hálózatra visszatápláló Fronius inverter és hibrid Fronius inverter

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.