Érdekes tények a napelemekről

Nasa Helios Napelem repülő, érdekes napelem tények

Mindenki tudja, hogy mire a szolgálnak a napelemek: napenergia segítségével állít elő elektromos energiát. Ez egy olyan tény, amit, ha bárkitől megkérdezünk, tudni fogja a választ többé-kevésbé. Ezért most az a célunk, hogy olyan információkkal szolgáljunk, melyek kevésbé elterjedtek, viszont annál inkább érdekesek és hasznosak.

Íme néhány figyelemre méltó tény a napelemekről:

  1. Ha összeadnánk azt a napenergia mennyiséget, amit a szárazföldek, az óceánok, és maga a Föld elnyel minden évben, akkor hihetetlen mennyiségű energiáról beszélhetünk. Pontosabban 40.000-szer többről, mint az Amerikai Egyesült Államok teljes energiafogyasztása évente! Egy másik megközelítés szerint ez az energiamennyiség kb kitenné a 40 százalékát annak, amit szükséges ahhoz, hogy a Földön található összes vizet (tavakat, tengereket, óceánokat stb) 1 Celsius fokkal feljebb melegítsük.

Azért azt tudni kell, hogy természetesen ennyire nem lehet kihasználni a napenergiát. Viszont ha eljutnánk oda, hogy ilyen mértékben élvezhetnénk az előnyeit, akkor hihetetlen mennyiségű energiáról beszélhetnénk, ami számos problémára jelentene megoldást: környezetvédelem, energiatakarékosság, anyagi előnyök.

  1. Folyamatosan azt halljuk, hogy a napelem mennyire környezetbarát. Ez valóban így van, hiszen a működése során nem szabadulnak fel káros anyagok. Azonban a paneleket el kell készíteni, és ez sajnos már szennyezi a környezetet. Erről azonban kevesebben beszélnek, de így igaz. Viszont annak érdekében, hogy hosszútávon tudjunk energiatakarékosan élni, áldozatot kell hozni. A napelemek elkészítése után több évtizedig kárpótoljuk a szennyeződést úgy, hogy egyáltalán nem szennyezünk!
  2. A NASA repülőgépeket is ellátott napelemekkel. Természetesen nem utazási célra, hiszen még nem tökéletes a módszer. Viszont 2001-ben rekordot döntött az úgynevezett Helios prototípus, amelyik nagyon magasra fel tudott szállni csupán a napelemek használatával.
  3. A Nap haldoklik, bár folyton csak azt emlegetik, hogy a napenergia végtelen. Emiatt azonban nem kell aggódnunk, hiszen számunkra az is marad. Mi több, még körülbelül 5 milliárd évig bátran használható lesz a napenergia!
  4. Annak ellenére, hogy a Nap kb. 150 millió km távolságra van a Földtől, kevesebb, mint 10 perc alatt elér hozzánk a fénye. Ez különösen hasznosnak bizonyul a napelemek szempontjából, hiszen egy meleg, nyári napon tökéletesen ki tudjuk használni a Földre érkező erős sugarakat, ami által a panelek teljesítménye nagyon hatékony lesz.
  5. A Föld kb. 174 petawatt napenergiát nyel el, aminek a 30 százaléka visszaverődik az űrbe, a többit pedig elnyeli a víz, a felhők és a szárazföldek. Gondoljunk csak bele, mennyi energia vész kárba amiatt, hogy nem tudjuk teljes mértékben a hasznunkra fordítani ezt a hihetetlenül nagy mennyiséget!
  6. Bizonyos esetekben ételeket is süthetünk napenergia segítségével. Bizony, furcsán hangzik, de épp az a célunk, hogy új dolgokat is megtudjon!
  7. Számos ország arra (is) használja a napelemeket, hogy űrhajókat lásson el energiával.
  8. A napelemek használata nem jár zavaró zajokkal vagy egyéb tényezőkkel, mivel a telepítés egyszerű, stabil részekből és szerkezetekből áll, és a működéséhez sincs szükség semmilyen anyagra, csakis a Napra.
  9. A napenergia már több, mint 2700 éve használatos. Az időszámításunk előtti évszázadokban például üveglencséket használtak annak érdekében, hogy tüzet állítsanak elő a napsugarak segítségével.

Láthatjuk tehát, hogy a napenergia és a napelem témája sokkal többet rejt magában, mint amennyit átlagosan hallunk. Sajnos ez egy olyan energiaforrás, amit még nem lehet teljes mértékben kihasználni, de remélhetőleg a technológia és a tudomány folyamatos fejlődése egyre közelebb visz bennünket a célhoz. Mivel nagyon rohamosan fogynak a nem-megújuló energiaforrásaink, egyre inkább biztatnak bennünket a napelemek használatára. Sajnos egy ilyen rendszer telepítése komoly költségekkel jár, viszont azt is szem előtt kell tartani, hogy ez egy hosszú távú befektetés, amit első sorban saját magunk előnyére fordítunk: spórolunk az árammal, független energiaszolgáltatónk lesz, és a környezetet sem szennyezzük.

Annak tekintetében, hogy a napelem rendszerek egyre elterjedtebbek lesznek és a szolgáltatók száma is folyamatosan növekszik, az árak sem olyan magasak már, mint régebben. Sajnos azonban még így sem engedheti meg magának mindenki. Épp ezért szeretnénk minél több embert informálni arról, hogy a napelemekre számos pályázati lehetőséget biztosítanak, amely során elnyerhet részleges, de akár teljes körű támogatást is! Érdemes utána nézni és még időben feliratkozni az aktuális pályázatokra.

Bátran állíthatjuk, hogy a napenergia a jövő, de már a jelen energiaforrása is. Használja ki mindenki, aki csak teheti, hiszen saját maga és a környezete is győztesként kerül ki általa.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.